El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa -a través del COPCA- i el Departament de Salut han presentat avui el Pla per a la Internacionalització del sector Salut 2007/2008, en el marc d'una jornada informativa celebrada al Departament de Salut. L'objectiu del Pla per a la Internacionalització del Sector Salut 2007-2008 és sumar esforços en la projecció internacional del sector. Per aconseguir-ho, el Pla contempla accions en tres àrees d'actuació: l'atracció de pacients a Catalunya, la contractació pública internacional i la venda de béns i serveis.Per desenvolupar una de les iniciatives del Pla, els Departaments d'Innovació, Universitats i Empresa, i de Salut han signat avui un acord amb la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i l'Associació Barcelona Centre Mèdic per a l'atracció de pacients d'arreu del món.

Dimecres, 12 de setembre de 2007.— El Pla per a la Internacionalització del Sector Salut 2007-2008, dotat amb 500.000 €, aposta per posicionar la marca ‘Catalunya i Salut’ i facilitar l’accés de les empreses sanitàries a l’exterior. Aquestes són les línies d’acció del Pla, impulsat pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa -a través del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA)- i pel Departament de Salut i presentat avui en el marc d’una jornada informativa celebrada a la seu del Departament de Salut.

L’objectiu del Pla per a la Internacionalització del Sector Salut 2007/2008 és sumar esforços en la projecció internacional del sector salut a Catalunya. Per aconseguir-ho, el Pla contempla accions en tres àrees d’actuació: la internacionalització dirigida a l’atracció de pacients a Catalunya, a la contractació pública internacional i a la venda de béns i serveis.

En aquest context i per desenvolupar una de les iniciatives del Pla orientada a la captació de pacients de l’exterior, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i la consellera de Salut, Marina Geli, han signat avui un acord amb el president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, Miquel Valls, i amb el president de l’Associació Barcelona Centre Mèdic (BCM), Fernando Echevarne.

Antecedents del Pla per a la Internacionalització del Sector Salut 2007-2008. Aquest Pla segueix les directrius marcades pel Pla per a la Internacionalització de l’Empresa Catalana 2005-2008 impulsat pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, mitjançant el COPCA, el qual defineix cinc eixos d’actuació.

Un d’aquests cinc eixos proposa el desenvolupament de polítiques proactives en sectors amb més potencial de creixement, especialment en l’àmbit dels serveis. Entre els sectors prioritaris destaca el sector de la salut, massa sovint analitzat des del punt de vista de la despesa, com a part important en la generació de dèficit públic, obviant però, el fet que també genera una activitat econòmica important en diferents àmbits dels serveis i la indústria.

Aquesta iniciativa es recull en l’Acord Estratègic per a la Internacionalització, la Qualitat de l’Ocupació i la Competitivitat de l’Economia Catalana.

Amb l’objectiu de sumar esforços en la projecció internacional del sector de la salut a Catalunya, el Departament de Salut i el COPCA han elaborat el Pla d’Internacionalització del sector Salut 2007-2008, que inclou un paquet d’iniciatives d’acció agrupades per àrees de millora identificades prèviament.

Àrees d’actuació del Pla per a la Internacionalització del sector Salut 2007-2008 El Pla s’ha elaborat després d’analitzar el sector. Aquesta diagnosi ha evidenciat els aspectes millorables i les oportunitats per a la internacionalització del sector salut, i ha permès estructurar els àmbits d’actuació i definir les accions. La diagnosi ha posat de manifest:

La pròpia estructura del sector: Actualment, és difícil dimensionar el sector salut com a tal a Catalunya. Existeix poca informació estructurada sobre les empreses i volum de la majoria dels subsectors que componen el sector salut.

La poca presència en els mercats internacionals: Són poques les empreses i els subsectors que gaudeixen de presència exterior i, la majoria d’aquestes, han focalitzat la seva internacionalització a l’Amèrica Llatina. D’altra banda, la poca consciència de sector pot ser també la causa de què el posicionament d’algunes empreses no hagi estat un factor d’arrossegament de la resta del sector.

La dificultat per accedir a la contractació pública internacional: Les consultores i gestores d’infraestructures són fonamentalment les empreses que poden estar interessades en la contractació pública. El desconeixement de la seva existència i dels procediments a seguir, la manca de lobby per part del sector i de l’administració i la poca col•laboració entre empreses del sector dificulten l’accés a aquest mercat. A més, s’afegeix la dificultat de les empreses per trobar socis locals en els països de destí.

En funció de l’anàlisi i les necessitats estratègiques descrites, el Pla d’Internacionaltizació del sector Salut 2007-2008 contempla iniciatives d’acció a curt termini dins cadascuna de les àrees de millora competitiva:

1.- Millorar el coneixement i l’estructuració del sector salut: Aquesta línia d’acció preveu elaborar una anàlisi estratègica que permeti conèixer en profunditat la dimensió i les empreses que composen els diferents subsectors a Catalunya, il•lustrant el seu pes específic i la seva capacitat d’arrossegament sobre el conjunt de l’economia. i fomentar les accions de col•laboració entre empreses.

2.- Millorar la presència de la marca “Catalunya i Salut” en l’àmbit internacional Dins aquest àmbit, el Pla contempla actuacions per fer ‘lobby’, promoure la presència d’experts en salut catalans en organismes internacionals (secondment), i l’establiment de convenis d’intercanvi i de cooperació que permetin donar a conèixer el sector salut català i facilitar l’entrada d’empreses catalanes en aquests mercats.

 3._Facilitar l’accés de les empreses als mercats internacionals En aquesta àrea d’actuació, el Pla preveu iniciatives col•laboratives des del propi COPCA i potenciar la presència d’empreses catalanes en licitacions públiques internacionals. Una d’aquestes iniciatives preveu potenciar l’atracció de pacients estrangers cap a centres catalans, a través de l’Associació Barcelona Centre Mèdic, amb la col•laboració de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i del Consorci Turisme de Catalunya.