incerta Glòria

El Departament de Cultura destina 23,5 milions d'euros al sector audiovisual català

El Departament treballa en el desenvolupament del Pla Estratègic de l'Audiovisual 2017-2020

query_builder   27 gener 2017 11:50

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura destina 23,5 milions d'euros al sector audiovisual català

El Departament treballa en el desenvolupament del Pla Estratègic de l'Audiovisual 2017-2020

  • L’any 2016, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) va gestionar 20,1 milions d’euros a ajuts per al sector  
  • La Direcció General de Política Lingüística va assignar 3,4 milions a la promoció de l’oferta i la distribució de cinema en català
  • El Departament treballa en el desenvolupament del Pla Estratègic de l’Audiovisual 2017-2020, que tindrà com a objectiu situar l’audiovisual català com a referent de qualitat europea
Incerta Glòria (Catalunya Film Comission-Lucia Faraig)
El Departament de Cultura va destinar l’any 2016 més de 23,5 milions d’euros al sector audiovisual català i es consolida com el seu principal motor públic. Concretament, va assignar 17,9 milions d’euros als ajuts que atorga l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC); va aportar 2,1 milions a través del Programa  Europa Creativa Media a projectes catalans, i 3,4 milions més en suport a l’oferta i la distribució de cinema en català.
 
El ajuts atorgats per l’ICEC al sector audiovisual s’han incrementat considerablement en els darrers anys atès que el 2013 hi va destinar 8,4 milions d’euros enfront dels 17,9 milions de 2016. L’any passat, els ajuts es van concretar en 12 línies de subvencions, dotades amb 16,1 milions d’euros, i en un conjunt de programes i actuacions específiques per un import global d’1,8 milions d’euros.
 
En el marc de les línies de subvencions, van rebre ajuts a la producció: 20 llargmetratges de ficció; 3 sèries d’animació; 5 TV movies; 1 minisèrie de televisió; 7 llargmetratges documentals;  22 curtmetratges cinematogràfics i 30 documentals per a televisió. D’altra banda, 22 projectes es van beneficiar dels ajuts al desenvolupament, 15 films dels ajuts a la distribució i 70 sales de cinema del suport pel foment de l’exhibició. A banda, 27 festivals de cinema van ser beneficiaris d’ajuts i 27 empreses van rebre suport per a projectes d’internacionalització.
 
Pel que fa els programes i actuacions específiques, les partides es van destinar a l’Acadèmia del Cinema Català, per a activitats per a la difusió de la cultura cinematogràfica mitjançant, entre d’altres, l’organització dels premis Gaudí i el “Cicle Gaudí”; a Catalan Films & TV, programa institucional per a la internacionalització de l’audiovisual català; al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, per a la consolidació del posicionament de marca i de l’esdeveniment com a referent mundial; a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), per a l’impuls a la formació audiovisual; al Clúster de la Indústria Audiovisual de Catalunya, per a la dinamització empresarial del sector audiovisual català; al Parc Audiovisual de Catalunya, per donar facilitats a la producció; a Catalunya Film Festivals, per a l’impuls del Pla Estratègic 2016; a Productors Audiovisuals Federats de Catalunya (PROA), per al Programa de creixement i posicionament de la indústria audiovisual catalana; a Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), per a activitats sectorials per a la projecció de futur de l’audiovisual català, i, finalment, a esdeveniments amb projecció internacional com Cartoon 360, Medimed, Docs BCN o B’Ars, per a la seva consolidació i per tal d’enfortir les empreses catalanes i focalitzar el sector internacional del país.
 
El 2016, el Programa Europa Creativa Media va aportar al sector audiovisual català 2,1 milions més, a través de l’oficina Media Catalunya, que vol dotar de recursos els projectes que tinguin com a objectiu promoure la internacionalització, enfortir la capacitat financera cultural, impulsar la innovació i estimular la creació de nous públics. Mitjançant el Programa Media, es van promoure ajuts de suport al desenvolupament de projectes; suport a la programació televisiva d'obres audiovisuals; ajut a la distribució transnacional de pel·lícules europees; suport als festivals de cinema; ajut al desenvolupament de videojocs; suport a l'accés als mercats, així com ajuts al desenvolupament de les audiències.
 
Suport al cinema en català
Quant al suport a l’oferta i la distribució de cinema en català, el Departament de Cultura, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, va destinar 2,3 milions d’euros a ajuts per potenciar l’ús del català en llargmetratges d’estrena en sales d’exhibició cinematogràfica. Es van beneficiar d’aquests ajuts 25 distribuïdores  i 71 llargmetratges (27 doblats, 31 subtitulats i 13 doblats i subtitulats), que van ser vistos per un total de 318.298 espectadors. D’altra banca, també en l’àmbit de promoció de la llengua, es va destinar 1 milió d’euros a ajuts per potenciar l’ús del català en l’explotació posterior de llargmetratges. Es van beneficiar d’aquests ajuts 6 estudis i 4 distribuïdores i un total de 77 pel·lícules (43 doblades i 34 doblades i subtitulades).
 
En el marc de les polítiques de suport al català al cinema del Departament de Cultura, fins ara s’han subtitulat un total de 542 llargmetratges, 200 capítols de sèries i 400 curtmetratges, i s’han doblat 117 llargmetratges.
 
Premis Gaudí
El Departament de Cultura, a través de l’ICEC, destina enguany 209.250 euros a l’Acadèmia de Cinema Català, que té com a activitat principal l’organització dels  Premis Gaudí. Els guardons, que celebren la 9a edició, han esdevingut un segell de qualitat per a les pel·lícules en la seva explotació comercial.
 
En la gala de lliurament de l’edició d’aquest any, que se celebrarà aquest diumenge, 29 de gener, destaquen les candidatures de talent emergent com El rei borni de Marc Crehuet; Les amigues de l’Àgata, de Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen;  Tots els camins de Déu, de Gemma Ferraté, i Priorat, de David Fernández de Castro. També hi ha films de directors consagrats com A Monster Calls, film de J.A. Bayona que ha estat un èxit de taquilla en el 2016, o La Mort de Lluís XIV, d’Albert Serra. En la categoria de curtmetratge, hi ha com a candidats Timecode, de Juanjo Giménez, que està nominat al Oscar de Hollywood, i  Graffitti, de Lluís Quílez, que ha estat finalista als premis nord-americans. Quant les pel·lícules per a televisió, cal destacar Ebre, bressol de la batalla, de Roman Parrado, i Fassman, l’increïble home radar, de Joaquim Oristrell. D’altra banda, l’Acadèmia continua amb el desenvolupament territorial del “Cicle Gaudí”, iniciativa que pretén difondre la producció catalana arreu del territori.
 
Pla per a l’audiovisual
El Departament de Cultura, a través de l’ICEC, treballa en el desenvolupament del Pla Estratègic de l’Audiovisual 2017-2020, que tindrà com a objectiu situar l’audiovisual català com a referent de qualitat europea, creadora de riquesa i d’ocupació especialitzada, amb continguts adreçats a una àmplia varietat de públics. El Pla tindrà com a missió donar suport a tota la cadena de valor (guionistes, directors, productors, distribuïdors, exhibidors)  per tal de consolidar una estructura empresarial que generi fluxos de riquesa i ocupació estable. Per tal d’aconseguir-ho tindrà com a fites el foment de l'excel·lència del producte audiovisual, el reforçament de les estructures empresarials, i la contribució a la diversitat des de la cultura pròpia