La diabetis està considerada com una de les epidèmies d'aquest segle per   l'increment progressiu del nombre de persones afectades, tant en els països rics com en els que estan en vies de desenvolupament. Segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya 2006 (ESCA 2006), la prevalença de diabetis a tot el territori s'ha incrementat lleugerament respecte a l'ESCA 2002.

 

L'any 1994 la proporció de persones de més de 15 anys que tenien diabetis era del 4,7%, mentre que l'any 2002 era del 5,6% i l'any 2006 del 5,7%. Al Camp de Tarragona, la prevalença de diabetis en majors de 15 anys és del 5,6%, percentatge que suposa prop de 31.000 persones amb diabetis.

 

La diabetis tipus 1, tradicionalment considerada una malaltia de nens i joves, està augmentant, a nivell mundial, un 3% per any en nens i adolescents i un 5% entre els infants més petits. Es calcula que 70.000 nens de menys de 15 anys desenvolupen diabetis cada any (gairebé 200 nens al dia). Dels aproximadament 440.000 casos mundials de diabetis en nens més d'un quart viuen al sud-est asiàtic, i més d'una cinquena part a Europa.

 

La diabetis tipus 2, tradicionalment malaltia d'adults, també augmenta entre nens i adolescents com a conseqüència del sedentarisme i dels canvis en alimentació. Als EUA, es calcula que aquest tipus de diabetis representa entre un 8 i un 45% de casos de debuts en diabetis en nens depenent de localització geogràfica. Durant un període de 20 anys, la diabetis tipus 2 s'ha doblat en nens al Japó, de manera que ara és més comuna que el tipus 1.

 

Pel que fa a la Diabetis Mellitus (DM), aquesta és una malaltia d'alta prevalença, 5,6% del total de la població de Catalunya. La prevalença aproximada de DM tipus 2 en població entre 30 i 69 anys és del 6,1% i en la població entre 30 i 89 anys pot arribar al 10%.

 

Prevalença de diabetis (>15 anys)

 

 

Total

Alt Pirineu

LLeida

Camp Tarragona

Terres Ebre

Catalunya Central

Girona

Tot Barcelona

Diabetis

5.7

5.1

7.0

5.6

6.4

5.9

4.8

5.7

Font: Enquesta de Salut de Catalunya 2006

Aquest augment està relacionat amb el canvi d'estils de vida i el fet que la diabetis augmenta amb l'edat. La detecció precoç de la diabetis és un factor important per tal de prevenir i evitar les patologies associades a aquesta malaltia.

 

Retinopatia diabètica

 

L'afecció ocular en la diabetis mellitus és una de les causes importants de ceguesa en els països desenvolupats, que es podria prevenir, en un 50%, si es donés un diagnòstic i tractament precoç.

 

La major esperança de vida de la població i una major conscienciació dels professionals en la millora del maneig de la diabetis ha suposat un augment de pacients diagnosticats de retinopatia diabètica.

 

L'octubre de 2006 es va iniciar al Camp de Tarragona el cribratge de la retinopatia diabètica gràcies a la utilització de les càmeres no midriàtiques. Aquest cribratge té com a finalitat oferir a tots els pacients diabètics del Camp de Tarragona el diagnòstic precoç de lesions retinianes secundàries a la seva malaltia i poder instaurar el tractament i seguiment adequat.

 

L'any passat el Departament de Salut va iniciar l'extensió, a tot el territori, de les càmeres pel diagnòstic precoç de retinopatia diabètica ubicades a l'atenció primària per tal de disminuir el temps d'espera de la prova diagnòstica que fins llavors es realitzava, únicament, als centres hospitalaris. Altres dels objectius d'aquesta iniciativa és incrementar el nombre de persones explorades i augmentar l'accessibilitat dels ciutadans al cribratge.

 

Actualment, el Camp de Tarragona disposa de tres càmeres no midriàtiques ubicades a Tarragona, que dóna cobertura al Tarragonès; Reus, que dóna cobertura a Baix Camp i Priorat; i Valls, que dóna cobertura a l'Alt Camp i la Conca de Barberà. Després d'un any de funcionament, el cribratge de retinopatia diabètica s'ha fet a 6.841 persones de tot el Camp de Tarragona.

 

La utilització de la càmera no midiàtrica a l'atenció primària, comparada amb l'oftalmoscòpia convencional, comporta avantatges importants:

 

-          no precisa personal especialitzat

-          més comoditat per a l'usuari (no cal dil·latació)

-          proporciona registres permanents

-          augmenta l'accessibilitat dels usuaris i la cobertura del cribratge

-          millora de la comunicació Atenció primària i especialitzada

-          redueix llistes d'espera de consultes d'oftalmologia

-          millora la distribució de recursos d'oftalmologia

 

 

14 de novembre de 2007

 

Annex 1

 

LA DIABETIS

 

La diabetis mellitus és una malaltia crònica del metabolisme que s'expressa, bàsicament, per una elevació anormal de la glucosa a la sang. Aquesta hiperglucèmia revela que la glucosa és mal aprofitada pels teixits i, si no és compensada, pot comportar greus complicacions per a la persona afectada, tant a curt com a llarg termini.

A curt termini, si la malaltia no és diagnosticada a temps i tractada adequadament, el pacient es descompensa, especialment en el curs d'altres malalties (infeccions, traumatismes, cirurgia...). A mitjà i llarg termini, la diabetis pot provocar o afavorir complicacions diverses, sobretot de tipus vascular, que poden afectar cor, cervell, ronyons, retina, extremitats inferiors, etc., i de tipus neurològic. El risc d'aquestes complicacions augmenta si el diabètic és obès, hipertens, fumador, sedentari o té un excés de colesterol.

 

 

DIABETIS MELLITUS TIPUS 1

 

Aquesta forma de diabetis afecta nens i persones joves, i sol cursar de forma sobtada i amb trastorns importants. Les persones que n'estan afectades  esdevenen insulinodependents permanents i necessiten, al llarg de tota la vida, tractar-se amb insulina per mantenir-se compensades.

 

 

DIABETIS MELLITUS TIPUS 2

 

També s'anomena diabetis de l'adult, perquè la pateixen persones de més de 30 anys i les seves manifestacions inicials poden passar desapercebudes, cosa que dificulta, en molts casos, la detecció precoç imprescindible per iniciar-ne, també precoçment, el tractament. En aquest tipus de diabetis, que és el més freqüent, no es fa imprescindible, almenys a l'inici, el tractament amb insulina i, sovint, per mantenir el pacient compensat, només caldrà que estigui controlat periòdicament i que segueixi una dieta adequada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annex 2

 

Sexagèsim primer període de sessions

Tema 113 del programa 

 

 

Resolució aprovada per l'Assemblea General

 

[sense remissió prèvia a una comissió principal (A/61/L. 39/Rev. 1 i Add. 1)]

 

61/225. dia Mundial de la Diabetis

 

L'Assemblea General,

 

Recordant el Document Final de la Cimera Mundial 2005 i la Declaració del Mil·lenni, així com els resultats de les grans conferències i cimeres de les Nacions Unides en les esferes econòmica i social i esferes connexes, en particular els objectius establerts de desenvolupament relacionats amb la salut, i les seves resolucions 58/3, de 23 de desembre de 2003, 60/35, de 30 de novembre de 2005, i 60/265, de 30 de juny de 2006,

 

Reconeixent que és essencial enfortir els sistemes de salut pública i de l'atenció a la salut per tal d'aconseguir els objectius de desenvolupament acordats internacionalment, incloent-hi els objectius de desenvolupament del Mil·lenni,

 

Reconeixent també que la diabetis és una malaltia crònica, debilitant i costosa, que té greus complicacions, comporta grans riscos per a les famílies, els Estats Membres i el món sencer i que planteja sèries dificultats per al compliment dels objectius de desenvolupament convinguts internacionalment, inclosos els objectius de desenvolupament del Mil·lenni,

 

Recordant les resolucions de l'Assemblea Mundial de la Salut WHA42.36, de 19 de maig de 1989, relativa a la prevenció i el control de la diabetis mellitus, i WHA57.17, de 22 de maig de 2004, relativa a una estratègia mundial sobre règim alimentari, activitat física i salut,

 

Acollint amb satisfacció el fet que la Federació Internacional de la Diabetis porti des de 1991 observant en tot el món el Dia Mundial de la Diabetis, amb el copatrocini de l'Organització Mundial de la Salut, el 14 de novembre,

 

Reconeixent la gran necessitat de portar a terme activitats multilaterals per a la promoció i la millora de la salut humana i facilitar l'accés al tractament i a la instrucció sobre l'atenció de la salut,

 

  1. Decideix designar el 14 de novembre, actual Dia Mundial de la Diabetis, dia de les Nacions Unides dedicat a aquesta qüestió, que s'observarà tots els anys a partir de 2007;

 

  1. Convida a tots els Estats Membres, a les organitzacions competents del sistema de Nacions Unides i a altres organitzacions internacionals, així com a la societat civil, incloses les organitzacions no governamentals i el sector privat,  a que s'observi degudament el Dia Mundial de la Diabetis amb la finalitat d'augmentar la consciència pública sobre aquesta malaltia i les complicacions associades, així com referent a la seva prevenció i atenció, fins i tot fent ús d'activitats de divulgació i en els mitjans de comunicació;

 

  1. Encoratja als Estats Membres a que elaborin polítiques nacionals sobre la prevenció, el tractament i l'atenció de la diabetis que estiguin en consonància amb el desenvolupament sostenible internacionalment, inclosos els objectius de desenvolupament del Mil·lenni;

 

  1. Demana al Secretari General que assenyali la present resolució a l'atenció de tots els Estats Membres i organitzacions del sistema de les Nacions Unides.

 

83º sessió plenària

20 de desembre de 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNEX 3

 

Adhesió ciutat de Tarragona

 

DECLAREM        que dels prop de 7.200.000 habitants que viuen a Catalunya, uns 392.000 tenen diabetis, una malaltia que cal prendre amb molta serietat i que, ara per ara, no té cura

 

DECLAREM        que un 11,7% de la població té intolerància a la glucosa, situació que els pot portar a desenvolupar la diabetis de tipus 2

 

DECLAREM        anualment, es calcula que 3.8 milions de morts estan vinculades directament a causes relacionades amb la diabetis  

 

DECLAREM        que la meitat de les persones que pateixen diabetis no saben que tenen aquesta malaltia

 

DECLAREM        que milions de persones amb diabetis no tenen accés a les cures, els tractaments i a l'educació necessària que els ha de permetre controlar la malaltia i prevenir complicacions més greus i molt costoses, com poden ser els problemes de cor, apoplexies, problemes renals, ceguesa i amputació del peu 

 

DECLAREM        que l'augment de la conscienciació de la ciutadania sobre els factors de risc i els símptomes relacionats amb la diabetis pot arribar a millorar la possibilitat de que les persones amb diabetis tinguin l'atenció necessària abans que desenvolupin la malaltia i les seves greus conseqüències

 

DECLAREM        que l'Assemblea General de les Nacions Unides ha designat l'actual Dia Mundial de la Diabetis, 14 de novembre, com una jornada a tenir en compte per Nacions Unides de forma anual i a partir de 2007

 

DECLAREM        que, Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de la Ciutat de Tarragona, i Felip Infiesta, director dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona, proclamen el 14 de novembre com a Dia Mundial de la Diabetis a Tarragona, recolzant així la Resolució de la ONU. Animo a totes les tarragonines i els tarragonins a que contribueixin a combatre aquesta malaltia i les seves complicacions, les quals posen en perill la supervivència de les persones, ajudant a incrementar la conscienciació pel que fa als factors de risc, escollint un estil de vida saludable i facilitant cures i tractaments a aquelles persones que tenen diabetis   

Tarragona, 14 de novembre de 2007