CA

L'ACA obre una nova línia d'ajuts de 10 milions d'euros per a municipis amb problemes de subministrament d'aigua

Forma part del paquet de subvencions per al període 2016-2018, que contempla destinar 30 milions als municipis amb problemes d'abastament

query_builder   16 febrer 2017 09:45

event_note Nota de premsa

L'ACA obre una nova línia d'ajuts de 10 milions d'euros per a municipis amb problemes de subministrament d'aigua

Forma part del paquet de subvencions per al període 2016-2018, que contempla destinar 30 milions als municipis amb problemes d'abastament

 
  • El consell d’administració de l’agència ha aprovat aquesta partida per a obres que els ajuntaments duguin a terme entre l’1 de gener de 2017 i l’1 de novembre de 2019
 
  • Forma part del paquet de subvencions previstes per al període 2016-2018, que contempla destinar 30 milions als municipis amb problemes d’abastament
 
  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat que “l’aportació de 30 milions d’euros en ajuts a l’abastament durant 3 anys és una de les línies d’actuació més potents que haurem fet des del Govern per garantir la cohesió del territori i del país en un servei essencial per a la població com és la garantia d’aigua”
 
Potabilitzadora
Interior d'una potabilitzadora municipal.
El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat aquest dimecres impulsar la convocatòria d’una nova línia de subvencions per millorar i reforçar el subministrament d’aigua municipal. L’agència destinarà 10 milions d’euros a cofinançar obres per incrementar la garantia d’aigua en el subministrament a municipis amb captacions vulnerables i que poden patir escassetat de recurs o manca de qualitat.

Està previst que durant el mes de febrer s’aprovin les bases de la convocatòria, que al març es publiqui l’ordre de subvenció i que, al voltant del mes d’octubre, es doni a conèixer la resolució d’atorgament de subvencions. Les actuacions subvencionades s’hauran d’haver executat entre l’1 de gener de 2017 i l’1 de novembre de 2019.

 
Inclusió de nous criteris
 
Les subvencions, com en la convocatòria anterior, aniran destinades, principalment, a actuacions encaminades a reduir la concentració de substàncies químiques que superin els paràmetres que estableix la normativa sobre la qualitat de l’aigua per al consum; als pretractaments previs a la cloració, necessaris per a les captacions superficials; o al desabastament per manca de recurs, entre d’altres. També s’inclouen noves tipologies com actuacions de desinfecció; rehabilitació de captacions subterrànies en servei; recuperació de captacions subterrànies en desús de municipis connectats a xarxes supramunicipals deficitàries; ampliació de la capacitat de regulació; i l’abastament a nuclis disseminats.

Com a elements de valoració, s’aportarà puntuació per ser un municipi o comarca de muntanya, per actuacions que beneficiïn més d’una localitat i perquè l’actuació proposada es derivi d’un Pla Director.

 
Més de 100 actuacions
 
Aquesta nova línia d’ajuts forma part del paquet de subvencions previstes per al període 2016-2018, que contempla destinar 30 milions als municipis amb problemes d’abastament d’aigua. 
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat que “aquesta línia  de 30 milions en ajuts a l’abastament durant 3 anys és una de les línies d’actuació més potents que haurem fet des del Govern per garantir la cohesió del territori i del país en un servei essencial per a la població com és la garantia d’aigua”.
 
Precisament, Rull ha remarcat que “el fet de distribuir els ajuts a l’abastament al llarg 3 anys consecutius ens ha permès  tres coses molt importants: d’una banda, prioritzar l’atenció a les situacions de major vulnerabilitat per als abastaments; en segons lloc, introduir millores en cada nova convocatòria per adaptar aquest instrument a les necessitats noves i realitats del territori; i finalment atendre aquelles peticions que no van poder ser ateses en la primera ordre d’ajuts i que ara poden incorporar-se a la segona i tercera convocatòria”.
 
A finals de 2016, l’ACA va adjudicar una línia d’ajuts de 10 milions d’euros –generant una inversió induïda total de 20 milions d’euros- destinada a 106 actuacions repartides entre 84 municipis, que s’executaran fins l’1 de novembre de 2018.
 
L’ACA ha impulsat l’increment d’un 30% de la garantia en el subministrament d’aigua a les zones més poblades de Catalunya entre 2007 i 2010. Ara, la seva prioritat és potenciar la garantia d’aigua a les zones menys poblades del país,  que no estan connectades a grans xarxes supramunicipals i que disposen de captacions vulnerables, tant en quantitat com en qualitat. 
 
 

2  

Imatges

Foto 1. Interior d'una potabilitzadora municipal.

Foto 1. Interior d'una potabilitzadora municipal. 189

Foto 2. Sessió del consell d'administració de l'ACA d'ahir.

Foto 2. Sessió del consell d'administració de l'ACA d'ahir. 816

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 101