Lluís-Carles Busquets

El Fons Lluís-Carles Busquets, cedit al Departament de Cultura

query_builder   23 febrer 2017 00:35

event_note Nota de premsa

El Fons Lluís-Carles Busquets, cedit al Departament de Cultura

  • Aquest fons de cultura popular conté un total de 1.218 llibres i 31.700 documents gràfics
Lluís-Carles Busquets
Lluís-Carles Busquets i la seva família han cedit al Departament de Cultura un fons format per 1.218 llibres i 4.000 peces d’imatgeria popular. Aquesta cessió amplia i complementa l’efectuada per la família Busquets, en règim de comodat, el 30 de juliol de 2014, que contenia 25.000 goigs, 200 auques i 2.500 romanços. Actualment, el Fons Lluís-Carles Busquets que conserva el Departament de Cultura comprèn un total de 31.700 documents gràfics, datats entre el segle XIV i el XX, i 1.218 llibres.
 
Han participat en l’acte de cessió el conseller de Cultura, Santi Vila; el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig; el mateix Lluís-Carles Busquets, i l’artista Perejaume.
 
Els llibres cedits per Busquets són principalment sobre imatgeria popular, però també n’hi ha d’altres temàtiques, com la història de Catalunya i de Barcelona, i la producció d’imatgeria del país i la seva iconografia.
 
Pel que fa les imatges, són romanços, ventalls, capses de llumins, marques d’impressor, caràtules papereres, esqueles de casament, retallables, etc. El fons també conté un bon nombre d’imatges xilogràfiques, majoritàriament religioses, algunes de les quals estan acolorides a mà.
 
El Fons Lluís-Carles Busquets permet endinsar-se, gràcies a les estampes, goigs i altres tipus de gravats,  en la producció de diversos impressors, alguns dels quals, a la vegada, feien d’editors dels fulls. En són exemples Antoni Bosch, Ignasi Estivill, Joan Llorens i Esteve Paluzie, de Barcelona; Josep Corominas, de Lleida; Ignasi valls, de Vic, i la nissaga dels Roca, de Manresa. Amb tot, la imatgeria del conjunt no és només catalana, atès que també hi ha col·leccions de gravats francesos, alemanys i orientals.
 
Lluís-Carles Busquets
Lluís-Carles Busquets i Campdelacreu (Barcelona, 1939) és doctor en optometria. Fill del folklorista i periodista Esteve Busquets i Molas, és autodidacte en la vessant popular i etnològica. Des de la seva jubilació, col·labora amb la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura.
 
Ha realitzat diverses exposicions, entre les qual destaquen “1640 de la Guerra dels Segadors a les Bases de Manresa”, organitzada l’any 1992 amb motiu del centenari de les Bases de Manresa, i la mostra “De les estrenes a les Nadales”. També ha col·laborat en les exposicions “1714 Dibuixant el mite. Un recorregut per la iconografia del catalanisme”, organitzada l’any 2014 amb motiu del Tricentenari del 1714.
 
Pel que fa a publicacions, ha prologat el llibre de Joan Amades Refranys i dites, dins la Biblioteca de Tradicions Populars (2006), i ha escrit De les estrenes a les nadales, un estudi sobre les felicitacions nadalenques del fons Joan Amades (2007). També ha col·laborat  en publicacions com la revista Caramella.
 
 

2  

Imatges

Fotografia: Cessió del Fons Lluís-Carles Busquets al Departament de Cultura (1)

Fotografia: Cessió del Fons Lluís-Carles Busquets al Departament de Cultura (1) 1660

Fotografia: Cessió del Fons Lluís-Carles Busquets al Departament de Cultura (2)

Fotografia: Cessió del Fons Lluís-Carles Busquets al Departament de Cultura (2) 1736