El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la Resolució, signada pel conseller Joaquim Llena, per la qual s'adopta decisió favorable a la sol.licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida al registre comunitari de les denominacions d'origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides.
Catalonia Qualitat, Associació Catalana d'Organitzacions de Productors de Fruita, va presentar, en data 9 de maig de 2005, davant el Departament una sol.licitud d'inscripció de l'esmentada DOP al registre comunitari, que estableix el Reglament CEE 2081/1992, del Consell, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, substituït posteriorment pel Reglament CE 510/2006.
El DOGC i el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) van publicar el 8 i el 18 de juny de 2007, respectivament, l'anunci pel qual es dóna publicitat a la sol.licitud de registre, i al seu document únic, d'acord amb l'article 6 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària. Un cop finalitzat el tràmit d'oposició, no s'ha presentat cap escrit relacionat amb la sol.licitud.
Així, i vist que la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAR considera que la sol.licitud de registre compleix les condicions que estableix el Reglament CE 510/2006, de 20 de març, procedeix dictar resolució favorable. El DAR tramet aquesta Resolució al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a efectes de la seva tramesa a la Comissió Europea, juntament amb la documentació pertinent.
Com estableix el Ple de condicions de l'esmentada DOP, annexat a la Resolució publicada avui, el producte emparat per la DOP Pera de Lleida és el fruit de l'espècie Pyrus communis L., que procedeix de les varietats són llimonera, blanquilla i conference, de les categories extra i primera, destinat a consum en fresc. També s'hi descriu les característiques diferencials respecte d'altres zones productores de pera espanyoles i europees.
La zona de producció de les peres d'aquesta Denominació d'Origen Protegida comprèn el municipi de Lleida i altres municipis limítrofs de les comarques lleidatanes de les Garrigues, la Noguera, el Pla d'Urgell, el Segrià i l'Urgell. La superfície total de pera de les varietats llimonera, blanquilla i conference de les comarques incloses a la DOP és de 10.434 hectàrees, un 100% de la zona productora d'aquestes tres varietats de pera és a la demarcació de Lleida i un 71,8% de les hectàrees totals de la zona productora de pera és a Lleida. El 28,2% d'hectàrees restants corresponen a varietats de peres no incloses a la DOP Pera de Lleida.
La producció total de pera d'aquestes comarques durant la campanya 2006 va ser de 214.828 tones. D'aquestes, 83.789 tones corresponen a la blanquilla, 100.823 tones a la conference, i 30.216 a la llimonera. La producció total susceptible actualment d'acollir-se a la DOP Pera de Lleida és de 18.300 tones, el que representa el 8,5% de la producció d'aquestes varietats a la demarcació de Lleida.
Cal recordar que el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, va presidir el passat dia 5, a Alcarràs, l'acte oficial d'inici de la comercialització de Pera de Lleida, mentre s'ultima tot el procés corresponent a la tramitació de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida. Un total de catorze empreses han apostat per aquesta marca comuna, fet pel qual el conseller Llena va elogiar que hagin unit esforços "perquè hi ha producte i capacitat per fer-ho", i va remarcar que és precisament aquest "el camí a seguir: unir esforços i crear una imatge de marca vinculada a la qualitat i al territori, i que el consumidor sigui capaç d'identificar-la".
15 d'octubre de 2007