La visita al centre gestionat per la Fundació Clínic de Barcelona és el punt culminant del recorregut de la delegació catalana a Moçambic

El viatge de la delegació catalana a Moçambic, encapçalat per la Consellera de Salut, Marina Geli, va arribar ahir al seu punt culminant amb la visita al Centre d’Investigació en Salut de Manhiça (CISM), gestionat per la Fundació Clínic de Barcelona. En aquest centre, dirigit pel Dr. Pedro Alonso, s’hi desenvolupen eines per a lluitar contra les malalties lligades a la pobresa com pot ser la recerca d’un nou producte candidat a vacuna contra la malària que fins al moment ha obtingut resultats molt esperançadors. La visita de la Consellera de Salut ha donat el tret de sortida al nou programa que està impulsant el CISM de microbicides, amb la col•laboració de la Fundació per al Desenvolupament i la Cooperació de la Sra. Graça Machel. Es tracta d’una nova eina per lluitar contra la infecció per VIH-Sida però el que és més important del projecte és que permet que sigui la dona qui tingui la capacitat de decisió sobre el seu ús, ja que es tracta d’un gel vaginal. La Consellera s’ha mostrat molt interessada en aquesta nova línea de treball a Manhiça per la seva vessant sanitària però també antropològica. De fet, tots els projectes vinculats a la salut reproductiva i a la dona han captivat l’atenció de la consellera.

L’estada de la delegació catalana a  Manhiça, en la qual també el director de l’Àgència Catalana de Desenvolupament i Cooperació, Andreu Felip, i el director general de Salut Pública, Antoni Plasència, es va iniciar al camp amb la visita a un agregat, que és l’estructura familiar més habitual a la zona rural on es troba el CISM. És sens dubtes la millor manera de conèixer la plataforma demogràfica, una de les vessants més desconegudes però més importants alhora d’entendre la importància i la capacitat de gestió de projectes de recerca del centre. A Moçambic l’habitual és que la gent no es registri al cens. Donada l’altíssima mortalitat infantil, molts nens i nenes que moren abans dels 2 anys no arriben mai a ser donats d’alta al registre. Gràcies a la plataforma demogràfica el CISM disposa d’un cens actualitzat cada 6 mesos de les cases i tots els esdeveniments demogràfics que s’hi produeixen. És vital per tal d’engegar projectes de recerca epidemiològica com l’estudi de la vacuna que està liderant l’equip del Clínic al CISM amb la col•laboració de la Malaria Vaccine Initiative i GSK.

Posteriorment la Consellera va arribar al nucli urbà de Manhiça, a uns 80 kms al nord de la capital Maputo, on va tenir la oportunitat de veure de primera mà la realitat sanitària del país amb un recorregut per l’Hospital Distrital de Manhiça, annex al Centre d’Investigació en Salut. La realitat salta als ulls i es copsen ràpidament els estralls que està fent l’epidèmia de VIH-sida a Moçambic, com a tota l’àrea subsahariana. De fet, l’Hospital de dia de VIH-sida que es va engegar fa dos anys amb el suport de l’ACDC té a més de 5.000 persones en seguiment i més de 1.200 en tractament antoretroviral.L’àrea de Malnutrició, on les mares reben suplement alimenticis hipercalòrics per als seus nens i nenes ha estat un dels punts més forts de la visita.

Tot seguit Marina Geli va endinsar-se al Centre d’Investigació en Salut de Manhiça. Va realtzar un recorregut extens per totes les instal•lacions amb un ènfasi especial en els laboratoris de microbiologia, bacteriologia i hematologia, la sala de neveres on es guarden totes les mostres congelades, les sales de demografia i antropologia o la nitat central doperacions des d’on es coordinen els assajos de la vacuna contra la malària. Posteriorment tots els investigadors pricipals des projectes en marxa van fer un repàs a quin era l’estat de la qüestió a dia d’ahir.

La visita de la Consellera es va cloure a la nit amb un sopar informal amb els treballadors del CISM i de l’Hospital Clínic que va ser amenitzat per la Coral de treballadors del centre que va cantar el seu gran èxit la cançó Malària que està en el Top 19 de la ràdio Nacional de Moçambic.

7 de setembre 2007