Junqueras

Junqueras: "Hem d'aprofitar les oportunitats que tenim ara per ajudar la gent que més ho necessita, que és el que fan aquests pressupostos"

query_builder   21 desembre 2016 13:18

event_note Nota de premsa

Junqueras: "Hem d'aprofitar les oportunitats que tenim ara per ajudar la gent que més ho necessita, que és el que fan aquests pressupostos"

  • Considera que la Renda Mínima d’Inserció que preveuen els nous comptes “serà la més alta de la història” i serà la base de la Renda Garantida de Ciutadania
  • Assegura que el referèndum comptarà amb totes les garanties que li atorgarà la Llei de transitorietat jurídica que aprovi el Parlament de Catalunya
Fotografia del Vicepresident, durant l'entrevista
El vicepresident del govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, ha explicat que els Pressupostos pel 2017, que actualment es troben en el tràmit parlamentari, destinen 1.170 milions a ajudar la gent que més ho necessita i també impulsen el creixement de l’economia. Segons Junqueras, el futur ens depara “unes amenaces duríssimes” i hem d’aprofitar les oportunitats que tenim ara per créixer al màxim possible. “Només amb una economia que creix tindrem la capacitat de sustentar els serveis públics en el futur”, ha afegit.
 
Preguntat per les demandes de la CUP de modificar partides dels Pressupostos, ha respost que, tot i que els marges són limitats, “estarem encantats d’estudiar totes les opcions que hi hagi sobre la taula i d’intentar arribar al màxim consens possible per tirar endavant els Pressupostos”. Això no obstant, ha alertat que “res no és gratuït i tot té costos d’oportunitat”. “El que posem aquí no ho podem posar en una altra banda”, ha afirmat.
 
Sobre la Renda Garantida de Ciutadania, que es dotaria a partir de les previsions de l’actual Renda Mínima d’Inserció, Junqueras ha destacat que la partida de 243 milions d’euros previstos per al 2017 és “la més alta de la història”, i que s’està treballant amb l’objectiu d’incrementar-la en 70 milions d’euros cada any, esperant que hi hagi un acord al Parlament sobre la llei que l’ha d’impulsar.
 
Durant l’entrevista, el vicepresident català ha qualificat de “poc responsable” l’actitud dels que demanen que el govern no compleixi amb el sostre de dèficit marcat per l’Estat, ja que “tot dèficit no finançat és deute que va contra els proveïdors”. En aquest sentit, ha recordat que aquest any la Generalitat ha reduït a menys de la meitat el termini de pagament a proveïdors i ha fet a front a 2.858 milions d’euros en factures que hi havia pendents de pagament a residències de gent gran, concerts sanitaris, centres especials de treball, ajuntaments, entre altres. “Més important que pressupostar és ser capaços de complir els compromisos que tenim”, ha reblat.

Quant al referèndum, el vicepresident del Govern ha confirmat que “tindrà lloc, com a molt tard, al setembre del 2017” i que comptarà amb totes les garanties jurídiques que li atorgarà la Llei de transitorietat jurídica. De fet, segons ha dit, l’aprovació d’aquesta norma coincidirà aproximadament amb la convocatòria de la consulta, “perquè és la manera de garantir que tot el procés es fa dins un marc legal aprovat pel Parlament de Catalunya i en resposta al mandat democràtic que ens han donat els ciutadans de Catalunya”.
 
Sobre la Cimera d’aquest divendres 23 de desembre al Parlament, que comptarà amb la participació de tots els partits, entitats i organitzacions socioeconòmiques que integren el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Junqueras ha assegurat que l’objectiu és “buscar el màxim suport possible”, perquè tal com demostren les enquestes el suport de la societat catalana a la celebració d’un referèndum és “extramajoritaríssim” i “tot allò que puguem acumular, millor que millor”. “Aplicarem el resultat i, per tant, el resultat serà vinculant. I com el resultat serà vinculant més val que hi participin aquells que no volen que nosaltres guanyem”, ha alertat.
 
Finalment, el màxim responsable de les finances del Govern ha confirmat que demà no assistirà a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera a Madrid, per motius d’agenda parlamentària, i que en el seu nom hi anirà el secretari d’Economia del Govern, Pere Aragonès. De fet, a la mateixa hora està previst que la cambra catalana debati la proposició de Llei de l’Impost sobre actius no productius de les persones jurídiques.

1  

Imatges

Fotografia de l'entrevista

Fotografia de l'entrevista 2500

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 64