Infografia PISA

#184

Catalunya és el país de la Unió Europea i de l'OCDE que millora més en competència científica a les proves PISA

Per primer cop, Catalunya se situa per sobre de la mitjana d'Espanya, de la Unió Europea i de l'OCDE en les tres competències avaluades

query_builder   7 desembre 2016 16:39

event_note Nota de premsa

#184

Catalunya és el país de la Unió Europea i de l'OCDE que millora més en competència científica a les proves PISA

Per primer cop, Catalunya se situa per sobre de la mitjana d'Espanya, de la Unió Europea i de l'OCDE en les tres competències avaluades

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, expressa satisfacció per uns resultats “que demostren que la transformació educativa del país en el marc de la LEC, les polítiques educatives i la feina de docents i centres van en la bona direcció”
Infografia en PDF
.
Els resultats de l’informe PISA mostren que Catalunya és el país d’Europa i de l’OCDE que més ha millorat en competència cientificotecnològica, amb 12 punts més respecte l’anterior edició de 2012. Aquesta és una de les principals conclusions dels resultats de l’informe PISA que avalua cada tres anys les competències matemàtica, científica i comprensió lectora, i que en aquesta ocasió ha prioritzat l’àmbit científic i tecnològic –el 50% del total de les proves-.
 
El PISA ha avaluat els estudiants de 15 anys triats aleatòriament, de 72 països i regions del món, i a Catalunya la mostra avaluada ha estat de 1.769 alumnes de 52 centres educatius d’arreu del país. La puntuació en competència científica és de 504 punts, en comprensió lectora de 500 i en competència matemàtica també de 500 punts. Respecte l’anterior edició celebrada el 2012, el resultat dels centres catalans avaluats és equivalent en comprensió lectora i superior en matemàtiques.
 
La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i el president del Consell Superior d’Avaluació, Joan Mateo, han valorat els resultats obtinguts a Catalunya. Ruiz ha ressaltat que “per primera vegada Catalunya se situa en les tres competències avaluades per sobre de la mitjana d’Espanya, d’Europa i de l’OCDE”. La consellera ha expressat la satisfacció per uns resultats “que demostren que la transformació educativa del país en el marc de la LEC està ben orientada, i que posen de manifest que les polítiques educatives fetes i la feina de docents i de centres van en la bona direcció”.
 
Meritxell Ruiz ha indicat que la millora experimentada per Catalunya es deu a diferents actuacions dutes a terme des del Departament d'Ensenyament. Així, ha destacat que durant els darrers anys el sistema educatiu català ha modificat els currículums per fer-los competencials. Alhora, ha exposat que “hem fet polítiques educatives basades en la pedagogia i hem treballat pel binomi de la qualitat i l’equitat del sistema. Així es demostra en la millora de resultats obtinguda en les bandes baixes”.
 
Catalunya, amb 504 punts, se situa en competència científica per sobre de la mitjana europea -495 punts-, de l’OCDE i d’Espanya – ambdues amb 493 punts-. Segons ha explicat Joan Mateo, “alguns dels països amb la mitjana estadística similar en competència cientificotecnològica són Suïssa, Irlanda, Alemanya, Regne Unit i Dinamarca”. Destaca que la proporció d’alumnes catalans gairebé s’iguala a la proporció de la mitjana de l’OCDE pel que fa als nivells 5 i 6, els nivells de l’excel·lència. També és en competència científica on hi ha menys alumnes als nivells baixos en comparació amb l’OCDE, i per tant, més equitat.
 
El resultat en competència científica posa de manifest que dels diferents àmbits avaluats, els que obtenen millors resultats són els de Terra i l’espai; procedimental i epistemològic; avaluar i dissenyar recerca científica; i sistemes vius. Respecte el  PISA 2012, el percentatge als nivells baixos s’ha reduït del 18,9 % al 15,7 %, un valor proper al 15%, que és l’objectiu fixat per la UE el 2020.
 
En els tres àmbits avaluats, Catalunya se situa per sobre de la mitjana europea, de l’OCDE i d’Espanya. Així, en comprensió matemàtica també s’ha experimentat una millora evident, de 7 punts, que també evidencia la influència de les activitats i programes en matèria STEM. En l’àmbit matemàtic Catalunya obté 500 punts, quan a l’OCDE la mitjana és de 490 punts, la d’Europa 493 punts, i l’espanyola 486 punts. Pel que fa a la comprensió lectora, Catalunya obté 500 punts, i la mitjana dels països de l’OCDE és de 493, d’Europa 494 punts i d’Espanya 496 punts. 
 
En comprensió lectora Catalunya se situa a nivells de països com Suècia, Dinamarca, Bèlgica o França, mentre que en competència matemàtica els resultats s’alineen amb països com Noruega, Àustria, Irlanda o Alemanya.
 
Meritxell Ruiz ha remarcat que PISA 2015 avala els resultats de les proves d’avaluació que es duen a terme a Catalunya –a sisè de primària i a quart d’ESO-, que s’han adaptat al mètode competencial de la mateixa forma que els currículums. Alhora, Joan Mateo ha valorat com a destacada la implicació del professorat i dels centres participants en la mostra. Ha ressaltat també que Catalunya és una de les dues comunitats que inclou la competència cientificotecnològica en les seves avaluacions, atès que el curs passat es va implantar per primera vegada aquesta matèria a les proves de 4t d’ESO.
 
El Departament d’Ensenyament desenvolupa diferents programes i actuacions en matèria STEM – Science, Technology, Engineering and Maths-. Aquests en són alguns dels exemples, al marge dels molts programes i activitats concrets relacionats amb la matèria:
 
-          Formació CTM: millora de l’ensenyament i aprenentatge i foment de les vocacions cientificotecnològiques, introduint la metodologia de recerca i l’aprenentatge competencial.
-          Suport als treballs de recerca de batxillerat, amb col·laboració entre investigadors, professors i alumnes de batxillerat, i en conveni amb ACER (Associació catalana d’entitats de recerca), CSIC i altres institucions.
-          Formació en geometria: actualització per a professorat de l’ensenyament i l’aprenentatge de la geometria, conjuntament amb la UOC.
-          Programa “Ciència i Aula” en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi)

3  

Fitxers adjunts

Infografia en PDF

Infografia en PDF
PDF | 246

Dossier resultats PISA 2015

Dossier resultats PISA 2015
PDF | 3744

Infografia en PDF en anglès

Infografia en PDF en anglès
PDF | 242