Presentació PRC

Baiget presenta el nou portal de recerca pioner al sud d'Europa i que s'alinea amb les estratègies dels sistemes capdavanters al món

El nou espai web reuneix l'activitat investigadora de la dotzena d'universitats catalanes

query_builder   23 gener 2017 15:44

event_note Nota de premsa

Baiget presenta el nou portal de recerca pioner al sud d'Europa i que s'alinea amb les estratègies dels sistemes capdavanters al món

El nou espai web reuneix l'activitat investigadora de la dotzena d'universitats catalanes

  • El conseller d’Empresa i Coneixement destaca que “el nou Portal de Recerca de les Universitats a Catalunya enforteix l’aposta per la innovació col·laborativa”
  • El nou espai web d’accés obert aplega el conjunt de la recerca de les 12 universitats del país, que representa 1.442 grups i més de 400.000 publicacions
Presentació PRC
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha presentat aquest matí el Portal de Recerca de les Universitats de Catalunya (PRC), l’espai web d’accés obert que recull i difon el conjunt de l’activitat de recerca de les universitats catalanes i que, en una segona fase, incorporarà la producció científica dels centres de recerca.
 
Aquest portal és pioner al sud d’Europa i s’alinea amb les estratègies del sistemes capdavanters al món, com és el cas d’Holanda, Dinamarca o Noruega En aquest sentit, el conseller Baiget ha posat en valor el fet que “Catalunya és un sistema de recerca potent i homologable als millors d’Europa i que aposta per tendències consolidades d’innovació col·laborativa”. Baiget ha afegit que “la recerca no té fronteres i cada vegada està més orientada cap a la col·laboració que, precisament, és l’objectiu d’aquest portal”.
 
El nou PRC és un projecte de la Secretaria d’Universitats i Recerca, coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) conjuntament amb una comissió de treball formada per les universitats catalanes. El conseller ha agraït “la col·laboració de les universitats catalanes en la concreció d’aquest projecte que és un instrument útil que radiografia la recerca del nostre país i la posa al servei de la societat”.
 
El PRC aplega l’activitat investigadora de les 12 universitats catalanes, 384 departaments i instituts i un total de 28.879 projectes de recerca de 1.442 grups. Això representa que se centralitza la tasca duta a terme per 8.826 investigadors que generen 421.420 publicacions i 23.196 tesis doctorals. En opinió del secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, el nou portal “és la base per conèixer i analitzar la producció científica de Catalunya, a partir de la qual construir nova recerca i noves transferències per al benestar de la societat”. Navarro també ha destacat que “faltava una eina que permetés veure què es fa al país, qui ho fa i qui ho finança en matèria de recerca".
 
El Portal de Recerca de les Universitats de Catalunya centralitza informació exhaustiva sobre investigadors, publicacions, grups i projectes del sistema català de recerca. Es preveu que aquest nou espai aporti beneficis en termes d’increment d’accés i visibilitat del treball dels investigadors; millora dels processos de gestió unificada de les dades de la recerca per a les universitats; i projecció de la potencialitat del conjunt del sistema català de recerca. El director general del CSUC, Miquel Puig; ha recordat que "el repte era majúscul i ambiciós, però hi hem arribat".
 
Adreçat a la comunitat científica local i internacional, així com també a empreses i organitzacions finançadores, el PRC es basa en formats universals que faciliten la reutilització de les dades. Tota la informació de què disposa s’ha processat amb protocols d’interoperabilitat i formats estàndard (CERIF, ORCID, UNEIX...) que afavoreixen l’accés obert a la producció científica.
 
La presentació del PRC, que ha tingut lloc aquest migdia al Recinte Modernista de Sant Pau, també ha comptat també amb la participació el rector de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals, i el president de la Comissió de treball del PRC, Enric Canela.

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 481

Imatge PRC

Imatge PRC 132

1  

Fitxers adjunts

Presentació PRC

Presentació PRC
PDF | 2479