El conseller Saura assegura que "Catalunya serà un centre de referència al món en polítiques de recuperació de la memòria democràtica" Xile, Argentina, Sud-Àfrica, França i Alemanya, entre altres, presentaran les seves experiències en polítiques de memòria i creació de MemorialsLa trobada, la primera d'aquestes característiques a tot l'Estat, coincidirà amb l'aprovació de la Llei del Memorial Democràtic, que podria produir-se a finals d'octubre

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha assegurat avui que “Catalunya serà un centre de referència al món en polítiques de recuperació de la memòria històrica” amb la posada en marxa del Memorial Democràtic i la celebració, a l’octubre, del Primer Col•loqui Internacional Memorial Democràtic: Polítiques Públiques de la Memòria. El conseller, que ha presentat avui els continguts del Col.loqui, ha dit que les jornades “visualitzaran les experiències internacionals en polítiques públiques de recuperació de la memòria històrica” i demostraran que “el Memorial Democràtic no és un invent de Catalunya, sinó que la política pública de memòria és un dret i un deure de les administracions reconegut també a l’Estatut”.

Saura ha destacat que el Col.loqui reunirà a Catalunya més de trenta ponents procedents de Xile, Sud-àfrica, França, Itàlia, Alemanya, Rússia, Argentina, Estats Units i de l’Estat espanyol, la qual cosa convertirà Barcelona en “centre mundial del debat sobre la recuperació de la memòria històrica”. El conseller també ha recordat que “l’organització del Col.loqui s’inscriu en la política de recuperació de la memòria històrica de la Generalitat, que es materialitzarà en la creació del Memorial però que s’aplica també en ajuts com els que aquest any s’han donat a 227  projectes de recuperació de la memòria democràtica”

Sobre la Llei de creació del Memorial Democràtic, el conseller ha assegurat que espera que s’aprovi a finals d’octubre o principis de novembre. Saura ha assegurat que, en la llei catalana, “hi ha acord en la incorporació d’esmenes amb tothom excepte el PP” i s’ha mostrat confiat que CIU no s’oposarà al text final i “Catalunya serà la primera comunitat a aprovar una llei de memòria”. El conseller ha insistit que “la política de recuperació de la memòria històrica del govern és oberta i plural” i ha defensat que el futur Memorial sigui l’encarregat d’administrar una política pública de memòria comptant amb la representació dels grups parlamentaris.

El Primer Col•loqui Internacional Memorial Democràtic: Polítiques Públiques de la Memòria, serà un espai de reflexió i diàleg sobre les polítiques de recuperació de la memòria històrica, i se celebrarà a Barcelona del 17 al 20 d’octubre.

Els ponents aprofundiran en aspectes com les polítiques públiques de memòria; els models i les experiències d’institucions memorials; la recuperació dels vestigis; la interpretació i la transmissió de la memòria, etc. Entre els ponents destaquen M. Isabel Allende (Xile), filla de l’expresident xilè i directora de la Fundació Salvador Allende; José Balmes (Barcelona), director del Museu de la Solidaritat Salvador Allende; Horacio Verbitsky (Argentina), responsable del Centre d’Estudis Legals i Socials; Jean-Claude Duclos (França), director del Museu de la Deportació de l’Isère; Elisabeth Lira (Xile), responsable de la Comissió Xilena sobre Presó Política i Tortura; Julian Bonder (EEUU), arquitecte i professor de la Roger Williams University de Rode Island; Judith Saïd (Argentina), coordinadora de l’Arxiu Nacional de la Memòria d’Argentina; Jacques Fredj (França), director del Memorial de la Shoah; i Ciraj Rassool (Sud-àfrica), responsable de The District Six Museum. També hi participaran historiadors catalans, com Josep Fontana i Ricard Vinyes i l’escriptor albanès Bashkim Shehu (per a més informació: www.memorialdemocratic.net). La sessió inaugural del Col•loqui comptarà amb la participació de M. Isabel Allende.

A banda d’obrir el debat i l’intercanvi d’experiències sobre la recuperació de la memòria històrica, el Col•loqui contribuirà a la definició d’una política pròpia que orienti l’activitat del futur Memorial Democràtic. Alhora, contribuirà a la difusió dels objectius de la llei i les funcions del Memorial. El Col•loqui Internacional, que espera atraure unes 300 persones participants, va adreçat a tots els actors implicats en la memòria històrica com a pedagogia social des de l’àmbit associatiu, acadèmic, de la gestió cultural, etc. Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer per correu postal (DG de la Memòria Democràtica. Av. Diagonal, 409, 7è, 08008 Barcelona) o bé a través de la pàgina www.memorialdemocratic.net.

Les jornades, les organtiza la Direcció General de la Memòria Democràtica, amb col•laboracions puntuals d’altres entitats i institucions com la Universitat de Barcelona; la UOC; la Casa Amèrica; Europe de la Mémoire i el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. La seu del Col•loqui serà la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (c. Montalegre,6, Barcelona).