El Govern decreta un dia de dol pel doble homicidi dels agents rurals a Lleida

Al presumpte homicida li havia caducat el permís per utilitzar l'arma

query_builder   21 gener 2017 21:03

event_note Nota de premsa

El Govern decreta un dia de dol pel doble homicidi dels agents rurals a Lleida

Al presumpte homicida li havia caducat el permís per utilitzar l'arma

El Govern decreta 24 hores de dol, a partir d’aquesta mitjanit, pel doble homicidi de dos agents rurals aquest matí a Aspa. Amb el decret se suspenen fins demà la mitjanit els actes de caràcter ludicofestiu organitzats per la Generalitat.   Aquesta tarda, el conseller d’Interior,  Jordi Jané, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, han condemnat "el doble homicidi”  i han traslladat a la família i al Cos d’Agents Rurals el condol i el suport del Govern en un moment “molt dur”.  La consellera Serret ha recordat que "en els trenta anys d'història d'aquest cos mai no havia passat un fet com aquest" i ha reivindicat que aquest "és un cos estratègic per al país, que fa un servei inestimable pel sector, pel territori i pel país".
 
La consellera Serret ha detallat que les víctimes del doble homicidi són Francesc Xavier Ribas Villas, de 43 anys i veí de Lleida, i David Iglesias Díez, de 39 anys i veí d’Alcoletge. El conseller Jané ha informat que el presumpte homicida no tenia els permisos necessaris per utilitzar l’arma, que, en aquell moment, actuava sol i que s’ha autoinculpat.
 
El titular d’Interior, Jordi Jané, ha subratllat que “avui no estem davant cap accident. Hi ha hagut un doble homicidi, un fet criminal” i ha detallat que “els agents rurals feien la seva feina d’inspecció, de comprovació, de requerir si aquella persona que va amb una arma de foc, té els permisos necessari per utilitzar-la i no els tenia. Aquesta persona reacciona de manera violenta, homicida i mata els dos agents rurals que li estaven requerint aquesta informació”. 
 
És per això que el conseller ha convidat a fer una reflexió  al voltant que “tenir una arma de foc és un acte de responsabilitat i no tothom té la capacitat necessària per fer-ne sempre un ús adequat”.  Jané ha demanat estudiar una revisió de protocols sobre com s’autoritza la utilització i renovació d’armes de foc perquè “cal ser molt exigents amb les persones que tenen possibilitat”  de tenir-ne.  El conseller ha recordat però que aquesta és un competència de la Guàrdia Civil.
 
Tant el conseller Jané com la consellera Serret han demanat no estigmatitzar el col·lectiu de caçadors. Pel conseller Jané “seríem molt injustos si es volgués estigmatitzar o criminalitzar”.  La consellera Serret ha insistit que “només hi ha un culpable del que ha passat avui, només una persona a qui se li ha de donar la culpa”
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació  ha posat a disposició de les famílies i tot el Cos d'Agents Rurals atenció i suport psicològic en un moment “molt dur”, ha clos Serret.