Divendres, 9 de novembre de 2007.- El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, alerta que la persistència del dèficit fiscal condemna Catalunya al distanciar-se dels percentatges del PIB que li corresponen per invertir en R+D, en infrastructures i en despesa social. El conseller ha fet aquestes declaracions en el marc de la inauguració de la Setmana de la Ciència avui al Parlament de Catalunya, i s'ha afegit així a les reivindicacions realitzades des de la patronal catalana Foment del Treball. Segons el conseller "Catalunya viu una situació injusta i crònica, provocada per un dèficit estructural del 10,5% del PIB, i la societat hauria de plantar-se davant aquesta injustícia".
En el marc de l'acte d'inauguració oficial de la Setmana de la Ciència de Catalunya, presidida avui pel president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa ha apostat per crear un sistema de divulgació científica permanent. En aquest sentit, el conseller ha recordat la importància de coordinar actuacions conjuntes entre la Generalitat, la xarxa de museus de la ciència i la tècnica de Catalunya i els centres privats vinculats a la divulgació científica per tal de situar també la ciència en el mapa turístic català. Huguet també ha anunciat futures actuacions en aquest àmbit a través de la Direcció General de Turisme, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Departament de Cultura, per tal que el patrimoni científic sigui també a producte turístic permanent.
Concretament, "estem a punt de signar un conveni pel qual la xarxa de museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya modernitzarà la seva capacitat de divulgació i per tal d'aprofitar el potencial de centres i entitats privades" "Amb aquesta iniciativa volem que la ciència i el coneixement siguin també referents culturals i territorials del país", ha afegit.
El titular de recerca també ha apostat també per impulsar des del Departament, i juntament amb la FCRI, la creació d'un Consell Assessor Científic al Parlament de Catalunya, un òrgan que ja existeix en altres països, com per exemple Finlàndia, ha dit el conseller.
La dotzena edició de la Setmana de la Ciència agrupa, sota el lema Viu la Ciència!, més de 450 actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic a 64 localitats catalanes. L'SC'07 dedica la seva temàtica principal, al canvi climàtic, un fenomen els factors reveladors del qual afecten ja a la nostra vida quotidiana. Coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), compta amb el suport tradicional de nombroses institucions i entitats integrants del Sistema Català de Recerca i Innovació (en total, 121 en aquesta edició).
L'organització de l'SC'07 preveu una participació aproximada de 100.000 persones en els seus diferents actes al llarg d'aquests 10 dies dedicats a la divulgació de la ciència i la tecnologia. La Setmana de la Ciència a Catalunya és una iniciativa pionera a l'Estat espanyol -la primera edició de la qual es va celebrar el 1996- i està impulsada per l'FCRI, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, juntament amb 11 universitats de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). L'SC'07, emmarcada a l'Any de la Ciència 2007, compta també amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i del Ministeri d'Educació i Ciència (MEC).