CONFERÈNCIA 'DINARS CAMBRA'

Baiget: "Transformarem el Consell Català de l'Empresa en un òrgan consultiu permanent de concertació de les polítiques productives"

El conseller subratlla la importància de perpetuar el model de consens del Pacte Nacional per la Indústria i treballar conjuntament amb els agents econòmics i socials

query_builder   6 març 2017 17:15

event_note Nota de premsa

CONFERÈNCIA 'DINARS CAMBRA'

Baiget: "Transformarem el Consell Català de l'Empresa en un òrgan consultiu permanent de concertació de les polítiques productives"

El conseller subratlla la importància de perpetuar el model de consens del Pacte Nacional per la Indústria i treballar conjuntament amb els agents econòmics i socials

  •  “Destinarem els fons que recuperem de les nostres inversions financeres en empreses a programes d’innovació empresarial”
  •  “Si una empresa innova molt però no forma els seus treballadors, s’equivoca”

 

El conseller durant la seva intervenció
El conseller durant la seva intervenció
  • “Hem d’augmentar el salari mínim fins els 1.000 euros al mes; no es tracta només de recuperar els nivells d’ocupació, també de millorar-ne la qualitat”
  •  “Si volem mantenir l’Estat del benestar, caldrà pactar entre tots els actors una coresponsabilitat més gran entre l’empresa i el treballador, i l’empresa i el seu entorn”
 
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha evidenciat avui la voluntat del Govern de “transformar el Consell Català de l’Empresa en un òrgan consultiu permanent de concertació de les polítiques productives”. En el marc d’una conferència als ‘Dinars Cambra’, de la Cambra de Comerç de Barcelona, el conseller ha subratllat la importància de treballar conjuntament amb els agents econòmics i socials, com ja s’està fent des de fa quatre mesos amb el Pacte Nacional per a la Indústria. Un treball conjunt que es vol continuar un cop s’assoleixi el pacte, ja que la política industrial és quelcom que està en evolució constant. “El Govern aposta clarament pel consens, per ser socis amb l’economia productiva i destinar-hi recursos públics per facilitar el canvi”, ha reblat Baiget.
 
El titular d’Empresa i Coneixement, de fet, considera que una de les claus per al futur del país és potenciar el que ha denominat “les tres i” i són: Indústria, Innovació i Internacionalització. Sobre la segona ‘i’, en concret, ha anunciat que “destinarem els fons que recuperem de les nostres inversions financeres en empreses a programes d’innovació empresarial”. Un esforç que aproparà al país al 2% d’inversió en innovació, facilitant l’assoliment dels objectius prioritaris en aquest camp: augmentar el nombre d’empreses innovadores, especialment les nostres pimes, augmentar el volum de recursos destinats a innovació, millorar l’eficiència del sistema de suport a la innovació i millorar els mecanismes de transferència tecnològica.
 
Un altre aspecte que el conseller ha volgut remarcar és el de la corresponsabilitat dels diferents actors en el progrés del país. En aquest sentit, ha subratllat que “si volem mantenir l’Estat del benestar, caldrà pactar entre tots els actors una coresponsabilitat més gran entre l’empresa i el treballador, i l’empresa i el seu entorn”. En d’altres paraules, Baiget s’ha manifestat favorable als beneficis per a les empreses, però també creu que aquests beneficis han de traduir-se en un increment de sous, una millora en la qualitat del treball i, en definitiva, un impacte positiu en el conjunt de la societat.
 
Formació i ocupació de qualitat
 
De fet, en la seva al·locució el conseller també ha dedicat especial atenció als treballadors com a peça essencial de les empreses. En concret s’ha centrat en la seva formació i en la qualitat dels llocs de treball que ocupen. Sobre la primera qüestió, Baiget ha reconegut que els esforços en molts d’altres camps no serveixen de res si no es compta amb unes persones preparades: “Si una empresa innova molt però no forma els seus treballadors s’equivoca”. Per això considera que cal potenciar una formació de les persones veritablement continuada al llarg de la trajectòria professional en la definició de la qual les empreses hi tinguin un paper determinant.
 
En quant a la qualitat de l’ocupació, el conseller ha subratllat la necessitat de que la recuperació econòmica s’evidenciï en les modalitats contractuals, en els sous i en les condicions laborals. I parlant de retribucions econòmiques, Baiget ha constatat el compromís del Govern en treballar “per augmentar l’import del salari mínim fins a l’objectiu dels 1.000 euros al mes”. En aquest sentit, l’objectiu últim és fer extensiva la recuperació econòmica cada vegada a un major nombre de persones perquè “no es tracta només de recuperar els nivells d’ocupació, també de millorar-ne la qualitat”.
 
Tram final per acordar la nova llei de cambres
 
El conseller no ha volgut perdre tampoc l’oportunitat de referir-se a la futura llei de cambres de comerç, actualment en procés de negociació amb el sector des que se’n va aprovar la memòria preliminar, el novembre de l’any passat. Sobre això, ha dit que “estem enfilant amb les cambres” i “anem en la bona direcció per arribar a un bon acord que ens ha de servir per al futur”. A parer del conseller, aquest és un altre exemple d’aquest esperit de col·laboració que ha d’impregnar les polítiques públiques de cara al futur: “Som en moments de canvi, aquests canvis s’han de fer i no els podem fer sense vostès”.
 
Per últim, Baiget també ha evidenciat la importància que té la internacionalització en l’economia catalana. En aquest sentit, però, s’ha lamentat dels problemes que es deriven de no tenir competències en aspectes clau com les infraestructures o l’organització de la inspecció fronterera. Aquest últim aspecte, per exemple, “és important per a la competitivitat del nostre país i, en canvi, no està a les nostres mans solucionar-ho”, per la qual cosa el conseller ha anunciat que en els propers dies abordarà aquesta i d’altres qüestions en una reunió amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

2  

Imatges

El conseller durant la seva intervenció

El conseller durant la seva intervenció 1864

Fotografia de família amb els amfitrions del cicle de conferències

Fotografia de família amb els amfitrions del cicle de conferències 2915

1  

Fitxers adjunts

Conferència del conseller Baiget al 'Dinars Cambra'

Conferència del conseller Baiget al 'Dinars Cambra'
PDF |