Pla Serra Húnter

El Govern fa balanç del pla al Parlament

El Pla Serra Húnter estableix dues convocatòries anuals per agilitar el procés de contractació de professorat amb criteris d'excel·lència internacional

Les universitats públiques destaquen la difusió internacional i la captació de professorat amb molt bon currículum com alguns dels punts forts del pla

query_builder   16 febrer 2017 17:54

event_note Nota de premsa

El Govern fa balanç del pla al Parlament

El Pla Serra Húnter estableix dues convocatòries anuals per agilitar el procés de contractació de professorat amb criteris d'excel·lència internacional

Les universitats públiques destaquen la difusió internacional i la captació de professorat amb molt bon currículum com alguns dels punts forts del pla

Pla Serra Hunter
El Pla Serra Húnter (PSH), de contractació de personal docent i investigador amb criteris d’excel·lència internacional, ha establert dues convocatòries anuals per tal d’agilitar el procés de contractació d’aquestes posicions que tenen com a objectiu la retenció i la captació de talent del sistema universitari català. Aquesta novetat l’han presentat avui en el marc del Parlament de Catalunya el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, i el director del PSH, Josep Domingo.
 
Navarro ha destacat que aquesta “evolució” del Pla Serra Húnter és fruit de les peticions de les pròpies universitats, que “destaquen la difusió internacional i la captació de professorat amb molt bon currículum, com alguns dels punt forts del pla”. En aquesta tercera fase del PSH (2016-2020), s’ha incorporat la figura del professor doctor no permanent (lector) amb el compromís de vinculació permanent un cop superada l’avaluació (tenure-track). Així mateix, també s’està impulsant la incentivació perquè les universitats convoquin el màxim de posicions seguint la metodologia del PSH: perfils oberts, tribunals paritaris i difusió internacional.
 
Unes novetats que, segons ha explicat Navarro, s’emmarquen “dins de l’evolució del pla per adaptar-se a les necessitats de la comunitat universitària”. En aquest sentit, el director del PSH ha subratllat “l’acció coordinada” entre el Govern i les universitats en el desplegament del pla.
 
El PSH és una de les vies de contractació del personal docent i investigador (PDI) a les universitats públiques catalanes que, des de l’any 2003 –en què s’impulsa– ha significat 1 de cada 4 incorporacions. En la primera fase (2003-2011), va comportar la incorporació de 546 professor agregats i 31 catedràtics contractats. Els anys posteriors, fins al 2016, el pes ha estat per a les posicions d’agregat (149) i de professor lector tenure-track (75), i en menor mesura catedràtics (5).
 
El Pla Serra Húnter era “una necessitat del país”, en paraules  del secretari d’Universitats i Recerca, que ha reiterat el seu “compromís de diàleg” amb la comunitat universitària i amb el propi Parlament per introduir els canvis necessaris per augmentar l’efectivitat del pla, del qual es va aprovar la pròrroga fins a l’any 2020 el novembre passat en seu parlamentària.
 
Catalunya va impulsar el PSH al 2003 com a eina per combatre l’endogàmia del model funcionarial de la universitat espanyola i per desenvolupar el model català del personal docent i investigador (PDI) en el marc de la Llei d’Universitats de Catalunya (LUC). Segons un estudi realitzat per Nature en aquella època, concretament amb dades recollides durant el període 1984-2001, als Estats Units i al Regne Unit el percentatge de candidats externs a la universitat que obtenien una posició permanent se situava en el 93% i el 83%, respectivament, mentre que a l’Estat espanyol aquesta xifra era només del 5%.
 
El Govern i les 7 universitats públiques determinen anualment el nombre de contractacions de professorat permanent. En el cas de les contractacions que formen part del PSH, hi ha un cofinançament específic del Govern, tot i que són les universitats les que proposen els departaments beneficiaris dels contractes. Concretament, el Govern subvenciona el 50% de les retribucions bàsiques dels professors Serra Húnter.
 
Les persones candidates que s’incorporen al pla ho poden fer en les categories de: professorat catedràtic/full professor, professorat agregat/associate professor, tenure-track full professor i tenure-track associate professor. En el cas de la figura del tenure-track, el PSH fomenta un model de carrera acadèmica més exigent en el moment de la incorporació inicial del professorat però, en contraprestació, hi ha un compromís de continuïtat del seleccionat.

1  

Imatges

Foto compareixença Pla Serra Hunter

Foto compareixença Pla Serra Hunter 1490

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 47