DEPARTAMENT

Empresa i Coneixement incrementa un 11,3% el seu pressupost i reforça la seva aposta per una indústria connectada a l'R+D del país

El departament disposarà de 1.370 milions, on es consoliden i s'inclouen partides que permetran mobilitzar més de 800 milions en programes fins al 2020

query_builder   20 gener 2017 14:54

event_note Nota de premsa

DEPARTAMENT

Empresa i Coneixement incrementa un 11,3% el seu pressupost i reforça la seva aposta per una indústria connectada a l'R+D del país

El departament disposarà de 1.370 milions, on es consoliden i s'inclouen partides que permetran mobilitzar més de 800 milions en programes fins al 2020

 

 

El conseller durant la seva compareixença
El conseller durant la seva compareixença
  • El departament disposarà en conjunt de 1.370 milions d’euros, on es consoliden i s’inclouen partides que permetran mobilitzar més de 800 milions d’euros en diferents programes fins al 2020
  • En conjunt aquest any es dedicaran 370,1 milions d’euros a l’impuls de l’activitat econòmica, la innovació i la recerca
  • Amb aquests comptes el Govern aposta per una indústria connectada al sistema d’R+D del país que afavoreixi una economia competitiva
  • L’àmbit d’universitats rep 46,5 milions més, amb els objectius d’estabilitzar el finançament del sistema i impulsar una nova política de preus i beques que s’estengui fins als màsters

El pressupost del departament d’Empresa i Coneixement per a l’any 2017 comptarà amb 1.370 milions d’euros, un 11,3% d’increment respecte al pressupost de 2015 (139 milions d’euros més). Així ho ha assegurat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en la presentació dels comptes del departament per al proper any, aquesta tarda al Parlament.

 
Uns comptes amb què, a parer del conseller, el Govern aposta per una “economia de base industrial amb un creixement sostenible i enllaçada al coneixement”. En aquest sentit, Baiget ha subratllat que “una de les nostres prioritats és crear ocupació estable i de qualitat”, en tant que aquesta és “la política social més sòlida i eficient”.      
 
En concret, el pressupost del departament per al 2017 reserva enguany 192,3 milions d’euros al foment de l’activitat econòmica i la innovació, i 177,8 milions a polítiques de recerca i transferència del coneixement: un total de 370,1 milions d’euros amb què el Govern reforçada l’esmentada aposta, per una indústria connectada a l’R+D del país. En conjunt, es preveu que el pressupost del departament podrà mobilitzar més de 800 milions d’euros en diferents programes fins al 2020. Amb tot, el conseller ha expressat el desig que aquests comptes “generin confiança i contribueixin al canvi de model econòmic que volem per al futur”.
 
108,4 milions per a polítiques industrials i energètiques
 
Dels 370,1 milions d’euros esmentats anteriorment, 108,4 milions es destinaran a polítiques industrials i energètiques; unes polítiques que a més, segons ha volgut afegir el conseller, “són prioritats que amaren tota l’acció de Govern”. Pel que fa a indústria, les prioritats del departament amb els eixos del Pacte Nacional per a la Indústria (PNI). En aquest sentit cal destacar les actuacions previstes en suport al finançament de projectes empresarials: gairebé 40 milions d’euros en total destinats a impulsar les diferents mesures i línies de préstecs ofertes a través de l’Institut Català de Finances o d’AVANÇSA, enfocades a impulsar i consolidar projectes empresarials estratègics. A això s’afegeixen fins a 10 milions d’euros extra previstos per atendre els objectius del PNI, i fins a 3,9 milions d’euros per a impulsar d’altres mesures de consolidació del teixit industrial.
 
177,8 milions per a recerca i transferència del coneixement
 
Parlant de recerca, el conseller ha posat en valor el bon nivell de la recerca a Catalunya, aconseguit gràcies a una “aposta continuada i sostinguda en el temps” que ha permès reforçar la connexió entre universitats i recerca. De fet, el pressupost de recerca per al 2017 incideix en les claus d’èxit que han permès situar Catalunya com a pol de coneixement del sud d’Europa: les universitats, el talent, els centres de recerca d’excel·lència i les grans infraestructures científiques. En aquest àmbit, el gruix dels 177,8 milions d’euros pressupostats es destina a les polítiques d’atracció i retenció del talent científic, així com a la consolidació del model de centres de recerca CERCA i de les grans infraestructures científico-tècniques singulars.
 
A més, l’aposta del Govern per impulsar la transferència del coneixement es dota amb 18,6 milions d’euros en diferents actuacions, entre les que destaquen: el Programa Indústria del Coneixement, amb 5,6 milions d’euros, i la convocatòria d’activitats emergents que afavoreix l’arribada al teixit productiu del nou coneixement científic (grafè, fusió, big data, etcètera), que rep 2,5 milions. Accions que s’emmarquen en la RIS3CAT, estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya que es confiança amb fons europeus FEDER.
 
En l’apartat d’atracció i retenció de talent s’incrementa en 2 milions d’euros la dotació pressupostària dels programes ICREA, arribant a un total de 28,4 milions. També es prioritzaran recursos per a la captació de personal investigador pre i post doctoral a través de les convocatòries de l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca) que, per aquest concepte, rep 30,7 milions d’euros. Aquestes convocatòries inclouen, per exemple, els programes de Doctorats Industrials i Beatriu de Pinòs.
 
Els centres CERCA, de la seva banda, disposaran de 74 milions d’euros provinents del pressupost per avançar en la promoció de l’autonomia i la gestió eficaç, que els permeti consolidar i millorar la competitivitat internacional. En quant a la dotació per al sincrotró ALBA, el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i la plataforma d’ultraseqüenciació CNAG suma 21,3 milions d’euros.
 
Pel que fa a la recerca universitària, a més de mantenir la convocatòria SGR de Suport a Grups de Recerca, es destinaran 4 milions d’euros més a la primera convocatòria d’un programa específic de Suport a Departament i Unitats de Recerca Universitaris (SDUR), que ha de permetre que les universitats catalanes facin el següent salt endavant en el seu posicionament internacional.
 
Universitats: finançament estable i més beques
 
El sistema d’universitats català disposarà per a l’exercici 2017 d’entre 1.200 i 1.300 milions d’euros, dels quals 905,5 provenen directament de les partides pressupostàries previstes pel Govern (809 milions d’euros de finançament directe i 96,5 milions d’euros de diversos programes de serveis i suport a les universitats). En conjunt, uns fons que permetran al Govern “repensar la universitat”, segons ha afirmat el conseller.
 
En concret, els 905,5 milions d’euros contemplats al pressupost suposen una aportació extra de 46,5 milions, que es destinaran a la millora del finançament de les universitats públiques. Això es farà a través de la consolidació dels 39,3 milions d’euros que en els últims anys s’han acabat executant, tot i no estar pressupostats inicialment, i permetrà  donar compliment a l’augment de sou del personal al servei de la universitat.  L’estabilització d’aquesta partida permetrà a les universitats disposar d’aquests diners al principi de cada exercici. Amb tot, l’increment pressupostari permet al Govern actuar sobre tots els aspectes fonamentals del nostre sistema: millors instal·lacions, millor recerca, estabilitzacions, promocions i millors condicions pels treballadors, i també una política més potent de beques.
 
Precisament, un dels eixos de les actuacions pressupostàries en matèria d’universitats és el desenvolupament de la política de preus i beques per continuar avançant en l’equitat i consolidar el paper d’ascensor social de la universitat. Amb una assignació inicial de 8 milions d’euros s’establiran les bases d’una nova política que permeti la tarificació social dels preus de tots els estudis universitaris, inclosos els de màster. Unes mesures que es concretaran en el marc del constant diàleg del Consell Interuniversitari de Catalunya.
 
Paral·lelament, i per agilitar el cobrament dels ajuts als estudiants catalans, el Govern incorpora 80 milions d’euros en el pressupost inicial, destinats al pagament de les beques generals que atorga el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (MECD). Aquesta partida s’habilita davant del reiterat incompliment de l’Estat de transferir la competència amb els diners corresponents, per evitar així els habituals endarreriments en el pagament per part del ministeri.
 
Pel que fa a l’estabilització del personal docent i investigador, es consoliden els mecanismes de contractació de professorat altament qualificat a través del Pla Serra Húnter, amb una assignació d’11,5 milions d’euros. Un dels objectius d’aquesta iniciativa, que preveu oferir 500 places fins l’any 2020, és també facilitar la captació i la retenció de talent jove.
 
D’altres capítols destacables
 
El pressupost d’Empresa i Coneixement per al 2017 també incideix en d’altres àrees:
 
-       Internacionalització. En aquest capítol es dedicaran més de 16 milions d’euros a diferents actuacions d’internacionalització de l’economia catalana.   
 
-       Energia. L’eficiència energètica al transport mitjançant l’aposta pel vehicle elèctric rebrà una dotació d’1 milió d’euros, tant per a promocionar aquest mitjà de transport i continuar desenvolupant el Pla d’Acció per al desplegament d’Infraestructures de Recàrrega per als Vehicles (PIRVEC). Aquest pla, a més, paral·lelament contempla un convocatòria de subvencions per un valor global de 5,8 milions d’euros. L’impuls de l’eficiència energètica en edificacions, de la seva banda, es dotarà amb 1,2 milions d’euros. I es dedicaran 900.000 euros a la planificació energètica a través el Pacte Nacional per a la Transició Energètica.
 
-       Emprenedoria. Diverses iniciatives vinculades al programa Catalunya Emprèn rebran una dotació total de 5,3 milions d’euros. Pel que fa a les start-up, es destina 1,1 milions d’euros a serveis per llançar-les, consolidar-les o contribuir a la seva internacionalització.     
 
-       Turisme. Amb una recaptació major de l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics, que arribarà als 50,5 milions d’euros, el departament transferirà a les corporacions locals 16,7 milions per a fer promoció turística i implementar millores en el sector. En paral·lel, l’Agència Catalana de Turisme disposarà 15,3 milions d’euros per a promocionar Catalunya com a destinació turística de referència. Un altre element destacable és la creació d’un Observatori del Turisme, amb una dotació inicial prevista de 700.000 euros.
 
-       Comerç. Els programes d’incentius en l’àmbit del comerç, per fomentar la seva competitivitat, tindran una dotació de 6 milions d’euros. A més, i en col·laboració amb l’ICF, s’obrirà una nova convocatòria de la Línia Emprèn Comerç, d’ajuts en forma de garantia per al finançament (3 milions d’euros). D’altra banda, es fomentarà la presència internacional i el prestigi de la moda catalana amb 4,8 milions d’euros, amb què es finançaran les edicions d’hivern i estiu de la 080 Barcelona Fashion i es donarà suport al Barcelona Bridal Week.
 
 
 
 
Segueix-nos a les xarxes:
A Twitter:  @empresacat
A Facebook: @empresacat
Al canal de Youtube: Empresacat

1  

Imatges

El conseller durant la seva compareixença

El conseller durant la seva compareixença 129

2  

Fitxers adjunts

Pressupost d'Empresa i Coneixement 2017 (Presentació)

Pressupost d'Empresa i Coneixement 2017 (Presentació)
PDF | 1551

Pressupost d'Empresa i Coneixement 2017 (Taules)

Pressupost d'Empresa i Coneixement 2017 (Taules)
PDF | 785