El nou edifici judicial ha obert al públic avui dissabte, 1 de desembre, des de les 10 fins a les 14 hores, en una jornada de portes obertes per tal que els ciutadans el poguessin visitar. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, acompanyada de l'alcalde d'Olot, Lluís Sacrets, ha visitat el nou edifici judicial d'Olot.

El nou edifici judicial d'Olot està situat a la plaça Can Joanetes, 6. En una superfície construïda de 3.386,20 m2, allotja els dos jutjats que hi ha actualment i l'adscripció permanent de la fiscalia, i té espai suficient per ubicar-n'hi un altre. L'import previst de l'obra és de 4.841.448,44 euros. Com a resultat de l'aplicació de les noves tecnologies, a l'edifici es pot disposar d'equips de videoconferència, informatització del registre i del repartiment d'assumptes, connexió via Internet a diverses bases de dades, bústies institucionals de correu electrònic per a tots els jutges i secretaris judicials, enregistrament de judicis i declaracions, etc.

Fins ara, els jutjats d'Olot es trobaven situats en dos edificis: un al carrer Bisbe Lorenzana, núm. 2, que acollia el deganat i els jutjats de Primera Instància i Instrucció núm. 1 i 2, el primer dels quals té competències en violència sobre la dona (VIDO), i un altre al carrer Panyó, núm. 15, que allotjava l'adscripció permanent de la fiscalia. L'agrupament de tots els jutjats d'Olot facilitarà la feina dels òrgans judicials i la seva relació amb els ciutadans i amb tots els operadors jurídics i judicials.


Partit judicial d'Olot

El partit judicial d'Olot està integrat per 21 municipis i la seva població total és de 52.834 habitants. Actualment hi ha dos òrgans judicials de primera instància i instrucció. L'adscripció permanent de la fiscalia d'Olot està integrada pels partits judicials de Puigcerdà i Ripoll i hi presten serveis un fiscal i un advocat fiscal.

Al partit judicial d'Olot hi ha 20 jutjats de pau i dues agrupacions de jutjats de pau amb seu a la Vall d'en Bas i Sant Joan les Fonts, en les quals hi ha una plantilla de quatre persones.

A la jornada de portes obertes hi han assistit també el president de l'Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba; el fiscal en cap, Josep M. Casadevall; la secretaria de Relacions amb l'Administració de Justícia, Àngels Vivas; el secretari coordinador de Girona, Jaume Herraiz, la jutgessa degana dels jutjats d'Olot, Bàrbara Maria Córdoba; el director general de Modernització de l'Administració de Justícia, Daniel Bartomeus; el director general de Gestió d'Infraestructures, Salvador Illa; el director de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, Jordi Medallo, i la directora dels Serveis Territorials de Justícia a Girona, Carme Sitjes, entre altres representants del món jurídic i judicial.


Pla d'inversions en edificis judicials 2004-2010

El Pla d'inversions en edificis judicials 2004-2010 preveu la construcció de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat i de 26 nous edificis judicials.

A partir d'aquest estiu s'han posat en funcionament els edificis judicials de Vilafranca del Penedès, Cornellà de Llobregat, Olot, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat, Igualada i Vilanova i la Geltrú.

Es preveu que durant l'any 2008 es posaran en marxa els edificis judicials de Santa Coloma de Gramenet, Cerdanyola del Vallès, la Bisbal d'Empordà, Terrassa i el Vendrell.

El Pla d'inversions en edificis judicials 2004-2010 inclou també la construcció dels edificis de Granollers, Manresa, Girona, Martorell, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Berga, Rubí, Badalona, Mollet del Vallès, Santa Coloma de Farners, Balaguer, Tortosa i la Ciutat Judicial de Tarragona. Aquests projectes es troben en diferents fases d'execució.

D'altra banda, el Pla conté l'ampliació o rehabilitació de 13 edificis judicials, de les quals ja s'han executat 2 rehabilitacions a Barcelona i les ampliacions de Sabadell, Falset, Reus i Ripoll.

En total, la inversió en edificis judicials prevista en el Pla és de 666.890.629,70 euros.