El Govern aposta per les noves tecnologies en la seguretat pública

El Govern aposta per les noves tecnologies en la seguretat pública

Dos nous dispositius tecnològics per millorar en eficiència i seguretat en l'activitat de patrullatge i en la lluita contra la violència masclista

query_builder   12 desembre 2016 08:36

event_note Nota de premsa

El Govern aposta per les noves tecnologies en la seguretat pública

Dos nous dispositius tecnològics per millorar en eficiència i seguretat en l'activitat de patrullatge i en la lluita contra la violència masclista

  • Un nova eina policial  que permet que els policies millorin la seva autonomia al carrer i que puguin accedir directament a la informació policial a través de dispositius mòbils
  • També s’ha presentat una app pionera que facilita l'accés a les víctimes de violència masclista al 112 i a la policia
  • Fins al 31 d’octubre, els Mossos han instruït un total de 10.809 denúncies relacionades amb violència de gènere
El Govern destaca la importància de les noves tecnologies no com una finalitat en si mateixes, sinó com un instrument que ens ajuda a tenir més seguretat, i permet a la policia que la seva feina sigui més àgil, fet que redundarà en la seguretat de tothom.
 
Aquesta és la línia que el Govern de la Generalitat s’ha proposat per tal de potenciar el cos de Mossos d’Esquadra i dotar-lo dels recursos que necessita per ser el primer cos d’abast general, com a policia integral, que incorpora aquestes noves tecnologies.
 
Nou dispositiu mòbil que permet millorar l'activitat de patrullatge dels Mossos d’Esquadra
 
L’objectiu és que les patrulles siguin més autònomes i guanyin en rapidesa en l’accés a la informació i millorin l’eficiència i la seguretat dins l’actuació policial a través de més i millors equipaments.
 
·         S’han dotat a les Unitats de Seguretat Ciutadana i a les Àrees Regionals de Recursos Operatius d’uns 900 dispositius mòbils que permeten que els policies millorin el seu grau d’autonomia al carrer.
 
·         La nova eina policial permet que els policies millorin el seu grau d’autonomia al carrer i que puguin accedir directament a informació policial que fins ara havien de sol·licitar a les respectives sales de comandament.  
 
·         El vehicle policial disposa també d’un suport per poder fixar la tauleta i poder fer consultes en moviment. Pel que fa a les patrulles a peu, s’ha habilitat una ubicació en la nova armilla exterior antibales, que s’utilitza per poder portar a sobre el dispositiu.
 
·         La implantació d’aquesta nova eina suposa un nou pas organitzatiu i tecnològic que, entre d’altres novetats, implicarà la possibilitat d’alimentar directament el sistema amb informació de qualitat, millorant la capacitat de generar intel•ligència policial.
 
·          Aquest dispositiu compleix diverses normes de qualitat internacionals, proporcionant un alt grau de protecció contra les caigudes, l’aigua i la pols. Compleix amb la normativa IP67, per la qual cosa el dispositiu compleix amb els requisits necessaris per garantir una bona resistència davant la tasca diària i l’ús continuat de l’aparell
 
Abans d’iniciar el desplegament de les tauletes a tot el territori català, s’ha realitzat una prova pilot a dues Àrees Bàsiques Policials per tal d’avaluar el projecte i determinar-ne l’impacte organitzatiu de la implantació de la nova eina.
 
Nova app pionera que facilita l'accés a les víctimes de violència masclista al 112 i a la policia

S’ha presentat una nova aplicació per a telèfons mòbils específica per a víctimes de violència masclista i domèstica que facilita el contacte de les víctimes amb els mossos d’esquadra i, en general, amb el sistema d’emergències, fent més fàcil i ràpid l’avís al telèfon d’emergències 112 de Catalunya (CAT112).
 
·         la nova aplicació està vinculada a les bases de dades policials de víctimes de violència masclista i del CAT112, respectant en tot moment la garantia de confidencialitat i protecció de dades.
 
·         Aquesta app activa amb més urgència encara els Mossos d’Esquadra i els serveis d’emergència quan es produeixi una trucada per telèfon mòbil o fixe d’una persona que voluntàriament estigui introduïda a la seva base de dades.
 
·         Preveu l’opció que la víctima pugui enviar un missatge predeterminat d’alerta als contactes telefònics (fins a sis en la versió actual) que decideixi un cop hagi trucat al 112.
 
·         Igualment inclou un recull dels consells per a les víctimes subministrats per la DGAS sobre com actuar en diferents situacions:
 
o    Si la víctima conviu amb l’agressor
o    Si la víctima ja no conviu amb l’agressor
o    Sobre la necessitat de tenir un kit d’emergència
o    Consells sobre ús d’internet i xarxes socials
o    Recomanacions si la víctima vol trencar la relació
o    Com actuar si es produeix una agressió
o    Recomanacions en cas que la víctima tingui fills o filles
o    Què fer en cas de denúncia