El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i el Col.legi de Notaris de Catalunya promouran un nou arxiu general de dipòsit dels protocols notarials de més de 25 anys i menys de 100 anys. Així consta en el conveni de col.laboració que han signat avui el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el vicedegà del Col.legi de Notaris de Catalunya, Lluís Jou.

La construcció i organització del nou arxiu, així com la seva gestió, correspondrà al Col.legi de Notaris de Catalunya, que el dotarà amb el personal adequat per atendre les tasques d'organització i descripció dels fons i la confecció de les còpies de les escriptures que contenen. Els protocols notarials de menys de 100 anys i més de 25, que són secrets i no accessibles als investigadors, són a càrrec dels notaris, però generalment es dipositen als arxius comarcals de la Generalitat. D'acord amb el conveni signat avui, el Col.legi de Notaris assumirà la custòdia d'aquesta documentació de menys de cent anys, tot i que els protocols que ja són als arxius comarcals hi continuaran.

Segons l'acord, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació donarà suport al Col.legi de Notaris de Catalunya en les gestions que aquest hagi de realitzar davant d'altres administracions públiques catalanes per facilitar l'adquisició, construcció i posada en funcionament del nou arxiu.

L'objecte del conveni és donar continuïtat i consolidar la col.laboració entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural, i el Col.legi de Notaris de Catalunya per a la conservació dels protocols notarials generats a Catalunya, especialment pel que fa al seu accés a la investigació històrica.

Els arxius de protocols: 800 anys de documentació històrica
Pel que fa als protocols de més de 100 anys, que estan oberts a la investigació històrica, la seva gestió a Catalunya, fora de la ciutat de Barcelona,  correspon a la Generalitat per mitjà dels Arxius Comarcals. Els de la ciutat de Barcelona, es conserven a l'Arxiu Històric de Protocols, gestionat pel Col.legi de Notaris i integrat al Sistema d'Arxius de Catalunya. L'Arxiu Històric de Protocols, que conté uns 85.000 protocols, és el segon d'Europa per l'antiguitat i continuïtat de les sèries dels seus fons, que abasten els protocols de Barcelona des del segle XIII fins al segle XX. Actualment els fons medievals d'aquest arxiu s'estan digitalitzant en una actuació que comportarà l'obtenció de més d'un milió d'imatges dels documents anteriors al segle XVI. 

Després de la signatura del conveni, el conseller ha visitat les instal.lacions de l'Arxiu, ha estat informat del projecte de digitalització i se li han mostrat alguns dels documents que conserva l'arxiu, entre els quals, el darrer testament de Jacint Verdaguer i els plànols del Parc Güell, signats per Antoni Gaudí, localitzats recentment, que es conserven en el protocol del mateix notari.

Barcelona, 21 de novembre de 2007