La finalitat és aconseguir que sigui una eina terapèutica d'utilització habitual i, alhora, de promoció de la salut. Amb aquest programa, el Govern vol promoure els hàbits saludables i prevenir la malaltia mitjançant "la recepta" de l'activitat física i l' esport.

Els objectius del nou programa són formar i capacitar els professionals de l'atenció primària perquè incorporin el consell i la prescripció de l'activitat física i esport en la seva pràctica habitual.  També pretén coordinar els recursos assistencials que poden intervenir en el procés, potenciar la utilització dels equipaments esportius existents a nivell territorial, així com el treball conjunt dels sectors i les administracions implicades.

Diversos estudis científics mostren una estreta relació entre alimentació i activitat física com a causants principals de les malalties cròniques, les quals representen un 46% de la càrrega de la morbiditat mundial. D'altra banda, entre el 2 i el 8% de la despesa en salut és imputable a l'obesitat.

El Pla d'Activitat Física, Esport i Salut compta amb una Comissió Rectora i una direcció de caràcter tècnic. La comissió s'encarregarà de dissenyar, informar i proposar al Govern les polítiques de promoció de l'activitat física en el marc d'aquest programa i fer-ne el seguiment.

Estarà presidida pel titular del Departament de Salut, mentre que el titular de la Secretaria General de l'Esport n'exercirà la vicepresidència. La comissió també estarà integrada pel responsable de la Direcció General de Salut Pública, el de la Direcció del Consell Català de l'Esport i també pel tècnic responsable del PAAS, que actuarà com a secretari.

El Pla estarà vigent fins el 2010, per bé que serà prorrogable a proposta de la Comissió Rectora. El cost del programa és de 6.650.760 euros, que finançaran el Departament de Salut (65%) i la Secretaria General de l'Esport (35%), que també facilitaran els mitjans personals i materials necessaris per al seu funcionament.


Aquest programa forma part del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS) del Departament de Salut, i segueix la línia del Pla d'Implantació Progressiva en Activitat física i Salut a Catalunya (PIP), un programa pilot que el Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport ja han executat amb èxit en els darrers dos anys.

Avui també es presenta la Guia de Prescripció d'Exercici Físic per a la Salut (PEFS). L'objectiu d'aquesta guia és posar una eina a la disposició dels professionals que els permeti recomanar el exercici físic més adequat per a cada persona, tenint en compte les seves característiques i la seva patologia. S'han elaborat recomanacions per a 40 patologies distintes. La Guia és també una iniciativa conjunta d'ambdós Departaments, i ha estat coordinada des del Consell Assessor sobre l'Activitat Física i Promoció de la Salut del Departament de Salut.