Es van premiar la iniciativa del CatSalut per donar a conèixer les llistes per centres; la constitució de juntes clíniques per part de l'ICS; l'organització de cursos per a metges estrangers per part de l'IES i el COMB; i el projecte 'Cuidant el cuidador' del Departament de Salut i els Laboratoris Esteve
També va ser guardonada la Comissió de Salut del Parlament, que va aprovar el juliol passat la Llei de modernització de l'ICS
El Departament de Salut va guanyar quatre guardons en la Sisena Edició dels premis a les millors idees de l'any al Sistema Nacional de Salut, en la gala organitzada ahir, 26 de novembre, pel Diario Médico.
A banda dels quatre guardons, la Comissió de Salut va rebre un premi per donar llum verda a la reforma més important del sistema sanitari català: la modernització de l'Institut Català de la Salut (ICS), ens que gestiona els recursos de la Seguretat Social a Catalunya (el 80 % de l'atenció primària, vuit grans hospitals i 39.000 treballadors).
Els altres premis rebuts pel Departament de Salut són:
1. Premi al CatSalut per donar a conèixer les llistes d'espera de les proves diagnòstiques per centres
L'any 2001 el Servei Català de la Salut va iniciar el projecte de llistes d'espera de proves diagnòstiques per tal d'aconseguir dades homogènies en el territori, que permetin l'anàlisi i l'avaluació dels resultats de la demanda d'atenció, garantint en tot moment transparència d'informació per al ciutadans.
Aquest projecte ha de garantir la informació necessària per gestionar la llista d'espera amb eficiència i equitat, donar suport a la planificació del treball i a la gestió de la demanda seguint els requeriments del Reial decret 605/2003, de 23 de maig, que estableix les mesures per al tractament homogeni de la informació sobre llistes d'espera en el Sistema Nacional de Salut.
La primera tramesa sistemàtica de dades es va iniciar al gener de l'any 2005 i va ser el gener del 2006 quan es van publicar els primers resultats. Actualment aquestes dades estan disponibles a la pàgina web del Departament de Salut i les poden consultar, agregades per regions i centres, tots els ciutadans i professionals que així ho desitgin.
2. Premi al Departament de Salut i als Laboratoris Esteve pel programa "Cuidant al cuidador"
En el marc del desenvolupament de noves estratègies per a millorar l'atenció sanitària als cuidadors no professionals de malalts amb demències, el Departament de Salut posa en marxa el projecte "cuidant al cuidador", en col.laboració amb Laboratoris Esteve.
Aquest projecte va adreçat a millorar la atenció sanitària de les persones que tenen cura de pacients que pateixen algun tipus de demència, especialment a tots aquells cuidadors "informals" com són els familiars, a través d'un model de col.laboració entre professionals de diferents àmbits.
La sobrecàrrega física i emocional que representa tenir a càrrec un pacient amb demència, provoca trastorns físics i psíquics amb molta transcendència econòmica i social.
Aquest projecte s'està realitzant en 3 àrees bàsiques de salut amb la col.laboració dels centres d'atenció primària i les oficines de farmàcia: Lliça de Munt (Vall del Tenes), Viladecans i l'Hospitalet de Llobregat (La Torrassa).
L'objectiu és avaluar la qualitat de vida del cuidador, mitjançant diversos indicadors com són la detecció de patologies no tractades o identificades, la detecció de problemes relacionats amb els medicaments i la satisfacció del cuidador, abans i després de la intervenció interdisciplinar.
3. Premi a l'Institut Català de la Salut pel projecte de Juntes clíniques de primària
Amb l'objectiu de potenciar la implicació i la participació dels professionals en la presa de decisions, l'Institut Català de la Salut ha iniciat un procés per constituir les juntes clíniques d'atenció primària com a òrgans col.legiats d'assessorament a les direccions dels serveis d'atenció primària per a totes aquelles matèries vinculades, bàsicament, a l'àmbit assistencial, la formació, la docència i la recerca. El projecte estableix la constitució d'una junta clínica per a cadascun dels 26 serveis d'atenció primària de l'organització. Cada junta clínica estarà integrada per 1 president, 2 vicepresidents i 12 vocals. Els vocals seran escollits per votació directa per a un període de tres anys entre els diferents col.lectius de professionals del servei d'atenció primària corresponent. Cal destacar que en les juntes clíniques s'hi trobaran representats tots els col.lectius de professionals de l'atenció primària de l'ICS. Un bon desenvolupament de l'actuació de la junta clínica pot significar un element cabdal de suport i recolzament per a l'equip directiu, i un nivell de coneixement de la realitat assistencial i gestora de primera mà essencial per a la presa de decisions.
4. Premi a Col.legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i a l'Institut d'Estudis de la Salut (IES) pel Curs destinat a Metges estrangers
L'Institut d'Estudis de la Salut (IES) i el Col.legi de Metges de Barcelona (COMB) han organitzat conjuntament un curs per a metges estrangers, també obert a tots els nous professionals que s'incorporen al sistema. El curs "L'accés dels metges a l'exercici de la professió" té per objecte "acostar el metge al món laboral a través de la formació en continguts imprescindibles per a l'exercici de la professió". El curs conta amb el suport institucional de les patronals Unió Catalana d'Hospitals i Consorci Hospitalari de Catalunya i l'Institut Català de la Salut. El format de l'activitat docent és d'un total de 32 hores, amb un temari de cinc mòduls: funcionament del sistema sanitari català i espanyol i organitzacions que prestin serveis sanitaris en la regió; urgències, suport vital bàsic i desfibrilación automàtica; actualització en prescripció farmacèutica; comunicació mèdic-pacient; documents medico-legals (història clínica, consentiment informat, informes i certificats i incapacitat laboral); visita a un centre de primària (dues hores) i visita a un servei d'urgències hospitalàries (dues hores). Les classes són teòrico-pràctiques, amb resolució de casos pràctics, treball en equip i debats.