El president de la Comissió de Defensa i Ética del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Eduard Sanjuan, reconeix que hi ha una tendència a convertir la informació en espectacle i apel·la al compliment del Codi Deontològic de la professió periodística.

El secretari de Seguretat del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Delort, ha presidit avui la cloenda de les jornades "La percepció de la inseguretat i els mitjans de comunicació de massa", organitzades per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, que s'han celebrat durant tres dies a la nova seu del departament d'Interior, al passeig de Sant Joan de Barcelona.

Experts de diferents àmbits, juristes, periodistes, sociòlegs, policies i catedràtics, han debatut, amb la participació de més de 150 assistents cada dia, sobre la incidència que tenen els mitjans de comunicació en la percepció de la inseguretat a la societat, com afecten al discurs polític, com intervenen en les decisions dels legisladors i com es fan compatibles els diferents drets personals i col·lectius en l'àmbit de la informació sobre seguretat.

Entre les conclusions de les jornades presentades per Joan Delort, el secretari de Seguretat s'ha compromès a "no deixar-nos arrossegar en aquest tripijoc pervers de construir les polítiques de seguretat en funció de l'orquestració del populisme mediàtic. I com que si d'alguna cosa en podem estar segurs, i aquests dies ho hem verificat, és que en aquest país tenim molt bons professionals de la informació, de segur assolirem i garantirem entre tots els drets de les persones".

"El repte era i ha estat seure plegats, parlar, escoltar i debatre", ha dit Delort, que ha conclòs que "si bé determinats episodis mediàtics conjunturals no són capaços de capgirar les grans tendències de l'opinió pública, si que influeixen en el curt termini i, amb un determinisme que podria resultar pervers, induint al ciutadà a construir un biaix de la realitat que, si alguna cosa no fa és capacitar-lo per ser més lliure".

Delort s'ha mostrat contrari a que "la construcció i presentació d'episodis d'inseguretat que arrosseguen el món polític i la utilització del populisme informatiu que avoca en les mesures de populisme polític".

En aquest sentit, el secretari de Seguretat ha demanat que s'arbitrin mecanismes i mesures per garantir i assegurar el dret a la informació dels ciutadans i ciutadanes, per preservar els drets individuals dels afectats (honor, imatge, presumpció d'innocència...), per a ser justos i preservar la veritat quan es disposa del monopoli de la informació sobre els fets i mantenir el comportament ètic de tot el circuït que genera la informació.

"Alguns dels ponents, periodistes tots, han presentat una situació poc optimista i més aviat decebedora de la supervivència de la bondat deontològica enfront als excessos populistes i el mercadeig del desastre i la seva banalització", ha destacat Joan Delort, qui ha apostat per trobar fórmules per garantir tots els drets. "Fer-ho -ha dit- està a les mans de les bones pràctiques de tots: mitjans, polítics, periodistes, institucions...i també policies".

En la cloenda de les jornades també ha participat el president de la Comissió de Defensa i Ètica del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Eduard Sanjuan, que ha reconegut que hi ha "una tendència a convertir la informació en espectacle" i ha apel·lat al compliment del Codi Deontològic de la professió periodística que, segons ha dit, és vulnera sovint.

Sanjuan ha recordat alguns dels articles d'aquest codi deontològic, com el que fa referència a difondre únicament informacions fonamentades, el que mana respectar els drets de les persones, el que obliga a observar escrupolosament la presumpció d'innocència o el de tractar amb molta cura les informacions que afecten a menors.

Eduard Sanjuan ha reconegut que alguns mitjans "creen alarma social elevant a categoria d'estat d'excepció" alguns fets i ha reiterat el compromís del Col.legi de Periodistes de Catalunya "d'invocar una i una altra vegada, tossudament, el compliment del codi deontològic de la professió periodística". "Una esperança d'aturar el caos és repetir una i altra vegada que estem a prop de presenciar-ho", ha dit el president de la comissió col·legial.

Pel matí, el periodista Carles Quílez, el comissari dels Mossos d'Esquadra, Manuel Castellví, el sociòleg director de al Fundació Jaume Bofill, Jordi Sánchez, i la responsable del Programa contra la Violència Masclista del departament d'Interior, Alba García, han debatut sobre les diferents visions de la inseguretat que tenen investigadors, víctimes, periodistes i societat.