El Govern demana al Ministeri d'Educació que agilitzi el conveni per poder fer el pagament de les beques als alumnes catalans

query_builder   28 gener 2017 09:39

event_note Nota de premsa

El Govern demana al Ministeri d'Educació que agilitzi el conveni per poder fer el pagament de les beques als alumnes catalans

  • A Catalunya la tramitació dels ajuts resta pendent, mentre a la resta de l’Estat ja s’ha fet el pagament de les beques

El Govern ha reclamat al Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (MECD) que, de manera urgent, resolgui la paralització del conveni de col·laboració que anualment l’Estat estableix amb la Generalitat per a la gestió de les beques MECD a Catalunya i que, a dia d’avui, impedeix comunicar la resolució oficial i procedir al pagament dels ajuts destinats als estudiants catalans en situació més vulnerable.

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han adreçat una carta al ministre Iñigo Méndez de Vigo, demanant explicacions del motiu del retard de la signatura i sol·licitant-ne la tramitació urgent. Aquesta situació afecta 158.000 famílies catalanes (70.000 estudiants universitaris i 88.000 alumnes de l’àmbit no universitari).
 
El passat 22 de novembre, el Govern català va enviar degudament signat a Madrid el conveni proposat per l’Estat per fer la gestió anual de les beques del ministeri. Aquest conveni no va ser retornar amb la signatura corresponent del govern espanyol, malgrat les reiterades reclamacions fetes des de la Generalitat. Dos mesos després, el ministeri ha donat resposta a les reclamacions informant que hi ha un error en el text i en les quanties, raó per la qual proposa una nova redacció d’aquest document que implica tornar a començar.
 
En aquest sentit, en la carta enviada al ministre, els consellers Ruiz i Baiget reclamen una solució urgent per poder procedir immediatament a la resolució de les beques per abonar els ajuts amb la major brevetat possible.
 
En previsió dels habituals retards en el pagament de les beques MECD per part del ministeri, el Govern ha incorporat en el projecte de pressupost 2017 una partida de 80 milions d'euros destinats a avançar als estudiants l’abonament d’aquests ajuts. Una consignació econòmica que encara no està disponible, ja que els pressupostos continuen en seu parlamentària.
 
La Generalitat també recorda en la missiva al ministeri que la situació, que no té precedents, s’hauria evitat si el MECD hagués traspassat les competències en matèria de beques i ajuts a l’estudi, les quals corresponen a la Generalitat de Catalunya d’acord amb les diferents sentències del Tribunal Constitucional al respecte dels anys 2001, 2005 i 2016.