Munté reclama al PSC que "contribueixin a canviar marcs legislatius que han quedat obsolets"

query_builder   8 febrer 2017 16:29

event_note Nota de premsa

Munté reclama al PSC que "contribueixin a canviar marcs legislatius que han quedat obsolets"

  • La consellera de la Presidència recorda als socialistes catalans la seva trajectòria i els demana que s'uneixin a la majoria parlamentària i social que defensa el dret a votar democràticament a Catalunya
La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha estat interpel·lada en el transcurs del Ple del Parlament pel grup parlamentari del PSC, sobre les actuacions per a preparar una eventual secessió. Davant el títol d'aquesta interpel·lació, Munté ha plantejat al diputat socialista que "si es refereixen al procés que, eventualment, ens porti a la creació d'un estat català independent, que aquest es dugui a terme amb plenes garanties i dins d'un marc legal, coincidim plenament en aquest punt. És exactament el que estem demanant".
 
La consellera ha fet referència al manifest acordat recentment en el marc del Pacte Nacional pel Referèndum que advoca per "cercar un acord amb l'Estat i celebrar un referèndum, com eina d’aprofundiment democràtic, que permet el debat polític plural, la recerca de consensos, l’adopció d’acords eficaços i un resultat vinculant per a tots". "Un referèndum que el volem acordat amb l'Estat", ha recordat la consellera, "per donar resposta als anhels dels catalans i catalanes, que majoritàriament demanen que es posin les urnes".
 
I en referència a la "pluralitat i transversalitat" del Pacte Nacional pel Referèndum i a aquesta majoria parlamentària i social, Munté ha plantejat al Grup Socialista "vostès on són?". En aquest sentit la consellera s'ha referit a la trajectòria dels socialistes catalans, recordant que  "venim de la promesa del President Zapatero a donar suport a l’Estatut, que va ser aprovat pel Parlament de Catalunya i ratificat en referèndum, que va ser retallat pel TC el 2010, sentència que va donar lloc a una manifestació multitudinària pels carrers de Barcelona amb presència del llavors President Montilla, amb el suport del PSC". Munté ha recordat també que "vostès en el seu programa electoral  l'any 2012 es comprometien a promoure les reformes necessàries perquè a Catalunya es pogués exercir el dret de decidir a través d'un referèndum, o consulta, acordat al marc de la legalitat”. Munté ha insistit que "el gener de 2013 el Parlament aprova la Declaració de Sobirania i, a proposta del PSC, el Parlament aprova una nova resolució en la qual s’insta de nou el Govern de la Generalitat a iniciar un diàleg amb el Govern de l’Estat per fer possible la celebració d’una consulta sobre el futur de Catalunya”. El gener de 2014 es va acordar demanar al Congrés de Diputats el traspàs de competències en matèria de referèndum amb el suport de 2/3 parts del Parlament, i aquell mes de juliol Miquel Iceta declarava que el PSOE no volia la consulta, però el PSC sí, ha recordat la consellera. La consellera Munté ha lamentat, que "vostès estaven aquí. Qui els ha vist i qui els veu".
 
La consellera de la Presidència ha fet referència al president Puigdemont, qui va afirmar que "si es donava el cas el trànsit cap a un eventual estat independent es faria de manera ordenada, amb garanties tant de la seguretat jurídica  com de la viabilitat econòmica del nou estat; per tant, sostenibilitat dels seus comptes públics i a la continuïtat de les prestacions socials i dels serveis públics propis d’un estat del benestar. Amb plenes garanties jurídiques i democràtiques i de validació ciutadana per anar de les urnes a les urnes" i ha insistit que "el mecanisme més clar i més acceptable per mesurar la voluntat d'un poble és el referèndum acordat amb l'Estat".
 
Per tot això, Munté ha demanat als socialistes que aprofitin la seva situació a l'Estat, "on han fet possible la presidència de Rajoy" i ha reclamat al PSC que "contribueixin a canviar marcs legislatius que han quedat obsolets". Munté ha demanat als socialistes que s'uneixin a la majoria parlamentària i social que "defensa el dret a votar democràticament a Catalunya".