ONU Hàbitat

El Govern col·laborarà amb l'ONU en polítiques de desenvolupament urbà sostenible i contra el canvi climàtic

El departament de Territori i Sostenibilitat ha signat un memoràndum d'entesa per impulsar projectes conjunts de desenvolupament urbà sostenible i resiliència urbana

query_builder   20 gener 2017 14:19

event_note Nota de premsa

El Govern col·laborarà amb l'ONU en polítiques de desenvolupament urbà sostenible i contra el canvi climàtic

El departament de Territori i Sostenibilitat ha signat un memoràndum d'entesa per impulsar projectes conjunts de desenvolupament urbà sostenible i resiliència urbana

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull,  i el director executiu d’ONU-Hàbitat, Joan Clos, signen un memoràndum d’entesa
ONU Hàbitat
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el director executiu d’ONU-Hàbitat, Joan Clos, han signat avui a la seu del Departament un memoràndum d’entesa per impulsar projectes conjunts de desenvolupament urbà sostenible i resiliència urbana. ONU-Hàbitat és l’organisme de Nacions Unides que coordina totes les activitats relacionades amb els assentaments humans. L’acord permetrà al Govern i a l’ONU compartir coneixement, proporcionar-se suport mutu i definir programes de cooperació per dur a terme projectes específics.
 
El memoràndum parteix de la base que les ciutats haurien de ser el focus d’aplicació d’accions per incrementar la resiliència davant del canvi climàtic, de polítiques de reducció del risc, rehabilitació i desenvolupament sostenible. Les accions de cooperació que es despendran d’aquest memoràndum, i que es concretaran anualment, es concentraran en les àrees de responsabilitat del Departament de TES, com són les polítiques urbanes, el desenvolupament sostenible, la planificació del sòl, la lluita contra el canvi climàtic, la gestió de l’aigua i dels residus, i el transport públic.
 
En aquest sentit, el conseller Rull ha posat de relleu que l’acord signat “ens singularitza i dóna un nivell de reconeixement” i permet que “hi hagi un intercanvi d’experiències i d’expertesa. Nosaltres volem oferir i abocar la nostra experiència a Nacions Unides i volem que Nacions Unides doni cobertura i avali al plantejament que fem des de Catalunya”.
 
Joan Clos, de la seva banda, ha remarcat la vinculació entre urbanisme i desenvolupament i l’experiència de Catalunya en matèria urbanística. “Catalunya té una gran tradició en planejament urbanístic i us sorprendria el que costa introduir aquest concepte en algunes societats”, ha argumentat.
 
Tret de sortida a l’Agenda urbana catalana
 
La signatura del memoràndum suposa, de fet, el tret de sortida d’una implicació més intensa del Govern català amb les polítiques i directrius de Nacions Unides. Cal recordar que el Departament va participar el passat mes d’octubre en la tercera conferència de Nacions Unides sobre habitatge i desenvolupament urbà sostenible, l’Hàbitat III, que va tenir lloc a Quito (Equador). En aquesta conferència es va aprovar la denominada Nova Agenda Urbana (NAU), que vol ser un marc universal que guiï el desenvolupament sostenible de les ciutats les properes dècades.
 
Un model urbanístic sostenible, la cohesió social i territorial, la lluita i la resiliència contra el canvi climàtic, un nou model productiu i energètic i més instruments de finançament per a les administracions són alguns dels principis que propugna la NAU. La seva implementació implica una redefinició del rol dels governs locals i regionals que han d’esdevenir un dels principals agents en la definició i el desplegament d’aquesta agenda global.
 
El Govern es va adherir a la NAU i el conseller Rull va anunciar el desplegament d’una Agenda urbana catalana que transposi i concreti aquests principis per a Catalunya. “Els països que tenen més capacitat de modernitzar-se són aquells que tenen uns marcs estables”, ha reflexionat el conseller Rull. “A través de la nova Agenda urbana catalana, que volem construir a l’empara de la NAU sorgida d’Hàbitat III, volem tenir unes línies de treball unes línies sòlides i estables que es puguin mantenir governi qui governi Catalunya”. I per això, ha afegit el conseller, “volem un instrument que tingui un alt nivell de concertació”.
 
 
El Departament, d’acord amb aquesta proposta, organitzarà els propers mesos una assemblea amb  institucions, agents socials i ciutadans que servirà per debatre i aprovar un primer document d’objectius de l’Agenda Urbana Catalana. A partir d’aquí es constituiran taules d’experts per elaborar els diversos documents per àrees temàtiques que confluiran en un document final que aprovarà l’Assemblea i el Govern.
 
“L’Agenda ha de tenir una visió estratègica i se n’han de derivar polítiques públiques, legislació, finançament, plans estratègics concrets”. Per això, ha dit Rull, a mesura que anem avançant en la seva definició, “anirem demanant criteri a l’ONU i tindrem una eina avalada” per aquest organisme. El conseller ha explicat que els eixos de treball seran cinc: prosperitat econòmica, cohesió social i benestar, construcció de ciutat, petjada ecològica i administració i govern.
 
Per a garantir el seu èxit, el Govern aposta per un procés basat en un ampli consens, estratègic en les seves conclusions i vinculant per a totes les administracions. L’Agenda Urbana Catalana es desplegarà sota els principis d’un urbanisme inclusiu, sostenible i cohesionat, prioritzant el reciclatge urbà vers el creixement extensiu. Com a mostra del compromís amb els principis de l’ONU, Rull ha explicat a Clos la modificació de l’estructura del Departament, amb la creació del Servei d’Acció en l’Hàbitat Urbà, la funció del qual serà l’elaboració de l’Agenda urbana.
 
A la signatura també han assistit el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, i el director de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), Damià Calvet.
 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 144

1  

Vídeos

Vídeo

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 129