La campanya s'iniciarà el proper dimarts 20 de novembre amb l'objectiu de combatre l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH/sida

Comptarà amb un conjunt d'elements per fer ressò en els principals mitjans: premsa gratuïta, publicitat exterior al circuit del metro, falques de ràdio i on-line


La Generalitat de Catalunya ha endegat la campanya multimèdia "Amb la sida, fem la nostra feina", amb l'objectiu principal  de combatre l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH/sida en el món laboral. Des de la Generalitat es creu necessari treballar contra l'estigmatització de col.lectius vulnerables en el món laboral, i entre ells, les persones afectades amb el VHI/sida.

Per dur a terme la campanya s'ha creat un grup assessor d'experts en el tema amb representació multisectorial format pels Departaments de Salut, de Treball i de Governació i Administracions Públiques, representants del món empresarial i dels sindicats, ONG's de lluita contra el VIH/sida i fundacions d'integració social i laboral.

Una persona amb VIH/sida pot fer la seva feina com tothom. El lloc de treball és una part integrant en la vida de les persones on cal valorar al treballador/a per les seves actituds i aptituds, per la seva qualificació i vàlua professional i no pel seu condicionant de ser una persona portadora del VIH/sida.    

Els objectius específics de la campanya són:

- Sensibilitzar sobre la presència d'aquesta problemàtica en el món laboral.
  
- Enfortir les estratègies de treball, modificant actituds estigmatitzats mitjançant   
  informació i promocionant íntegrament com a eix principal els  drets humans, les llibertats fonamentals i les igualtats d'oportunitats.

- Atendre a les persones que considerin que han estat objecte de discriminació 
  relacionada amb el VIH/sida, tinguin qualsevol dubte o vulguin assessorar-se.

El missatge principal de la campanya és que a les persones cal jutjar-les per les seves capacitats i no per ser portadores del VIH/sida.

L'informe "Discriminación y VIH / SIDA 2005" (Estudi de la Fundación para la Investigación y Prevención del Sida en España -FIPSE-,) sobre discriminació arbitrària de les persones que viuen amb VIH/ SIDA) té 3 objectius clau: identificar possibles pràctiques discriminatòries, fer divulgació d'exemples de bones pràctiques i formular recomanacions per adoptar mesures antidiscriminatòries. Per a això, s'ha revisat aspectes com la legislació, els reglaments i procediments interns d'organismes públics i privats i temes relacionats amb la vida quotidiana.

Una de les conclusions que es desprèn de l'estudi es que no existeix discriminació en l'àmbit de la Legislació. A la pràctica quotidiana, l'equip d'investigació si que va trobar pràctiques discriminatòries, posant-se de manifest no només una possible manca d'informació i de coneixement sobre aquesta malaltia, que es resumiria en "la por a la infecció", sinó també una manca de compromís i d'assumpció dels valors que presideixen la idea dels drets humans i que es resumeix en "la por al diferent".

Malgrat que les normes no discriminen, el fet que es produeixi discriminació en la pràctica quotidiana, unit a l'escassetat de processos judicials oberts en raó de discriminació per VIH/SIDA, pot ser expressió de l'existència de discriminació anticipada; i a més es genera una invisibilitat de vegades provocada per la mateixa persona afectada que, tot i comptar amb normes protectores, comprova una actitud social discriminatòria.

Els resultats de l'informe "Discriminación y VIH / SIDA 2005" apunten que encara no s'ha corregit la discriminació anticipada, i en especial en la pràctica quotidiana i laboral. Des dels inicis de la sida, la por, el rebuig l'amenaça a lo desconegut, la falta de coneixements són les llavors que han provocat l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH/sida. A això, cal afegir concepcions culturals, creences errònies sobre la infecció, prejudicis i judicis morals i concepcions sobre la sexualitat i les seves diferents tendències sexuals.

Tot i que les creences i les idees preconcebudes són difícils de canviar, el fet de ser conscients, de conèixer les veritables vies de transmissió del VIH, el respecte pels drets humans i les llibertats fonamentals de les persones, han de ser els eixos claus i principals per tal de combatre des de les arrels aquesta greu problemàtica social i anar modificant les falses idees preconcebudes.

La discriminació de les persones amb VIH/sida impedeix que aquestes desenvolupin la seva tasca amb normalitat, fet que genera que entrin en un procés d'autoexclusió que els provoca la pèrdua d'oportunitats, recursos i drets fonamentals.

A Catalunya s'estima que hi ha 30.000 persones amb VIH/sida segons dades procedents del SIVES 2005, informe epidemiològic anual CEEISCAT. D'altra banda, agafant com a referència l'estudi FIPSE, primer estudi a l'estat espanyol sobre la discriminació de les persones amb VIH/sida en l'àmbit de la pràctica quotidiana, a l'any 2005 es van notificar 596 pràctiques discriminatòries sent més notòries en l'àmbit sanitari i laboral. Aquestes notificacions es van recollir de forma aleatòria, estratificada per regions geogràfiques agafant els casos declarats de discriminació des del 2001 al 2005.

Algunes dades facilitades per l'Observatori de Drets Humans VIH/sida de la Red 2002, indiquen que en el primer semestre del 2007 les preguntes sobre temes laborals són el primer motiu de consulta a Catalunya. Concretament, les qüestions laborals són un 24% de les consultes totals que es fan sobre les persones que viuen amb el VHI/sida.