Dijous, 15 de novembre de 2007.- El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha apostat per potenciar el patrimoni industrial "en viu com a recurs turístic". En el marc de la cloenda del Dia de la Química que s'ha celebrat avui a Tarragona el conseller ha apostat per incloure el futur Museu de la Química de Tarragona a la xarxa de museus científics de Catalunya, una manera de fer "compatible la ciència amb la indústria i el turisme".
En aquest sentit el conseller Huguet ha volgut donar suport a la creació del Museu de la Química a la ciutat de Tarragona, a través del qual es pot donar "a conèixer la importància de la indústria química i la seva contribució en la vida quotidiana, que acabava sent una solució de sostenibilitat."
La producció de la indústria química catalana està registrant uns índex més positius que els del conjunt de la indústria. En el període de gener a setembre, d'aquest any, per comparació amb el mateix període de l'any anterior, l'Índex de Producció Industrial (IPI) del sector químic ha crescut el doble que en el cas del conjunt industrial. En concret, l'IPI químic ha crescut d'un 3 per cent en aquest període mentre que el global ho ha fet en un 1,5 %.
Pel que fa a les exportacions, les del sector de la Química a Catalunya han crescut del 6,2 %, en una proporció equivalent a la del conjunt de la indústria durant el primer semestre d'aquest any, el que les vendes industrial a l'exterior han crescut en un 6,1% respecte a la primera meitat de l'any passat.
La producció del sector químic a Catalunya suposa el 46 % del total de la de tot el conjunt de l'Estat espanyol, molt per davant de la segona comunitat, Madrid, que concentra el 14 % de la producció química estatal, d'Andalusia (el 8%) i del País Valencià, (7%). Catalunya, a més, és una de les zones de l'Estat amb una especialització més marcada en aquesta branca, ja que copsa aproximadament la meitat de les de tot l'Estat.
Dintre l'estructura industrial del país, la química -inclosa la branca farmacèutica- suposa el segon sector a Catalunya pel que fa a aportació de valor afegit brut, després del sector d'indústries extractives, petroli i energia.
L'activitat més important del sector és justament la química bàsica, doncs, si se n'exclou la indústria farmacèutica, suposa gairebé la meitat de la producció en valor. Segueixen, en ordre d'importància, el subsector químic destinat al consum final, que suposa el 28%, i, finalment, la química per a la indústria i l'agroquímica, que suposen el 23% restant.
Tot això és conseqüència de la forta presència que té aquest tipus d'activitat en el polígon petroquímic de Tarragona, el qual constitueix el pol estratègic més important de la indústria petroquímica al sud d'Europa. El polígon té una extensió d'unes 1.400 hectàrees i s'hi troben implantades 33 empreses, entre les quals hi ha una gran part de les multinacionals més importants del sector. Aquestes empreses proporcionen ocupació directa a uns 5.100 treballadors i generen més de 3.100 llocs de treball en firmes de serveis i entorn d'uns 21.000 llocs de treball induïts en el conjunt de l'economia. La producció global d'aquestes companyies localitzades a Tarragona se situa entorn dels 18 milions de tones anuals, amb un valor superior als 6.000 milions d'euros, dels quals aproximadament un 25% es destina a mercats exteriors.
Pel que fa al conjunt del sector, a Catalunya, les relacions comercials del sector químic amb l'exterior van tenir l'any passat un comportament positiu, tant de les exportacions com de les importacions, encara que amb un ritme de creixement diferenciat. Les vendes a l'exterior van augmentar gairebé un 10% en valor respecte del 2005, mentre que les importacions ho van fer en aproximadament un 4%. Pel que fa les exportacions, la xifra assolida el 2006 va ser d'uns 10.101 milions d'euros, alhora que les compres se situaren en un total de 12.140 milions d'euros. Com a conseqüència de l'evolució experimentada pels intercanvis comercials químics amb l'estranger, el dèficit del sector català es va reduir durant el 2006 un 18% en termes corrents.
La Unió Europea el principal mercat i, també, el proveïdor majoritari de la indústria química catalana. Per exemple, els principals països destinataris dels productes químics catalans l'any 2006 van ser Alemanya (17%), França (17%), Itàlia (14%) i Portugal (10%), als quals cal afegir Suïssa (14%). Globalment, aquests cinc mercats van rebre gairebé tres quartes parts del total de les exportacions.
Creació d'un gran centre tecnològic sobre la Química
La importància i el pes del sector químic el fa estratègic a Catalunya, motiu pel qual té un paper destacat en el que ha de ser el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, el qual, a través del foment de la recerca científica i la innovació tecnològica, busca aconseguir que aquestes esdevinguin el motor de desenvolupament de Catalunya. En aquest sentit, el sector químic, especialment pel que fa a la seva plataforma logística a Tarragona, ja disposa d'un projecte per a la creació del Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQ), que s'ubicarà justament allí.
Aquest centre estarà situat al Parc Científic i Tecnològic de Tarragona, complex d'equipaments que està construint la Universitat Rovira i Virgili (URV). En aquestes instal·lacions hi ha planificada la ubicació d'un centre de R+D+i especialitzat en Química Sostenible el qual, amb més de 6.500 metres quadrats, allotjarà laboratoris, spin-off, altres centres de R+D, etc. La construcció de l'edifici on s'ubicarà aquest centre suposarà una inversió de 10,2 milions d'euros. El 75 % d'aquesta quantitat l'aportarà el Ministeri d'Educació i Ciència a través del Plan de Infraestructuras de Parques Científicos i Tecnològicos, vehiculat amb un crèdit a la URV. El 25 % restant (2.275.000 €) l'aportarà el Centre d'Informació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM).
Dins d'aquest centre s'ubicarà el CTQ, que donarà servei a tot el territori de Catalunya, especialment a Tarragona, però també a l'important nucli d'indústria química del Vallès Oriental i d'altres zones d'arreu del país.