Informe canvi climàtic

La comunitat científica catalana alerta de l'evolució del canvi climàtic i dels seus efectes a Catalunya

S'ha presentat el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, fruit de la participació de 140 autors i 40 revisors

query_builder   30 gener 2017 15:05

event_note Nota de premsa

La comunitat científica catalana alerta de l'evolució del canvi climàtic i dels seus efectes a Catalunya

S'ha presentat el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, fruit de la participació de 140 autors i 40 revisors

  • El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC) analitza l’evolució d’aquest fenomen i el seu impacte en els sistemes naturals i humans del país, i proposa recomanacions en mitigació i adaptació al canvi climàtic
Informe canvi climàtic
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, han presidit aquest dilluns al migdia la presentació del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC) a l’auditori del Palau de la Generalitat. També hi han intervingut el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros; el director de l’Àrea de Recerca i coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”,  Jordi Portabella; el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt i el doctor Javier Martin Vide, coordinador científic de l’informe i catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona.
 
En la seva intervenció els dos consellers han fet un reconeixement explícit a les persones i institucions que han fet possible el TICCC. El conseller Raül Romeva ha subratllat que “aquesta presentació és l’inici de la difusió de tot el coneixement recollit i la creació de noves polítiques que ens portin cap a un nou model de país”. També ha dit que “els canvis que recull l’informe poden afectar de forma important les nostres vides i sobretot la des les futures generacions. Cal que en siguem conscients i escoltem els missatges de la comunitat científica catalana”.
 
El conseller Josep Rull ha destacat que “tenim la Llei del Canvi Climàtic al Parlament. No pot ser una llei d’un govern concret, sinó una llei de país, governi qui governi ha de seguir desplegant-se amb tot el seu potencial”.  Ha afegit que “nosaltres ja treballem amb mentalitat d’Estat. Ens manquen moltes eines, com reconeix l’informe. Catalunya necessita més instruments per prendre millors decisions sobre això que ens interpel·la”. També ha  dit que “en coherència amb la UE, Catalunya s’ha marcat uns objectius clars de reducció d’emissions d’efecte hivernacle: per a l’any 2020, una reducció del 25% respecte el 2005, mentre que pel 2030 hauríem de reduir-les en un 40%”.
 
El president del IEC i autor d’un dels capítols de l’informe, Joandomènec Ros,  ha assenyalat que  “per primera vegada, l’informe incorpora recomanacions per als gestors, importantíssimes com a país”.  Per la seva banda, el director del CADS, Arnau Queralt, ha subratllat la transcendència de l’estudi en dir que “avui portem un informe important per al present, però sobretot pel futur del nostre país”. Finalment, el coordinador científic de l’informe, Javier Martin-Vide, ha destacat que “aquest informe situa Catalunya entre les regions europees privilegiades pel que fa el coneixement sobre el canvi climàtic”.
 
El TICCC aplega un recull exhaustiu de la recerca científica sobre aquesta temàtica existent a Catalunya, fruit de la participació de 140 autors i 40 revisors procedents de les principals universitats i centres de recerca del país. En aquest sentit, el TICCC pretén facilitar la transferència de coneixement rigorós, de forta base científica, als responsables de la presa de decisions. 
Amb una clara vocació de servei públic i un caràcter independent des del punt de vista científic, el document descriu les principals evidències del canvi climàtic a Catalunya i formula recomanacions estratègiques, elaborades pels autors dels diversos capítols, per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i adaptar els sistemes naturals i humans als efectes del canvi climàtic.
 
El TICCC ha estat impulsat pel Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència (mitjançant el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya), el Departament de Territori i Sostenibilitat (mitjançant l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic i el Servei Meteorològic de Catalunya) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). L’edició d’aquest informe compta amb la col·laboració de l’Obra Social ‘la Caixa’.
L’evolució del canvi climàtic i dels seus efectes al nostre país

Segons recull el TICCC, Catalunya experimentarà un augment de la temperatura de 0,8°C aquest decenni i de 1,4°C cap al 2050 (respecte a la mitjana del període 1971-2000), i una possible disminució de la precipitació cap a mitjans del segle XXI.
D’altra banda, tots els escenaris climàtics apunten a un augment de les temperatures extremes, les onades de calor, així com les nits tropicals (especialment al litoral i prelitoral), les nits i els dies càlids, i la durada de les ratxes seques. També hi ha evidència d’un augment de la torrencialitat i de la freqüència dels dies amb pluges molt intenses.
 
Pel que fa als ecosistemes, aquests podrien veure superada la seva capacitat de resiliència i el seu funcionament i estructura, afectant la provisió dels serveis que ens ofereixen i que són essencials per al funcionament de l’economia i la societat catalanes.
Alhora, el dia a dia dels catalans podria veure’s afectat amb l’agreujament dels efectes de la contaminació atmosfèrica a causa de l’augment de la temperatura, entre altres impactes. L’informe també posa de manifest importants impactes sobre el litoral (amb afectacions, entre altres, a l’activitat turística i les infraestructures portuàries i urbanes) i destaca com l’increment de la temperatura de l’aire, la reducció progressiva de la pluviometria, juntament amb un augment de la seva irregularitat, són elements preocupants que afecten directament el sistema agroalimentari català.
El document constitueix un excel·lent referent pel que fa a la regionalització de les anàlisis i projeccions sobre l’escalfament global fetes a escala mundial i europea per institucions com el Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic (IPCC) o l'Agència Europea del Medi Ambient. Catalunya va ser pionera en aquest esforç de regionalització amb l’impuls, l’any 2005, del Primer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (la segona edició del qual es va publicar l’any 2010). 
L’informe està disponible a la pàgina web del CADS: cads.gencat.cat

5  

Imatges

Foto 1

Foto 1 347

Foto 2

Foto 2 624

Foto 3

Foto 3 417

Foto 4

Foto 4 429

Foto 5

Foto 5 427

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa

Dossier de Premsa
PDF | 595