Signatura de convenis amb els consells comarcals de muntanya.

Rull anuncia una inversió de més d'1,2 MEUR en camins a nuclis habitats i accessos a estacions de muntanya

En una visita a l'Aran, ha participat en la signatura d'un conveni entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i el Conselh Generau d'Aran

query_builder   15 desembre 2016 19:04

event_note Nota de premsa

Rull anuncia una inversió de més d'1,2 MEUR en camins a nuclis habitats i accessos a estacions de muntanya

En una visita a l'Aran, ha participat en la signatura d'un conveni entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i el Conselh Generau d'Aran

·         En una visita a l’Aran, el conseller ha participat en la signatura d’un conveni entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i el Conselh Generau d’Aran per impulsar prediccions i productes específics per a la comarca
 
·         També ha inaugurat la planta de transferència de residus de la Val d’Aran, amb una inversió d’1,3 MEUR
Signatura del Conveni de Camins amb els Consells Comarcals
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha visitat avui la Val d’Aran i el Pallars Jussà, on ha presentat un Pla de millora dels camins rurals i dels accessos a les estacions d’esquí de les comarques de muntanya valorat en 1.250.000 euros. Aquest import subvencionarà les actuacions de conservació i neteja d’aquestes vies que faran aquesta temporada d’hivern 9 consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran.
 
En aquest sentit, Rull ha destacat que “els camins i accessos a nuclis són bàsics per garantir l’estat del benestar, que a nivell de territori vol dir garantir l’accés de la gent a les seves llars”. Per això, ha insistit que “si els ajuntaments no tenen prou recursos, la Generalitat ha de fer tot el possible per garantir aquest element bàsic”.
 
La Llei d’alta muntanya defineix l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d’Aran com a comarques de muntanya. Les xarxes viàries d’aquestes zones es veuen afectades sovint per nevades i glaçades, que incrementen el seu deteriorament i, a vegades, obstaculitzen la circulació.
 
Els consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran gestionen un total de 2.635 quilòmetres de xarxa estructurant de camins rurals, que són aquells que no es poden arribar a considerar carreteres però que tenen un paper important en les comunicacions de la comarca. Alguns també gestionen les vies d’accés de titularitat municipal a les estacions d’esquí.
 
Mitjançant el Pla presentat avui, el Departament transferirà als consells els recursos per dur a terme les actuacions de condicionament necessàries per garantir la viabilitat de la seva xarxa de camins i dels accessos a les estacions de muntanya, si és el cas. Les accions que es podran dur a terme, totes durant la temporada hivernal 2016-2017, seran la conservació, arranjament o pavimentació i la neteja de neu.
 
Els ajuts es vehiculen mitjançant la signatura de convenis amb cada consell i la seva quantia es determina en proporció al nombre de quilòmetres de xarxa de camins que gestiona cada ens:
 
Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça
76.000 euros
117 km
Consell Comarcal de l’Alt Urgell
177.000 euros
458,5 km
Consell Comarcal del Berguedà
111.000 euros
275,2 km
Consell Comarcal de la Cerdanya
144.000 euros
182,2 km
Consell Comarcal de la Garrotxa
101.000 euros
223,1 km
Consell Comarcal del Pallars Jussà
131.000 euros
380,2 km
Consell Comarcal del Pallars Sobirà
205.000 euros
299,2 km
Consell Comarcal del Ripollès
97.000 euros
208,7 km
Consell Comarcal del Solsonès
132.000 euros
385,7 km
Conselh Generau d’Aran
76.000 euros
105,1 km
TOTAL
1.250.000 euros
2.635,6 km
 
 
 
 
Vista de la planta de transferència de residus municipals.
Nova planta de transferència de residus
 
El conseller Rull també ha inaugurat la nova planta de transferència de residus municipals de la Val d’Aran, situada en el mateix emplaçament que l’antiga incineradora, de la qual s’han aprofitat algunes naus.
 
La incineradora va entrar en servei a principis dels anys 90 i va estar en funcionament fins el 2003. Des de llavors, tots els residus municipals de la Val d’Aran s’envien a gestors autoritzats de fora de la comarca perquè no existeix cap dipòsit controlat a l’interior. Les característiques naturals de la vall dificulten trobar un emplaçament adequat per a aquest tipus d’instal·lació.
 
Durant la visita a l’Aran, Rull ha destacat que amb la nova planta, “fem un pas endavant molt important, aprofitant al màxim els recursos de què disposem”. El conseller també ha destacat “l’esforç” que ha fet aquest territori en els últims anys en quant a recollida selectiva, que ha permès situar l’Aran per sobre de la mitjana de Catalunya. Així, ha destacat que “és molt difícil guanyar la batalla a la recollida selectiva en un territori amb un volum de turisme notable i un pes important de població no resident”.
 
Amb l’entrada en funcionament de la nova planta de transferència, es centralitzarà la recepció dels residus dels diversos municipis i es podrà optimitzar el seu trasllat a les plantes de tractament o als dipòsits corresponents de fora de la vall. Així, es reduirà el número de viatges necessaris, amb el consegüent estalvi econòmic i disminució d’emissions.
 
Les obres d’adequació de la planta de transferència han tingut un cost d’1,3 milions d’euros dels quals més del 48% els aporta l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). El disseny de la nova planta ha seguit en tot moment criteris d’integració paisatgística, amb una especial cura en la tria dels materials emprats (fusta, pedra o pissarra, entre d’altres).
 
La posada en servei de la planta de transferència culmina el procés de millora de la gestió dels residus municipals a la comarca, fruit del treball conjunt del Conselh Generau d’Aran i de l’ARC. Entre les actuacions impulsades es troben:
 
·         Nova contracta en l’àmbit de la recollida, que ha aconseguit un equilibri econòmic i una millora de la qualitat del servei, amb un  increment de la recollida selectiva.
·         Recollida selectiva de la fracció orgànica.
·         Impuls a la recollida d’envasos retornables del sector de la restauració.
 
Aquestes mesures han aconseguit que el 2015 el percentatge de recollida selectiva a la Val d’Aran s’hagi situat en el 44%, un total de 6 punts per sobre de la mitjana catalana (38,93%) i 11 punts més que el 2014.
 
Signatura del conveni entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i el Conselh Generau d'Aran.
Col·laboració meteorològica
 
D’altra banda, el conseller ha presidit la signatura d’un conveni de col·laboració entre el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i el síndic d’Aran, Carles Barrera, per facilitar l’accés a la predicció meteorològica, en especial durant situacions de perill.
 
El conseller Rull ha destacat la idea de “singularitzar la informació, perquè abans que surti cap informació des de Barcelona estigui extraordinàriament coordinada amb el territori”, sobretot amb situacions d’alerta, perquè no es generin anuncis que puguin tenir un impacte negatiu en el turisme.
 
 
Així, ara ambdós ens treballaran conjuntament per millorar la predicció de muntanya, tenint presents les especificitats geogràfiques de la vall, molt complexes; l’ocupació turística que registra durant l’hivern, i la importància del temps en la valoració del risc d’allaus.
 
Fins ara, el Conselh Generau d’Aran tenia accés a les dades que el SMC fa públiques per a tota la ciutadania i les institucions del país mitjançant els seus canals de difusió. Mitjançant la signatura d’aquest conveni, es facilitarà l’accés directe del Conselh als diferents productes, dades i serveis meteorològics d’interès.
 
El SMC també elaborarà un vídeo setmanal, durant la temporada d’hivern, amb la predicció i altra informació d’interès específica de la Val d’Aran. De la seva banda, el Conselh Generau es compromet, entre d’altres, a facilitar informació meteorològica en temps real, procedent d’observacions de camp, i a difondre els avisos a través dels seus mitjans.
 
Finalment, el conseller i el síndic han signat un altre conveni per determinar els àmbits i la forma de col·laboració en el desenvolupament per part del Conselh Generau d’Aran de les competències que té transferides en matèria de medi ambient i protecció de la natura.
 
 
Un coordinador del Corredor Mediterrani
 
En declaracions als mitjans de comunicació, el conseller Rull també ha valorat molt positivament l’anunci del nomenament d’un coordinador del Corredor Mediterrani per part del ministre de Foment, Íñigo de la Serna. Així, Rull ha celebrat el “canvi de tendència” i ha insistit que “ha estat en bona mesura gràcies a la pressió que s’ha fet des de Catalunya i el País Valencià”.
 
El conseller ha afegit que “ara hem de pactar la persona que farà de coordinador del corredor, i aquí Catalunya i el País Valencià volem prendre la iniciativa i posarem noms i propostes sobre la taula”. Per Rull, és molt bona notícia que es creï aquesta figura “amb poder real sobre el territori per gestionar l’execució de l’obra i la gestió futura de la infraestructura”.
 
 
 

5  

Imatges

Signatura del llibre d'honor a Vielha e Mijaran

Signatura del llibre d'honor a Vielha e Mijaran 788

Reunió de treball al Govern d'Aran

Reunió de treball al Govern d'Aran 596

Signatura de conveni del Servei Meteorològic de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran

Signatura de conveni del Servei Meteorològic de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran 454

Signatura del Conveni de Camins amb els Consells Comarcal de muntanya.

Signatura del Conveni de Camins amb els Consells Comarcal de muntanya. 119

Visita a la planta de transferència de residus de la Val d'Aran.

Visita a la planta de transferència de residus de la Val d'Aran. 192