Els nous productes resultants són: colorants per a la indústria tèxtil, plantes aromàtico-medicinals per al sector farmacèutic o l'obtenció de biocarburants i biodissolvents

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), està coordinant un projecte europeu per fomentar un ús no alimentari dels productes vegetals i donar sortida a la gran producció d'excedents de la producció agrícola europea. Mitjançant el projecte AGRIVAL, es pretén conscienciar als agricultors de la possibilitat d'aprofitar els excedents dels seus conreus per extreure colorants naturals d'origen vegetal per a la indústria tèxtil o bé fomentar l'ús de les plantes aromàtico-medicinals d'alt valor afegit per a la indústria farmacèutica o el sector dels cosmètics. Així mateix, aquest excedent de la producció vegetal també es pot destinar a la producció de biocarburants i biodissolvents, entre d'altres.

Un exemple concret dels diferents usos d'una mateixa planta tradicional seria el del gira-sol. Com a subproductes, trobem que les tiges i el que sobra de la recol.lecció de les pipes i les closques es pot utilitzar per a obtenir estructures premsades per a la construcció (aïllants). D'altra banda, també es pot extreure glicerol d'aquesta planta, que és la base de moltes cremes i pomades, a banda d'àcids grassos com a co-productes de primera transformació.

Els integrants del projecte AGRIVAL, que coordina i lidera l'IRTA, són el CATAR-CRITT AGRORESOURCES de Toulouse (França); el LEPAE- Laboratorio de Engenharia de Processos, Ambiente e Energia, Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto (Portugal) i el Centre Tecnològic Agrari i Agroalimentari de Castella Lleó (ITAGRA.CT). Els principals objectius d'aquest projecte de cooperació de la regió del sud-oest d'Europa són:

. Promocionar i valorar els cultius no alimentaris;
. Divulgar entre els grans sectors d'activitat (primari, secundari i terciari) les diferents possibilitats dels cultius no alimentaris i, en particular, les activitats específiques desenvolupades pel projecte AGRIVAL
. Recuperar cultius històrics aprofitant les tècniques extractives actuals
. Impulsar la creació de noves empreses o línies de negoci a partir de les idees i activitats desenvolupades per AGRIVAL

Per aconseguir aquestes fites, l'investigador de l'àrea d'ecofisiologia de l'IRTA-Cabrils, Xavier Aranda, ha explicat que "l'IRTA està preparant una parcel.la de demostració ubicada al centre de l'IRTA de Torre Marimon, a Caldes de Montbui, on es plantaran fins a nou espècies diferents". Algunes d'elles, segons Aranda, "permetran elaborar colorants naturals d'origen vegetal, en tons vermell, groc i blau per a la indústria tèxtil i d'altres espècies, seran aromàtico-medicinals, permetent l'extracció d'olis essencials i dissolvents naturals". Des de l'IRTA, es fomentaran visites per visualitzar l'ús dels cultius no alimentaris i s'analitzaran els efectes del reg sobre aquests espècies, observant així quina quantitat de biomassa es produeix en funció d'un reg de secà o de suport, per posar un exemple.

A banda d'aquesta parcel.la demostrativa, l'IRTA també organitzarà jornades tècniques per donar a conèixer al sector agroalimentari tots els usos no alimentaris dels productes vegetals. La primera jornada tindrà lloc a l'Escola de Capacitació Agrària d'Amposta el 13 i 14 de desembre.
 
A mesura que els resultats del projecte i les accions de divulgació comencin a donar els seus fruits, està previst incorporar nous col.laboradors, amb l'objectiu de seguir les activitats més enllà del context físic i temporal d'AGRIVAL. Igualment, es vol crear una xarxa científica entre centres d'investigació de França, Espanya i Portugal per al desenvolupament de noves tecnologies de valorització que aportin solucions mediambientals sostenibles i innovadores al sector agrícola i industrial.

27 de novembre de 2007