miniatura

Rull: "L'acord per a la portada d'aigua de Rialb és històric, culminem un gran projecte de país per garantir un bé bàsic"

El projecte preveu portar aigua de l'embassament de Rialb a 45.000 habitants de la Segarra, l'Urgell, l'Anoia i la Conca de Barberà

query_builder   23 febrer 2017 13:17

event_note Nota de premsa

Rull: "L'acord per a la portada d'aigua de Rialb és històric, culminem un gran projecte de país per garantir un bé bàsic"

El projecte preveu portar aigua de l'embassament de Rialb a 45.000 habitants de la Segarra, l'Urgell, l'Anoia i la Conca de Barberà

·         El conseller lloa “l’alt sentit de la responsabilitat dels ajuntaments, consells comarcals i diputacions” a l’hora d’arribar a un acord que garanteix “la quantitat, la qualitat de l’aigua i el preu” de manera estable
 
·         El projecte preveu construir 122 km de nova xarxa d’abastament, set estacions de bombament i tres dipòsits per portar aigua de l’embassament de Rialb a 45.000 habitants de la Segarra, l’Urgell, l’Anoia i la Conca de Barberà
Imatge
Imatge de la reunió, ahir, de totes les parts implicades en l'acord.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assegurat avui que “l’acord per a la portada d’aigua de Rialb és històric, culminem un gran projecte de país per garantir un bé bàsic”, atès que garantirà la “quantitat i qualitat de l’aigua i el preu” de manera estable a 45.000 habitants d’una trentena de municipis de les comarques de la Segarra, l’Urgell, l’Anoia i la Conca de Barberà.
 
Fins ara, aquests municipis s’abastien de l’aigua del canal d’Urgell, “que és de menor qualitat que la provinent de l’embassament de Rialb”, que ve de la capçalera, ha explicat Rull. Algunes localitats fins i tot han hagut de recórrer en algun moment puntual a camions cisterna per assegurar l’aigua potable als seus veïns.
 
Més de 21 milions d’inversió
 
El projecte acordat preveu aprofitar part de la xarxa de canalitzacions existents, titularitat del Consell Comarcal de la Segarra, i construir fins a 122 quilòmetres de nova xarxa d’abastament, 7 estacions de bombament i 3 dipòsits, així com aprofitar completament la capacitat de la potabilitzadora de Ratera. Amb tota aquesta infraestructura es podrà subministrar a aquestes localitats aigua procedent de l’embassament de Rialb a través del canal Segarra-Garrigues.

Es preveu que la nova xarxa estarà enllestida en tres anys, amb una inversió total de més de 21 milions d’euros. D’aquests, 10 milions els aportarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA); 5 milions, les diputacions: Lleida (2 milions), Tarragona (2 milions, el doble del compromès inicialment) i Barcelona (1 milió). La resta es repercutirà en la tarifa durant un període d’entre 15 i 25 anys.
 
“Havíem de garantir la massa crítica suficient com perquè aquest sistema fos estable en el temps”, ha explicat Rull, el que requeria el consens del territori. El conseller també ha lloat “l’alt sentit de la responsabilitat dels alcaldes, presidents del consells comarcals i representants de les diputacions a l’hora d’arribar a un acord tant pel que fa als preus que pagaran els municipis per l’aigua com per a la governança d’aquest nou sistema d’abastament”.
 
Un sistema de governança consensuat
 
La nova xarxa es gestionarà mitjançant un consorci que garanteix a tots els ajuntaments un paper en la presa de decisions, a través d’un sistema de doble votació en funció de la rellevància dels temes. Així, qüestions ordinàries seran resoltes per l’Assemblea del consorci amb una majoria del 60% dels membres. En el cas dels extraordinaris, caldrà la unanimitat de l’Assemblea i la ratificació posterior de Tàrrega, Cervera, Guissona i dels consells comarcals de la Segarra i la Conca de Barberà.
 
Rull ha valorat que “totes les parts guanyen amb aquest acord”, que “garantirà l’abastament d’aigua per a les properes generacions en una zona que estarà sotmesa a uns nivells d’estrès hídric molt importants degut al canvi climàtic”. Per tant, “resolem un tema que hem arrossegat durant 20 anys, de precarietat en l’abastament d’aigua, i garantim que no hi haurà més problemes en el futur”.
 

2  

Imatges

Foto de la reunió

Foto de la reunió 353

Infraestructures existents i previstes

Infraestructures existents i previstes 788

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 342