El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica avui la resolució per la qual s'adopta la decisió favorable a la sol.licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ja ho va publicar el passat dia quinze. En aquestes resolucions, es dóna publicitat al plec de condicions d'aquesta DOP.
Seguidament, s'enviarà aquestes Resolucions a la Comissió Europea juntament amb la documentació que requereix l'article 5 del Reglament CE 510/2006, de 20 de març, per tal que la Comissió tramiti la seva inscripció al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides.
La DOP Pera de Lleida protegeix el fruit de l'espècie Pyrus communis L., de les varietats Llimonera, Blanquilla i Conference, de les categories comercials extra i primera, destinat a consum en fresc, i amb característiques diferents en funció de la varietat considerada. Tot el procés, des de la producció fins a l'etiquetatge, es du a terme a la zona geogràfica delimitada amb l'objectiu de salvaguardar la qualitat del producte. La zona geogràfica que es protegeix comprèn tota la comarca del Pla d'Urgell i alguns municipis de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Segrià i l'Urgell.
Cal recordar que el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va presidir, el passat dia 5, a Alcarràs, l'acte oficial d'inici de la comercialització de Pera de Lleida, mentre s'ultima tot el procés corresponent a la tramitació de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida.
Un total de catorze empreses, que representen el disset per cent de la producció de pera a les comarques de Lleida, han apostat per aquesta marca comuna, fet pel qual el conseller Llena va elogiar que hagin unit esforços "perquè hi ha producte i capacitat per fer-ho", i va remarcar que és precisament aquest "el camí a seguir: unir esforços i crear una imatge de marca vinculada a la qualitat i al territori, i que el consumidor sigui capaç d'identificar-la".
El titular del DAR va afegir que el futur del sector passar per: consolidar el binomi Lleida-fruita de qualitat, aprofitar l'oportunitat que brinda la nova Pera de Lleida per potenciar la seva qualitat i trets diferencials, fer de Catalunya el nostre mercat de proximitat, de l'Estat espanyol el mercat natural, i d'Europa el gran mercat potencial, incentivant-ne el consum, i involucrant la restauració i l'hosteleria en aquesta aposta.
30 d'octubre de 2007