Nano

El Govern aprova el primer Pla d'acreditació i qualificació professionals amb una oferta de 7.900 places

Persones amb mancances de qualificació professional podran avaluar i acreditar les competències adquirides a través de la seva experiència professional

query_builder   12 gener 2017 15:05

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el primer Pla d'acreditació i qualificació professionals amb una oferta de 7.900 places

Persones amb mancances de qualificació professional podran avaluar i acreditar les competències adquirides a través de la seva experiència professional

  • L’objectiu és millorar la qualificació i l’ocupabilitat de les persones i alhora estimular la formació al llarg de la vida
  • Les places s’oferiran en nou àmbits diferents: dependència, comerç i màrqueting, electricitat i electrònica, fabricació mecànica, hostaleria i turisme, activitats físiques i esportives, sanitat, seguretat i mediambient, i energia i aigua
  • El Pla l’han elaborat els departaments d’Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Famílies, en coordinació amb el Consell Català de Formació Professional
Les conselleres Ruiz i Bassa
Les conselleres Ruiz i Bassa
Les conselleres d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, han presentat avui en roda de premsa el primer Pla d’acreditació i qualificació professionals, que preveu una oferta de 7.900 places en nou àmbits diferents fins el 2018. Permetrà que persones amb mancances de qualificació professional puguin avaluar i acreditar les competències adquirides a través de la seva experiència professional. El Pla, que va aprovar el Govern el 27 de desembre, l’han elaborat ambdós departaments en coordinació amb el Consell Català de la Formació Professional. Han assistit també a la presentació la directora del Servei d’Ocupació de Catalunya, Mercè Garau, i el president del Consell Català de la Formació Professional, Jordi Ficapal.
 
La consellera Meritxell Ruiz ha destacat que, a través d'aquest primer Pla, es vol aconseguir "que totes les persones que tenen mancances de formació puguin accedir de manera regular i estable a un procediment d'acreditació de competències que els permeti obtenir una feina o un cicle formatiu". Ruiz ha afegit que permetrà "millorar les competències per millorar els llocs de treball i també les competències professionals de les persones". Així doncs,  l'objectiu és el de "millorar l'ocupabilitat i facilitar la inserció laboral, i millorar la formació professional: que els treballadors del nostre país tinguin més qualificació i més possibilitats de feina", ha conclòs la consellera d'Ensenyament.
 
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha remarcat que “amb el Pla hem prioritzat necessitats i col·lectius, perquè cada nova necessitat de la societat tingui una resposta”.  Bassa ha afegit que “el Pla és una eina de país, ja que la formació és una de les nostres prioritats per tal de millorar la qualitat en el treball i millorar l'ocupabilitat”
 
Les places previstes s’oferiran en nou àmbits diferents: dependència (4.000 places), activitats físiques i esportives (1.000), sanitat (1.000), seguretat i mediambient (700),  energia i aigua (200), i 1.000 més per professionals amb dificultats d’inserció repartides entre els àmbits de comerç i màrqueting, electricitat i electrònica, fabricació mecànica, hostaleria i turisme. El pressupost previst per dur a terme aquest procediment és de 2.807.441,37€, distribuït en 172.392,98 el 2016, 1.555.730,26 el 2017 i 1.079.318,13 el 2018.
 
Els procediments d’avaluació de competències professionals permeten reconèixer i acreditar les competències adquirides al llarg de la vida laboral, mitjançant la feina desenvolupada als llocs de treball o bé en processos d’aprenentatge no formal. Les persones que hi participen poden aconseguir una certificació de les seves competències que els pot servir per arribar a obtenir, amb els complements de formació que s’escaiguin, un títol de formació professional, un certificat de professionalitat o totes dues coses. Així doncs, amb aquesta actuació es millora l’ocupabilitat de les persones, es facilita la inserció laboral, el manteniment d’un lloc de treball i la promoció professional al llarg de la vida.
 
Objectius del primer Pla
 
Els objectius generals d’aquest Pla són els següents:
1.    Informar i orientar a les persones destinatàries del Pla.
2.    Identificar i avaluar competències professionals de les persones destinatàries, sense acreditació de les qualificacions professionals, per millorar les seves opcions de desenvolupament professional i formatiu. 
3.    Contribuir a la millora de la cohesió social. 
4.    Facilitar itineraris formatius personalitzats per assolir la qualificació que condueixi a l’obtenció d’un títol de formació professional inicial o d’un certificat de professionalitat. 
5.    Impulsar la flexibilitat en el desenvolupament de l’avaluació de les competències professionals i en el de les ofertes formatives.
6.    Aplicar mesures per a millorar l’accés a l’ocupació dels col·lectius beneficiaris del Pla.
 
9.370 necessitats de qualificació en nou famílies professionals
 
El mes d’abril, un cop el Govern va aprovar les directrius dels plans d’acreditació i qualificació professionals, el Consell Català de la Formació va posar en marxa una diagnosi de les necessitats d’acreditació, elaborada a través de la recollida d’informació, del contrast amb els sectors, de la definició exacta de la necessitat i d’un mapa de priorització de necessitats d’acreditació. Fruit d’aquesta diagnosi, s’han prioritzat 9.370 necessitats de qualificació en nou famílies professionals de les quals s’estimen inicialment 7.900 places d’acreditació que es realitzaran a través del primer Pla.
 
Així mateix, el Pla preveu els recursos humans i materials necessaris per a dur a terme les acreditacions, el calendari d’actuacions i el finançament. També es realitzarà un seguiment de l’acompliment dels objectius previstos i un informe d’avaluació, que es farà a través d’una comissió de seguiment, constituïda pel Consell Català de Formació Professional, amb representativitat de tots els actors implicats en el seu desenvolupament, per tal d’actuar amb la màxima transparència.
 
Llei 10/2015, de formació i qualificació professionals
 
Aquesta actuació és una de les mesures del desplegament de la Llei 10/2015, de formació i qualificació professionals, que estableix que el Govern ha de desplegar reglamentàriament el Pla d’acreditació i qualificació professionals. Així mateix, aquest és el primer dels desplegaments previstos en l’Acord GOV/143/2015, d’1 de setembre, pel qual s’aprova el calendari de desplegament de la Llei 10/2015, del 19 de juny, de formació i qualificació professionals.

1  

Imatges

Foto de les conselleres Ruiz i Bassa

Foto de les conselleres Ruiz i Bassa 122

1  

Fitxers adjunts

Primer pla d'acreditació i qualificació professionals de Catalunya 2016-2018

Primer pla d'acreditació i qualificació professionals de Catalunya 2016-2018
PDF | 214