Els recursos que ha ideat la institució, que compten amb el suport i finançament de la Generalitat -concretament de l’Oficina de Promoció per la Pau i dels Drets Humans i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya (ACCD)- consisteixen en la maleta pedagògica -Conflicte armat o cultura de la pau- i el CD sobre els Objectius del Mil•lenni.
El responsable d’estudis, projectes i programes de l’Oficina per la Promoció de la Pau i els Drets Humans, Pablo Aguiar, ha destacat que aquests recursos serviran per fer prendre “consciència a la població en general i als estudiants en concret que els conflictes no són un fet natural sinó que cal treballar per buscar altres sortides no violentes”.
Per la seva banda, el president de la Creu Roja, Josep Marquès, ha remarcat es tracta d’una “proposta de treball responsable de principis i valors i que dóna suport a les dues noves assignatures que avui debuten”, en referència a Educació per a la Ciutadania i Drets Humans i Educació Eticocívica.
A més, la Creu Roja “pretén sensibilitzar i fer reflexionar sobre els motius de perquè hi ha encara 25 conflictes armats al món i saber aprendre a gestionar-los sense violència”, ha senyalat el president de la institució humanitària. En aquest sentit, el director de l’ACCD, Andreu Felip, ha dit que aquests recursos “són un granet més de l’efecte transformador que té la sensibilització en la ciutadania respecte als projectes de cooperació que es fan des d’aquí”.
Segons ha comentat el Director General d’Innovació del Departament d’Educació, Joan Badia, “per educar un nen, cal tota la tribu” i per aquest motiu considera que aquests recursos seran útils per aprendre a “resoldre els conflictes, que són inherents a les persones, d’una manera dialogada i sense violència”.
L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha incidit en aquest aspecte afirmant que l’educació “és el que transforma la societat i els que eduquen també han estat educats” i ha destacat que la ciutat “té passió i compromís per la igualtat, per l’educació i per la lluita per la pau”.
Cultura de la pau i Objectius del Mil•lenni
Per una banda, la maleta pedagògica Conflicte armat o cultura de la pau? inclou una guia del professorat, la guia de l’alumnat, recursos didàctics i un DVD interactiu que proposen activitats, jocs, aplicacions multimèdia i dinàmiques de grup sobre la resolució dels conflictes per vies no violentes, a més d’una formació específica sobre els principis i valors bàsics del dret internacional humanitari d’una trentena d’hores per al professorat. Per accedir als materials, visiteu el lloc web: www.creuroja.org/culturapau.
D’altra banda, el CD – l’únic material editat fins el moment sobre aquesta matèria per a escolars de primària- tracta quatre dels vuit Objectius del Mil•lenni, com són: eradicació de la pobresa i la fam, educació primària universal, autonomia de les dones i igualtat de gènere,i reducció de la mortalitat infantil. Podeu accedir als continguts al web: www.creuroja.org/odm.
La Creu Roja compta amb una àmplia experiència en el desenvolupament d’eines pedagògiques dirigides a les escoles catalanes per fer difusió dels valors humanitaris.
L’Oficina de promoció de la Pau i els Drets Humans és la unitat de la Generalitat responsable de promoure una cultura de la pau i respecte als drets humans. És la impulsora del projecte de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que actualment es troba en tràmit parlamentari, i treballa en col•laboració amb les entitats que treballen per promoure una cultura de la pau.
Podeu consultar els espais web específics a: www.creuroja.org/culturapau i www.creuroja.org/odm
Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb el gabinet de comunicació del DIREP: 93 552 61 08 93 552 61 08 /09