El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha obert la convocatòria del Premi al/a la millor jove artesà/ana alimentari/ària innovador/a, amb la publicació avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) de l’Ordre que n’aprova les bases reguladores i convoca el corresponent a l'any 2007. El termini de presentació de candidatures finalitza al proper 10 d'octubre.
Catalunya presenta una gran tradició artesana alimentària, i per aquest motiu des de fa anys la Generalitat de Catalunya ha reconegut i fomentat els valors econòmics, culturals i socials que representa l'artesania alimentària mitjançant el desenvolupament de la normativa que la regula. D’aquí també que el DAR creés l’any 2003 aquest guardó amb la finalitat de fomentar actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguessin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans catalans i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes. El Premi està dotat amb 4.000 euros.
Diploma de Mestre Artesà Alimentari
D’altra banda, el DOGC també publica avui la Resolució del DAR per la qual s'atorga el Diploma de Mestre/a Artesà/ana Alimentari/ària a 29 persones, d'acord amb les propostes presentades i amb l'informe favorable de la Comissió d'Artesania Alimentària de Catalunya. Entre els distingits amb aquests diplomes figuren persones dedicades a sectors com el formatger, cansalader-xarcuter, forner, pastisser, o xurrer.
Es considera mestre artesà alimentari aquella persona que reuneix determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària i que és proposada per les entitats de defensa dels interessos professionals dels artesans alimentaris.
5 de setembre de 2007