Els expedients informatius oberts a ENDESA i REE tenen per objectiu determinar les circumstàncies que han originat els talls de subministrament elèctric, verificar l’actuació de les empreses elèctriques i concloure amb propostes i mesures d’actuació per tal d’evitar que els fets no es repeteixin en el futur.

Si en aquestes verificacions es comprovés que hi ha incompliments de la reglamentació elèctrica vigent, s’obririen els expedients sancionadors corresponents.

Actuacions realitzades

Els expedients informatius es varen iniciar el mateix dia 23 de juliol i s’ha sol·licitat la informació necessària tant a les empreses propietàries de les instal·lacions implicades com a d’altres organismes. L’orientació de l’expedient té com a finalitat aclarir els següents punts:

1. Caiguda del cable de 110 kV de la línia Collblanc - Can Jardí 4 sobre l’embarrat de 220 kV de la subestació Collblanc.

En relació a aquest fet, s’estan realitzant les següents accions:

• El Laboratori General d’Assaig i Investigacions està analitzant el cable de 110 kV per tal de determinar les causes per les quals es va trencar. El laboratori està realitzant, fonamentalment, una anàlisi macroscòpica per tal de determinar possibles fractures, entre d’altres, per sobrecàrregues de tracció, per fatiga, per fusió o per termofluència, a més d’anàlisis metal·logràfiques i tècniques de microanàlisi per determinar la composició elemental qualitativa i dictaminar les possibles causes de la ruptura.

• S’està estudiant la documentació tècnica subministrada per REE i FECSA-ENDESA relacionada amb la línia, els fluxos de càrrega de la mateixa i de la xarxa de 110 kV i 220 kV i de les seves proteccions.

• S’ha sol·licitat informació sobre situacions similars de creuament de línies a la xarxa de Catalunya per evitar la repetició d’aquests tipus d’incidents.

Incidències en els cables de 220 kV entre Collblanc i Badalona i les subestacions intermèdies d’Urgell i Maragall i el funcionament de les proteccions dels mateixos.

  • S’estan analitzant les actuacions de les proteccions dels cables de 220 kV i del conjunt de les subestacions en relació als fluxos de càrregues, els registres dels relés de protecció, (diferencials i de distància) i el registre cronològic del SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition).
  • S’està realitzant l’estudi de les seqüències dels esdeveniments de l’incident analitzant les dades subministrades pels oscil·lopertorbògrafs i pels registradors cronològics.

3. Incendi a la subestació Maragall

• S’està analitzant la informació aportada pels titulars de la subestació de Maragall sobre els sistemes contra incendis, i s’ha procedit a sol·licitar informació addicional relativa a quantitats d’oli restituïdes a les caixes terminals dels cables de 220 kV per valorar la potència del incendi.

• S’han sol·licitat nous informes als Bombers de Barcelona sobre els focus dels incendis i la càrrega de foc, al mateix temps que s’està analitzant un primer informe del que ja es disposa.

• S’està fent, sobre el terreny, un seguiment exhaustiu de les tasques realitzades per posar en servei la subestació de Maragall i s’estan realitzant diverses inspeccions, per tal de prendre dades sobre el terreny de les instal·lacions afectades. Actualment s’està analitzant la informació que s’ha recopilat en aquestes visites d’inspecció.

4. Treballs de manteniment

  •  S’està analitzant la informació aportada per les companyies relacionada amb les revisions periòdiques reglamentàries i de manteniment de les línies.

 5. Reposició del servei i atenció als clients

  •  S’està fent l’anàlisi de les actuacions de les empreses per comprovar si s’ha realitzat tot el que preveu la reglamentació elèctrica del sector.
  • S’ha sol·licitat un dictamen a l’Agència Catalana del Consum sobre les obligacions d’atenció al consumidor per part de les empreses elèctriques.

Principals punts a destacar en aquests moments:

A. Pendents de d’anàlisis tècniques que s’està realitzant en el Laboratori General d’Assaig i Investigacions i que són determinants per a la instrucció, s’estan avaluant diferents hipòtesis si bé en aquests moments es poden pràcticament descartar ja les actuacions intencionades de tercers o causes de força major. La línia actual d’investigació dels expedients es centra incidents produïts en altres xarxes alienes i en alguna causa pròpia, tal com efectes de corrosió, manteniment o defectes de disseny o muntatge, entre d’altres.

B. S’ha comprovat que el conjunt d’incidents a la xarxa es van produir en un interval inferior a 16 segons des del primer impacte del cable de la línia de 110 kV Collblanc-Can Jardí 4 sobre l’embarrat de 220KV de la subestació Collblanc fins l’activació de l’alarma d’incendi de la SE Maragall.

C. Les anàlisis efectuades fins aquest moment no indiquen anomalies en la actuació de les proteccions de la subestació de Collblanc. S’està analitzant l’actuació de la resta de proteccions del sistema de 220 kV entre les subestacions de Collblanc i Badalona del que ja s’ha detectat almenys una actuació no d’acord amb el disseny de la protecció. Data de tancament En funció de l’evolució dels treballs tècnics i les anàlisis que s’estan efectuant, es preveu poder tancar l’expedient informatiu l’última setmana de setembre.