El secretari general del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha presentat, a Tortosa, el Pla d’emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix.

Aquest pla vol ser l’instrument operatiu per fer front a les situacions d’emergència que es puguin produir i que puguin tenir el seu origen en els sediments contaminats de l’embassament, durant les operacions de descontaminació del pantà de Flix que poguessin afectar la població i el medi ambient.

Amb aquesta presentació, la Direcció General de Protecció Civil vol posar en coneixement de tots els organismes i les institucions implicats el contingut del pla, per tal de recollir diferents aportacions i possibles esmenes per incloure-les en la redacció definitiva abans de la seva aprovació.

Abans de la presentació, i al llarg del matí, s’han fet tres reunions diferents en què el pla ha estat presentat a les comunitats de regants, a les confraries de pescadors i als organismes implicats.

En aquestes reunions s’ha convocat a 74 ajuntaments de la zona i a representants de 35 organismes i institucions diversos entre els quals hi ha els Departaments d’Agricultura, Ramaderia i Pesca; de Salut, i de Medi Ambient i Habitatge (a travès de l’Agència Catalana de l’Aigua, de l’Agència de Residus de Catalunya i el Cos d’Agents Rurals). També han estat convocats representants de la delegació del govern a les Terres de l’Ebre, la Confederación Hidrográfica de l’Ebro, el Consorci d’Aigües de Tarragona, i els Bombers de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres, així com també representats de les confraries de pescadors i de les comunitats de regants.

Antecedents

L’elaboració d’aquest Pla està associada a la redacció del Proyecto Constructivo para la eliminación de la contaminación química en el Embalse de Flix (Tarragona), del qual es derivaran un conjunt d’actuacions sobre els materials contaminats de l’embassament, i que té com a objectiu l’eliminació de la contaminació acumulada procedent dels abocaments de la fàbrica d’ERCROS, situada al marge dret de l’embassament, al llarg de més de 100 anys d’activitat.

 Les actuacions principals que contempla el projecte consisteixen, fonamentalment, en la retirada dels sediments contaminats mitjançant un dragat, el seu tractament en una planta de depuració situada dins del recinte de la fàbrica i el seu posterior trasllat a un abocador a través d’una cinta transportadora.

El Pla d’emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix farà front a les possibles situacions d’emergència que es puguin produir durant el període d’execució d’aquest projecte.

 Objectiu del Pla d’emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix.

L’objectiu d’aquest pla consisteix en gestionar els episodis de contaminació de les aigües del riu Ebre, des de l’embassament de Flix fins la seva desembocadura, per tal de minimitzar els seus efectes. Aquestes accions es realitzarien durant les operacions de descontaminació del pantà de Flix que poguessin afectar la població i el medi ambient.

Per tal d’assolir aquest objectiu, ha estat necessari:

• analitzar el risc que suposen les actuacions d’eliminació de la contaminació de l’embassament de Flix, tant per a la població com per al medi ambient;

• classificar els possibles escenaris accidentals en nivells, en funció de la seva gravetat;

• preveure i disposar l’estructura organitzativa necessària per gestionar l’emergència;

• establir les línies generals i les funcions que hauria d’assumir cada grup actuant;

• garantir que els agents implicats en la detecció de possibles episodis de contaminació informin el Centre d’Emergències de Catalunya (Cecat);

• informar la població sobre la situació i donar els consells i instruccions necessaris per minimitzar el risc.

El Pla d’emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix contempla diverses fases (avís de pre-alerta, alerta, emergència 1 i emergència 2) que s’activarien en cas que es produís una incidència durant les feines a l’embassament; si es preveiessin condicions ambientals que poguessin mobilitzar contaminants; o si els sistemes de control detectessin valors anòmals en determinats paràmetres de qualitat de l’aigua.

Estructuralment es pla està format per un Comitè d’Emergències el màxim responsable del qual és el director del Pla, amb el suport del consell assessor i del gabinet d’informació.

D’altra banda hi ha els grups actuants que executen les ordres emanades del director del Pla i estan coordinats, en el lloc de l’emergència, pel responsable de Centre de Comandament Avançat.

El PROCICAT

 El Pla d’emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix té la consideració de Pla d’actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat). El seu objectiu és disposar d’una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar eficaçment els episodis de contaminació que es puguin produir durant les operacions de eliminació de la contaminació de l’embassament de Flix i que puguin afectar la població i el medi ambient, aigües avall de l’embassament.

D’altra banda, El Procicat té per objectiu fer front a les emergències generals que ees puguin presentar en el seu àmbit territorial i en àmbits inferiors. El Procicat i la Llei de protecció civil de Catalunya preveuen la creació de procediments o protocols d’actuació dins el mateix pla per fer front a emergències no cobertes per plans especials.

Cerdanyola del Vallès, 13 de setembre de 2007