Conseller Jané: "Hem de posar en valor que el cos de Mossos d'Esquadra hagi rebut per part dels ciutadans la valoració més alta des dels seus inicis, un 7,3"

El conseller felicita a la Policia de Catalunya per aquesta alta valoració que fan els ciutadans de la feina diària, i insta a tothom a prestigiar el cos i potenciar-ho

query_builder   14 desembre 2016 19:46

event_note Nota de premsa

Conseller Jané: "Hem de posar en valor que el cos de Mossos d'Esquadra hagi rebut per part dels ciutadans la valoració més alta des dels seus inicis, un 7,3"

El conseller felicita a la Policia de Catalunya per aquesta alta valoració que fan els ciutadans de la feina diària, i insta a tothom a prestigiar el cos i potenciar-ho

FOTO
  • El conseller ha presentat davant la Comissió d’Interior del Parlament l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya

  
 
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha comparegut avui al Parlament per presentar els resultats de l’enquesta de seguretat pública de Catalunya (ESPC), edició 2015.
 
El conseller Jané ha explicat que l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya 2015 (ESPC) serveix per completar la estadística policial, conèixer la percepció ciutadana i definir millor les polítiques públiques. Consta de tres grans parts: victimització, percepció de seguretat i valoració dels serveis policials i percepció del nivell de seguretat ciutadana. “És un bon baròmetre perquè ens ajuda a veure quina percepció té el país del nivell de seguretat, ens permet detectar la xifra negra, i seguir millorant”.
 
El conseller Jané ha destacat una dada rellevant que posa de manifest l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya 2005: “El cos dels Mossos d’Esquadra ha rebut la valoració més alta des dels seus inicis, un 7,3”. Jané ha volgut destacar aquesta dada perquè és un reconeixement per part de la societat a la feina diària que fa la Policia de Catalunya. “Ho hem de posar en valor, és una bona notícia per la societat de Catalunya, no només pel cos, haver aconseguit aquest alt nivell d’acceptació i valoració de la seva tasca”, ha dit. En aquest sentit, Jané ha felicitat els Mossos i ha “instat a tothom a prestigiar el cos i potenciar-ho”.
 
 
Pel que fa a la valoració policial, l’enquesta també posa de relleu que continua millorant la valoració de servei de recepció de denúncies dels Mossos d’Esquadra i ja supera de llarg els set punts de valoració mitjana.
 
Jané ha explicat que predominen les percepcions favorables en relació amb els Mossos d’Esquadra, que s’incrementen respecte la darrera edició. La proporció d’entrevistats que creu que el treball dels Mossos ha empitjorat decreix notòriament i passa del 10,8% al 5,9% i també minva el percentatge de qui creu que segueix igual (38,3 a 35,9%). Les percepcions sobre l’evolució futura del servei dels Mossos són també notòriament optimistes i també milloren força respecte el 2013.
 
La visibilitat de les patrulles uniformades dels Mossos d’Esquadra que havia estat força estable al llarg dels darrers anys, registra enguany una notòria millora: augmenta la proporció de persones que consideren que és suficient (que arriba al 57,7%) i minven els que la valoren com inexistents (9,1%), insuficient (29,5%) i/o excessiva (1,2%).
 
El conseller Jané ha refermat “la necessitat de fer possible l’any vinent una nova promoció dels Mossos d’Esquadra de 500 places”. “La darrera promoció de mossos es va fer fa 6 anys, no podem seguir perdent places amb agents que fan falta”, ha dit.
 
Una altra de les dades destacades de l’enquesta és la baixa taxa de denúncia. El conseller ha dit que “prop del 65% dels fets (considerats delictius per les persones entrevistades) no es denuncien”. “A mi em preocupa molt aquest fet, a Catalunya estem per sota de la mitjana europea pel que fa al nivell de denúncia”, i ha afegit: “Denunciar és una premissa bàsica, i ens hi posarem per tal de millorar-ho”
 
Jané ha explicat que l’enquesta també posa de manifest que els fets contra les persones es denuncien força menys que els patrimonials: els nivells més alts de denúncia està en els fets contra el negoci urbà (53,4) i segones residències (66,5%); i els més baixos en els enganys, fraus i estafes (80,1%).
 
El conseller ha explicat que el motiu principal i el que més tendeix a créixer és que la gent no denuncia perquè es tracta de fets poc importants. La proporció de persones que citen com a argument que denunciar és massa complicat s’estanca. I els motius que parlen que la policia pot fer poca cosa, que manca confiança en la policia o en la justícia o aquells relacionats directament amb la por, presenten una tendència decreixent. “Cada vegada són menys les persones que no denuncien perquè no confien en la policia, és a dir que hi ha confiança en els cossos policials”.
 
Una altra de les dades importants que es desprèn de l’enquesta fa referència a la percepció que la ciutadania té del nivell de seguretat viària. “Les persones entrevistades han tendit a ser més crítiques en quant a la valoració del nivell de seguretat viària, hi ha una valoració menys favorable que en la darrera enquesta”, ha dit el conseller.
 
Una majoria d’entrevistats opina que el nivell de seguretat viària no ha variat durant els darrers dotze mesos (passa del 43,6% de 2013 al 49,7% de 2015). Entre la resta, els que pensen que ha millorat són força més que els que creuen que ha empitjorat, tot i que respecte la darrera edició es redueix el col·lectiu que opina que ha millorat (42,8% a 35,9%) i creix el que diu que ha empitjorat (9,8% a 11%).
 
En aquest sentit, la gent ha opinat majoritàriament que les administracions han de fer més del que fan. Sobretot es demana més intervenció davant de conductors que condueixen parlant per telèfon mòbil o que han begut més alcohol del que la llei permet.
 
L’enquesta també revela que la vigilància dels mossos a les carreteres és suficient per un 53,1%, però aquest nivell de suficiència es posa cada vegada més en qüestió, incrementant les proporcions de persones que la consideren inexistent i/o insuficient (37,9%), i minvant la d’aquelles que la consideren excessiva (2%).
 
La percepció de seguretat augmenta
 
Una altra de les dades importants que es desprèn de l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya 2015  és que la percepció de seguretat augmenta. Després d’una fase de força estabilitat, és el tercer any consecutiu que la percepció de seguretat experimenta una millora, i es situa propera als set punts. L’enquesta també posa de manifest un lleuger repunt de la victimització, però en fets menys rellevants.
 
El percentatge de població que es considera víctima d’algun fet delictiu ha disminuït, passant del 16,2% al 15,8%. Creix el percentatge de població que ha estat víctima d’algun il·lícit que creu que no és delictiu, passant del 5,6% al 7,2%.
 
El 88% dels fets registrats per l’ESPC 2015 s’adrecen contra el patrimoni, i sols un 12% són fets contra les persones. En els fets contra persones també s’ha introduït enguany la pregunta sobre si el fet sofert va ocasionar a la víctima algun tipus de lesions i si aquestes van fer-li requerir algun tipus d’intervenció mèdica i/o de medicació. Prop del 15% dels fets contra persones han comportat lesions a les seves víctimes; en un 10% ha calgut atenció mèdica i/o medicació.
 
Entre els motius dels fets contra persones (agressions físiques, amenaces, coaccions i/o intimidacions) sobre els quals s’ha preguntat, destaquen les agressions per raó de sexe (12,6%) i per la ideologia (12,2%).
 
L’opinió majoritària expressa que la situació de la seguretat segueix igual que un any abans, i els que pensen que ha millorat superen amb escreix aquells que creuen que ha empitjorat. La majoria d’entrevistats considera que la seguretat seguirà igual el proper any. Tot i això, la proporció de persones que creu que millorarà supera amb escreix la que pensa que empitjorarà. A més a més, respecte el 2013, l’optimisme creix  (millorarà passa del 17,5% al 23,4%) i els crítics minven (de 26% a 10,7%, diuen empitjorarà).
 
El conseller Jané ha conclòs que “a Catalunya hi ha un bon nivell i una bona percepció de seguretat”, i l’enquesta precisament “posa en valor la qualitat del servei de seguretat pública que tenim al nostre país”.
 
Per últim, el conseller d’Interior també ha dit que amb la voluntat de seguir avançant i millorant en les polítiques de seguretat públiques, a partir d’ara es publicarà al web del Departament d’Interior informació molt més àmplia de l’enquesta de la que fins ara es disposa, per tal que qualsevol ciutadà conegui en detall tot el treball que s’ha fet des del Departament.
 
 
 
 
 

1  

Imatges

FOTO

FOTO 382

1  

Fitxers adjunts

Dossier ESPC

Dossier ESPC
PPTX | 332