El centre GIRO (Gestió Integral de Residus Orgànics) inicia el seu tercer any de creació amb la voluntat d'incorporar empreses del sector del residus orgànics com a socis del projecte, i no tan sols com a clients, per tal que aquestes participin en la seva gestió. En aquest sentit, per tal de fomentar aquesta participació, des del GIRO s'està estudiant la possibilitat que alguna empresa entri a formar part del patronat de la Fundació Privada Estudis del Medi Ambient. D'altra banda, el centre pretén augmentar la presència internacional, a través de la participació en més projectes europeus i obrint línies de col.laboració amb entitats d'altres països.


Aquest mes d'octubre s'han complert dos anys des que va iniciar la seva activitat a Mollet del Vallès (Barcelona). Aquest centre, promogut per la Fundació Privada Estudis del Medi Ambient, té com a patrons l'Ajuntament de Mollet del Vallès, l'IRTA, la UPC, el Departament de Medi Ambient i Habitatge i l'Agència de Residus de Catalunya.

Durant aquests dos anys, aquest centre ha realitzat tota una sèrie d'activitats que han permès la seva consolidació com a centre de recerca, desenvolupament i transferència de tecnologia.

Principals actuacions realitzades pel GIRO: 

El GIRO lidera una de les línies de treball d'un projecte de la Unió Europea sobre la recuperació de nitrogen de residus orgànics, junt amb centres i empreses d'Àustria, Alemanya, Itàlia i Holanda. 

També lidera un subprojecte del projecte singular i estratègic PROBIOGAS, que aglutina 27 empreses i centres de recerca d'Espanya i que està finançat pel Ministeri d'Educació i Ciència (MEC). Del MEC també li han estat concedits dos projectes de recerca, un sobre l'estudi de sistemes de biofiltració per eliminació de males olors i un altre sobre l'aprofitament de greixos animals per a la producció de biogàs, mentre està finalitzant un projecte gestionat per l'IRTA sobre models matemàtics aplicats a la fermentació anaeròbia, on també hi participen investigadors de la Universitat Tècnica de Dinamarca i de l'Acadèmia de Ciències de Rússia. Aquest projecte va estar premiat en un congrés internacional realitzat a Austràlia el passat mes de setembre.

El GIRO participa en un projecte CENIT concedit aquest mateix any, liderat per Aigües de Barcelona i on participen centres i empreses de tota Espanya.

D'altra banda, al llarg d'aquests dos anys, s'han signat convenis de col.laboració, assessorament o desenvolupament tecnològic amb empreses i entitats públiques, l'IDAE del Ministeri d'Indústria, l'ICAEN de la Generalitat de Catalunya, el grup d'empreses ABANTIA, l'empresa ADE-Biotek del país vasc o el consorci GESFER, entre altres.

També s'ha signat un conveni amb l'Agència de Residus de Catalunya per a la creació d'un centre documental i un observatori tecnològic sobre residus orgànics.

Entre les activitats d'aquest centre també destaca el conveni signat amb l'Associació Ciudades Saludables del Perú, a través del qual investigadors del GIRO s'ha desplaçat a aquest país per impartir un curs i assessorar línies de treball. En aquest sentit, també s'ha signat un conveni amb una associació d'empreses del sector porcí de Chile, a on el proper mes s'hi farà un assessorament durant dues setmanes sobre tractament de purins de porc.

El GIRO pertany a la xarxa espanyola de compostatge i ha estat acceptat per formar part de la xarxa de centres de suport a la innovació tecnològica del CIDEM (xarxa IT). També està organitzant el I Congrés espanyol sobre gestió integral de dejeccions ramaderes, en el marc d'EXPOAVIGA a la Fira de Barcelona, pel proper mes d'abril.

30 d'octubre de 2007