Salut incrementarà en un milió els recursos destinats a les urgències d'hivern per fer front a la demanda

Comín assenyala que l'administració farà més pedagogia per tal que els usuaris facin servir el recurs més adequat en casos d'urgència

query_builder   23 desembre 2016 15:12

event_note Nota de premsa

Salut incrementarà en un milió els recursos destinats a les urgències d'hivern per fer front a la demanda

Comín assenyala que l'administració farà més pedagogia per tal que els usuaris facin servir el recurs més adequat en casos d'urgència

•    El Departament ha presentat avui el Pla Integral d’Urgències de Catalunya que aquest any preveu un 3% més d’activitat i un 6% més de recursos
•    Més de la meitat de les urgències hospitalàries podrien ser assumides pels CUAP i al voltant del 12% pels CAP
•    El conseller Comín assenyala que l’administració farà més pedagogia per tal que els usuaris facin servir el recurs més adequat en casos d’urgència
•    Augmenten els casos de grip a Catalunya tot i que encara no estem a nivell d’epidèmia

Un moment de l'acte de presentació del Pla Integral d'Urgències de Catalunya 2016-17
El Departament de Salut destinarà un milió d’euros més al Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) respecte al PIUC anterior per fer front a la demanda dels mesos d’hivern. Així, per al PIUC 2016-2017 la dotació econòmica fregarà els 16,9 milions, la qual cosa suposa un increment d’un 6% respecte el PIUC anterior, la inversió de recursos més alta dels últims 5 anys. La major part de la partida es destinarà als hospitals, més de 14 milions, i es reforçarà també l’atenció sociosanitària i la primària.

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, ha explicat que “aquest hivern es preveu que les urgències s’incrementin un 3% però els recursos augmentaran el doble, un 6%”. En aquest sentit, la directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut, Cristina Nadal, ha subratllat que “els diners del PIUC serviran per augmentar l’activitat d’altes i reforçar els programes sociosanitaris”.

Habitualment, el Pla Integral d’Urgències de Catalunya es posa en marxa entre l’1 de desembre i el 31 de març, tot i que aquest any s’ha activat unes setmanes abans, el mes de novembre, i està previst també que finalitzi unes setmanes després del que és habitual, durant el mes d’abril.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha avançat que tot i que el Pla Nacional d’Urgències es presentarà el primer trimestre del 2017, el PIUC 2016-2017 ja incorpora algunes de les actuacions, que s’estan treballant en aquest document, per millorar l’atenció urgent. Per un costat, a partir del gener s’activarà una Comissió de Seguiment que avaluarà diàriament l’activitat i les incidències de les urgències a Catalunya.

D’altra banda, també s’ha reforçat el paper de l’Atenció Primària de salut amb la cartera de serveis domiciliària, amb una major accessibilitat i amb més resolució. A més, el PIUC 2016-2017 estendrà i potenciarà els Comitès Operatius d’Urgències i Emergències Territorials, i inclourà també la posada en marxa de nous dispositius com l’Equip de suport integral a la complexitat a la Unitat de Casernes Sant Andreu de Barcelona que farà una atenció precoç, propera i proactiva als pacients crònics complexos per evitar reingressos i hospitalitzacions.

Una altra novetat destacada és que el SEM incorporarà a través del 061 CatSalut Respon consultes telefòniques sanitàries amb seguiment actiu, resoltes per pediatres en exercici; així com també una nova xarxa de bronquiolitis 2016-2017 que inclou la majoria d’hospitals que tenen servei de pediatria.

Més de la meitat de les urgències hospitalàries podrien ser assumides pels CUAP

Diàriament els hospitals catalans atenen una mitjana de 9.500 urgències, de les quals un 9,12% acaben amb l’ingrés hospitalari dels pacients. El conseller Comín ha subratllat que més de la meitat de les urgències hospitalàries (un 52%) eren de menys gravetat i que es podrien haver resolt en un Centre d’Atenció Primària d’alta resolució (CUAP) i que al voltant d’un 12% no tenien cap criteri d’urgència i les hagués pogut assumir l’Atenció Primària o el 061 CatSalut Respon, segons les dades del nivell de triatge d’urgències hospitalàries recollides entre el 2014 i fins el novembre de 2016. Unes dades que també indiquen que el 28% de les urgències dels CUAP es podrien haver resolt en un CAP.

En aquest sentit, Comín ha explicat que un dels objectius del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya serà posar els mecanismes que hauran de servir perquè els ciutadans utilitzin més els CUAP. Pel conseller, “guanyaríem efectivitat, eficiència i qualitat”.

Comín ha dit que al ser una xarxa nova i jove, encara no completada, no és prou coneguda i que per tant, l’administració farà més pedagogia per tal que els usuaris facin servir el recurs més adequat en els casos d’urgència.

Per la seva part, el director de les Urgències d’Atenció Primària de l’Àrea Integral de Salut de Barcelona, Pere Subirana, ha indicat que a la ciutat de Barcelona, “els CUAP, -oberts les 24 hores al dia dels 365 dies de l’any-,  tenen una resolució per sobre del 95% sense necessitat de derivar els pacients als hospitals”. “Lluitem amb una inèrcia de molts anys. La tecnologia del diagnòstic, els CUAP també la tenen”, hi ha afegit

D'altra banda i observant la demanda de les urgències, s'ha constat que hi ha un increment del servei entre les 10h i les 12h i que entre les 15h i les 19h hi ha un segon pic d’utilització en les urgències hospitalàries. A més, a partir de les 19h augmenten les consultes urgents als CUAP i disminueixen les hospitalàries, mentre que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) té una major proporció d’activitat nocturna, des de les 23h fins a les 08h.

Perfil dels pacients

Pel que fa a l’edat, el grup que més creix comparativament amb el 2014 és el de 15 a 64 anys: suposa el 50% de les urgències ateses. El conjunt de les dades suggereix una evolució del perfil marcat per l’augment de les malalties cròniques i de l’envelliment.

Pel que fa a les patologies més freqüents ateses a les urgències hospitalàries, en menors de 15 anys trobem en primer lloc les infeccions en vies respiratòries altes, seguit de lesions i contusions, i de febre d’origen desconegut. En el grup de 15 a 64 anys, les més comunes són lesions i contusions, l’espondilosi Raquis i el dolor abdominal. I en majors de 64 anys, a més de les lesions i contusions i l’espondilosi Raquis, les infeccions urinàries.

D’altra banda, hi ha també els anomenats grups de pacients hiperfreqüentadors, aquells que utilitzen els serveis d’urgències hospitalàries unes 6 vegades a l’any. Es tracta de pacients menors de 5 anys, dones en edat fèrtil i majors de 69 anys. Les patologies més freqüents en menors de 5 anys són les respiratòries, en dones en edat fèrtil l’embaràs i el part, i en majors de 69 anys les patologies respiratòries.

Precisament, una de les novetats del Pla Nacional d’Urgències  és la millora dels circuïts i processos per a subgrups d’hiperfreqüentadors, així com també la millora dels circuïts i processos per a l’atenció urgent i continuada a residències i per a les urgències amb pacients oncològics i amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i Insuficiència Cardíaca Congestiva (ICC).

Augmenta l’activitat gripal a Catalunya

Els casos de grip a Catalunya han començat a augmentar, tot i que encara no s’ha arribat a nivells d’epidèmia, segons el Pla de vigilància de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Així, durant l’última setmana, -del 12 al 18 de desembre-, la taxa de síndromes gripals és de 73,15 casos per 100.000 habitants, situant-se per sota del llindar epidèmic establert aquesta temporada als 110,7 casos per 100.000 habitants.

La sots-directora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, ha explicat que els casos de grip s’han avançat entre 3 i 4 setmanes respecte la temporada anterior i ha pronosticat que “en les properes dues setmanes amb tota probabilitat ja entrarem en fase d’epidèmia”, si bé ha dit que encara és “massa prematur” determinar si serà una grip severa. El que sí ha avançat és que el virus que està circulant està inclòs a la vacuna d’aquest any.

Durant l’última setmana, les taxes d’incidència de síndromes gripals han augmentat en el grup de 15 a 64 anys i en el de majors 64 anys, mentre que a la resta es mantenen estables o disminueixen. Pel que fa als ingressos greus pel virus de la grip en els hospitals de la xarxa sentinella, entre el 12 i el 18 de desembre se n’han produït 6, i, des de l’inici de la temporada un total de 22, tots ells per virus gripal A i amb múltiples factors de risc. A més, la gran majoria, pràcticament un 77%, no estaven vacunats.

És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.

La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d'higiene, com rentar-se les mans de manera regular. L’ASPCAT assenyala que la població considerada de risc que no s’hagi vacunat, encara ho pot fer.

Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al següent enllaç:

Canalsalut.gencat.cat/grip

3  

Fitxers adjunts

Urgències a Catalunya 2014-2016

Urgències a Catalunya 2014-2016
PDF | 566

Vigilància de les Infeccions Respiràtories Agudes a Catalunya

Vigilància de les Infeccions Respiràtories Agudes a Catalunya
PDF | 1126

Pla Integral d'Urgències a Catalunya (PIUC), hivern 2016-17

Pla Integral d'Urgències a Catalunya (PIUC), hivern 2016-17
PDF | 267