·        Un total de 1.846 aspirants a mossos d'esquadra i policies locals reben el curs bàsic policial enguany

·        L'ISPC impartirà cursos de formació contínua per a 4.000 bombers,  600 nous tècnics penitenciaris, a més d'agents rurals, formadors de seguretat privada i especialistes de seguretat viària i ambiental.

·        Saura vol que l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya sigui la "universitat de la seguretat".

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha inaugurat avui dimarts el curs de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Es tracta del primer curs integral que, en matèria de seguretat, es farà a Catalunya.

A l'acte han assistit el director de l'ISPC, Carlos González, la delegada del Govern de la Generalitat a Barcelona, Carme San Miguel, el secretari de Seguretat, Joan Delort, el secretari de Serveis Penitenciaris, Albert Batlle, el director general de Policia, Rafael Olmos, la directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau, el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, el comissari Josep Milán, sotsdirector operatiu de la Policia de la Generalitat, el cap de la Divisió Operativa de Bombers, Antoni Rifà, i altres comandaments dels Mossos d'Esquadra i dels Bombers.

La creació de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, aprovada pel Parlament el passat 18 de juliol, ha representat un salt qualitatiu en la formació dels col·lectius encarregats de la seguretat del territori català.

A diferència del què representaven l'Escola de Policia de Catalunya i l'Escola de Bombers i Seguretat Civil per separat, l'ISPC, un centre pioner, és un únic centre de formació i recerca per tots els col·lectius responsables de la seguretat dels ciutadans de Catalunya que té com a objectiu fomentar un sistema de seguretat pública eficaç i eficient, tècnicament més preparat i desenvolupat.

L'ISPC formarà a partir d'aquest curs els següents col·lectius: Mossos d'Esquadra i policies locals (de la qual era encarregada l'antiga Escola de Policia de Catalunya), personal de protecció civil, prevenció, extinció d'incendis i salvament (emergències), i el corresponent personal facultatiu, el personal que compleix funcions de seguretat viària, de trànsit, de mobilitat i de seguretat ambiental, els membres del cos d'agents rurals i el personal que garanteix la protecció, ajuda ciutadana, vigilància i seguretat en els espais i els serveis públics.

També és responsable de la formació del personal penitenciari i impartirà activitats de formació prèvia i permanent del personal de la seguretat privada.     D'acord amb les noves competències atorgades per l'Estatut de Catalunya, correspondrà a l'ISPC autoritzar els centres de formació del personal de la seguretat privada, homologar els programes formatius i avaluar-ne l'activitat.

El conseller Saura ha explicat que "la creació d'aquest Institut és un primer pas per establir, dissenyar i desenvolupar una política formativa i una política de recerca i innovació rigorosa, coherent i ambiciosa, d'acord amb el modern sistema de seguretat que volem per a Catalunya". "La seguretat és un ingredient fonamental per a la qualitat de vida de totes les persones i per això és una prioritat d'aquest Govern de la Generalitat, que l'assumeix com a un ingredient essencial de l'Estat del Benestar", ha dit el conseller.

Saura ha afirmat que "la seguretat no es pot limitar exclusivament a emprendre mesures reactives, sinó que cal dissenyar polítiques preventives que impliquen a totes les administracions públiques que generen iniciatives de progrés social com: reduir el fracàs escolar, la precarietat laboral o la degradació urbanística d'alguns barris, per posar uns exemples".

La voluntat del departament d'Interior i la del mateix conseller és que "l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya sigui la "universitat de la seguretat. No volem que l'Institut es limiti a transmetre coneixement, sinó que la capacitació laboral dels professionals ha de ser integral i incloure la dimensió personal. Per això potenciarem l'educació en valors, actituds de proximitat, de respecte i servei als ciutadans i de defensa dels seus drets. A més, l'Institut té també té la missió de la recerca i ha de ser capaç d'investigar temes de seguretat amb un rigor i una serietat metodològica digna dels millors centres d'ensenyament superior. Perquè som conscients que el millor dels actius que té el nostre sistema de seguretat és el capital humà", ha explicat el conseller.

Per la seva banda el director de l'ISPC, Carlos González, ha dit que "el centre vol convertir-se en un referent internacional en la construcció d'un nou concepte de seguretat i que faci recerca i doni formació en coneixements i en habilitats, però sobretot, en actituds".

La inauguració del curs acadèmic de l'ISPC, que coincideix amb el recent inici del Curs de Formació Bàsica de Mossos d'Esquadra i Policies Locals, és el començament d'una experiència única a Europa que formarà a una amplia varietat d'operadors de la seguretat repartits per la totalitat del territori català i amb un model formatiu que integra col·lectius professionals i de la societat civil.

Curs policial

Pel que fa a la formació de policia, un total de 1.846 alumnes, 1.438 homes i 408 dones, han començat el curs bàsic policial. D'aquests, 1.281 són aspirants a Mossos d'Esquadra i formaran la  21 promoció de la Policia Autonòmica. 

Dels aspirants a Mosso d'Esquadra, 950 (74,2%) són homes i 331 (25,8%) dones, el que consolida a la policia de la Generalitat com un dels cossos amb més presència femenina del sud d'Europa.

Pel que fa als 565 aspirants a Policia Local, 488 (86,4%) són homes i 77 (13,6%) dones.

Per nivell d'estudis, el 6,3 % dels aspirants a Mosso d'Esquadra estan llicenciats, el 7,3% té alguna diplomatura, el 30,8 % té estudis de batxillerat i el 17 % tenen estudis equivalents a la EGB.

La mitja d'edat  dels aspirants a Mosso d'Esquadra és de 27 anys, i de 29 els aspirants a Policia Local.

Només 19 (1,02%) dels aspirants del curs de formació bàsica de policia són nascuts fora de l'Estat espanyol, mentre que hi ha altres 16 (0,80%) que han nascut al territori espanyol de pares estrangers.  

Cursos per a bombers i tècnics penitenciaris

Enguany, l'ISPC té previst impartir més de 50 cursos de formació a gairebé 4.000 bombers, a més del curs bàsic per a les noves incorporacions d'efectius que es convocaran i que consta d'un total de 580 hores lectives, entre sessions teòriques i pràctiques  de diverses disciplines.

L'ISPC també impartirà dos cursos selectius per a tècnic especialista de serveis penitenciaris destinats a uns 300 alumnes cadascun amb una durada de 3 mesos i mig aproximadament  i altres cursos per a agents rurals, formadors de seguretat privada, seguretat ambiental i seguretat viària.

Adjuntem dossier amb quadres estadístics amb detalls sobre els cursos i l'alumnat de l'ISPC, on l'any passat més de 12.000 alumnes van rebre activitats formatives i on es van impartir més de 100.000 hores lectives.  

 

Per a més informació, podeu contactar amb el Gabinet de Comunicació del DIREP: 93 483 01 48