Avui, 5 d'octubre de 2007, el DOGC publica l'edicte de 28 de setembre, pel qual s'obre el període d'informació pública de l'Avantprojecte de llei de mediació familiar i comunitària de Catalunya, per tal que els ciutadans puguin examinar i fer les al·legacions oportunes. Un cop es tanqui aquest periode d'exposició pública, el proper 30 d'octubre, i s'estudiin les al·legacions presentades, el nou text se sotmetrà a l'aprovació del Govern i posteriorment es presentarà al Parlament de Catalunya.
El nou text regula nous aspectes de la mediació familiar i introdueix la mediació comunitària com a eina per resoldre els conflictes sorgits de la convivència ciutadana o social, ja sigui en situacions d'interpretació diferents per la coexistència de les diverses cultures presents a Catalunya o per discrepàncies entre els usuaris dels serveis institucionals. La mediació comunitària resol també els conflictes sorgits en l'àmbit de la propietat horitzontal i especialment les relacions veïnals, associatives i culturals.
L'Avantprojecte de llei de mediació familiar i comunitària de Catalunya
El nou text que se sotmet a partir d'avui a informació pública respecta els continguts de la Llei 1/2001, de mediació familiar de Catalunya i, a més d'introduir millores sistemàtiques i tècniques en el seu redactat, estableix més específicament quins són els conflictes familiars susceptibles de sotmetre's a mediació.
La Llei s'estructura en cinc capítols, dues disposicions addicionals, una disposició transitòria i dues disposicions finals. El capítol primer defineix la mediació com a procediment jurisdiccional de caràcter voluntari i confidencial adreçat a facilitar la comunicació; determina el seu abast (conflictes familiars i comunitaris) i determina les persones mediadores i les legitimades per participar en un procés de mediació. El capítol segon i tercer estableixen els principis i el desenvolupament del procés de mediació, respectivament. El capítol quart està dedicat a l'organització i els registres de mediació, i defineix també les funcions del Centre de Mediació Familiar i Comunitària de Catalunya. El capítol cinquè estableix el règim sancionador, i les dues disposicions addicionals contenen previsions relatives a la xarxa de punts d'informació i orientació a la mediació.
La Llei 1/2001, de mediació familiar de Catalunya
L'any 2001 va entrar en funcionament
Després dels sis anys transcorreguts des de la creació d'aquesta primera Llei, es pot afirmar que a Catalunya 7 de cada 10 parelles que duen a terme la mediació familiar arriben a un acord satisfactori per a les dues parts i, d'aquesta manera eviten un procés judicial contenciós que pot agreujar més les diferències familiars.
La mediació familiar, la poden demanar les persones unides en matrimoni, les que constitueixen una unió estable de parella i aquelles que, sense ser-ho, tenen fills en comú, i també la poden demanar les persones que tenen un conflicte per raó d'aliments o d'institucions tutelars.
Enllaç al DOGC
http://www.gencat.cat/diari/4982/07229005.htm