Reunió a Bilbao dels Departaments de Treball de Catalunya, Galícia i el País Basc

Els departaments de Treball de Catalunya, Galícia i el País Basc han acordat instar al Govern de l'Estat a adaptar les estadístiques d'accidents laborals i malalties professionals als criteris que regeixen a Europa, amb l'objectiu que la fórmula de medició de la sinistralitat laboral sigui idèntica a la dels altres països europeus. D'aquesta manera seria possible homologar les dades de sinistralitat laboral espanyoles amb les de la resta del continent.

Així, els consellers de Treball de Catalunya, Mar Serna, de Galícia, Ricardo Varela, i del País Basc, Joseba Azcárraga, han acordat que els respectius departaments treballin en la realització d'una proposta conjunta per fer l'esmentada adaptació als criteris europeus. D'altra banda, els consellers també han indicat la necessitat d'incorporar els treballadors autònoms a les estadístiques oficials de sinistralitat laboral.   

La necessitat d'aprofundir en el camí cap a un nou model d'organització i funcionament de la Inspecció de Treball ha estat una altra de les qüestions que han tractat en la seva trobada els responsables de Treball de les tres comunitats autònomes, que han coincidit en què cal "abordar la transferència de les competències -de la Inspecció de Treball- segons el marc estatutari i legal que regeix en cada cas" amb l'objectiu "d'aconseguir una major optimització dels recursos existents en la lluita contra la sinistralitat laboral". 

Aquesta lluita és un dels objectius prioritaris dels respectius governs autonòmics, ja que "suposa uns costos humans inassumibles, a més dels costos econòmics i socials".


La propera trobada, a Catalunya

Després de les reunions mantingudes pels departaments de Treball de les comunitats autònomes de Catalunya, Galícia i País Basc ahir, dimecres 17, i avui a Bilbao, els consellers s'han emplaçat a fer trobades semestrals, la propera de les quals tindrà lloc a Catalunya.

Pel que fa a les polítiques actives d'ocupació, els tres departaments han coincidit aquests dies en la necessitat de flexibilitzar les polítiques actives d'ocupació de forma que cada comunitat pugui adaptar-les a la seva realitat laboral. També han subratllat que cal incrementar els esforços per ajudar a les dones a accedir a totes les professions, també aquelles on tradicionalment estan subrepresentades.

Els departaments de Treball de Catalunya, Galícia i el País Basc han acordat intercanviar experiències, bones pràctiques i metodologies dutes a terme en l'àmbit de l'orientació laboral, amb l'objectiu de millorar l'atenció a la ciutadania.

En relació a l'economia social, les tres comunitats autònomes crearan una comissió tècnica per tractar aspectes jurídics relacionats amb les seves competències en matèria de registre de cooperatives i societats laborals, així com en matèria d'inspeccions i sancions dins aquest àmbit. Aquesta comissió tècnica farà trobades semestrals rotatòries i la integraran funcionaris dels tres departaments.

Finalment, es crearà un Fòrum Virtual Interadministratiu de l'Economia Social, per a que cada departament pugui aprendre de les experiències dels altres dos amb l'objectiu de millorar l'eficiència administrativa a totes tres comunitats.


Dijous, 18 d'octubre de 2007