La consellera Meritxell Borràs presideix l'acte de lliurament de la tercera edició dels Premis Alfons Ortuño

Creats per l'EAPC, reconeixen honoríficament les actuacions d'innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública a les administracions públiques catalanes

query_builder   7 març 2017 20:20

event_note Nota de premsa

La consellera Meritxell Borràs presideix l'acte de lliurament de la tercera edició dels Premis Alfons Ortuño

Creats per l'EAPC, reconeixen honoríficament les actuacions d'innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública a les administracions públiques catalanes


 S’hi han presentat una trentena de projectes desenvolupats per departaments de la Generalitat i ens locals i s’han atorgat tres primers premis, tres premis especials i sis accèssits
3a edició dels Premis Alfons Ortuño
La consellera de Governació, Administracions Públiques i habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit aquesta tarda a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) l’acte de lliurament de la tercera edició dels Premis Alfons Ortuño d’innovació i bones pràctiques a les administracions públiques catalanes. La consellera ha estat acompanyada del director de l’EAPC, Agustí Colomines; de la directora general de Funció Pública, Susanna Bouis, i del síndic de Comptes de Catalunya, Jaume Amat. A l’acte, també hi han assistit el fill i el germà d’Alfons Ortuño.
 
La consellera Borràs ha dit que aquests premis corroboren que “els valors com l’emprenedoria, el compromís, la innovació, l’esforç per a la millora contínua, la flexibilitat, la capacitat d’adaptació o el treball transversal formen part també de l’Administració”. Així mateix, Borràs ha felicitat els premiats i ha assegurat que “el capital humà és el motor de canvi i de millora permanent que ens permet respondre a les noves necessitats. Som el que som perquè fem el que fem”.  
 
En relació amb els projectes, la titular de Governació ha manifestat que “tots persegueixen un objectiu molt noble com és millorar la qualitat i l’eficiència dels serveis públics que oferim a la ciutadania des de les institucions”.
 
Per acabar, Borràs ha animat els participants a presentar-se als European Public Sector Awards 2017 de l’European Institute of Public Administration, “perquè és una oportunitat per demostrar a Europa i al món que des de Catalunya també estem innovant en la gestió dels serveis públics”.
 
Per la seva banda, Agustí Colomines ha destacat l’alta participació i ha dit que “és una mostra de la gran penetració d’aquests premis després de les dues edicions anteriors”.
 
Colomines també ha explicat que “la majoria dels projectes presentats han superat amb escreix les expectatives i això demostra la vitalitat de l’administració pública i l’emprenedoria de la gent que hi treballa, a més que revitalitza el sector públic”.
 
Finalment, el director de l’escola ha lloat la tasca que avui en dia es fa des de l’administració i l’aposta que fa la conselleria, ja que “és important per al procés polític que vivim en aquets moments”.
 
Els Premis Alfons Ortuño, creats per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) l’any 2012, tenen com a objectiu reconèixer honoríficament les actuacions d’innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública de les administracions públiques catalanes. Els guardons, que no tenen dotació econòmica, s’atorguen bianualment.
 
En aquesta tercera edició, s’han presentat gairebé una trentena de candidatures amb projectes desenvolupats per departaments de la Generalitat i  ens locals  de Catalunya. El jurat ha atorgat tres primers premis i sis accèssits en les categories d’Organització i recursos humans; Gestió pressupostària, avaluació i transparència; i Polítiques sectorials i serveis finalistes. També ha concedit tres premis especials del jurat.
 
Els guardonats
 
En la categoria d’Organització i recursos humans, el jurat ha premiat l’“Auditoria d’estructura organitzativa” de la Direcció dels Serveis de Recursos Humans de la Diputació de Barcelona, una eina de suport a la presa de decisions organitzatives i en matèria de recursos humans que permet conèixer les característiques de l’estructura orgànica de manera detallada i immediata, així com efectuar comparatives a nivell intern per valorar les mesures que cal emprendre.
 
En aquest mateix àmbit, han obtingut accèssits el “Pla de modernització organitzativa dels serveis territorials” que han dut a terme els Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i la “Gestió unificada d’informes de l’Administració Local: Projecte GUIA”, de la Secretaria General del Departament de Territori i Sostenibilitat.
 
En la categoria de Gestió pressupostària, avaluació i transparència, ha estat guardonada la iniciativa “Cobertura Mòbil” de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Departament de la Presidència, un projecte de col·laboració que utilitza les dades enviades des dels dispositius mòbils dels usuaris que descarreguin l'aplicació per proporcionar informació contínua sobre el nivell de cobertura de telefonia mòbil, depenent de la seva ubicació.
 
Han obtingut accèssits en aquesta categoria el “Quadre de comandament” de l’Ajuntament de Molins de Rei i la “Contractació pública electrònica” de l’Àrea de Serveis Generals i Govern Obert de l’Ajuntament de Terrassa.
 
Pel que fa a la categoria de Polítiques sectorials i serveis finalistes, el primer premi ha estat per al “Sistema d’Informació Geogràfica Corporatiu” de la Direcció de Serveis del Departament de Territori i Sostenibilitat, que integra en una sola base de dades tota la informació geogràfica de les diferents àrees del departament i permet publicar-la en un únic servidor de mapes.
 
El jurat ha atorgat accèssits en aquesta categoria a “Scientia. Dipòsit d’informació digital del Departament de Salut”, desenvolupat per la Biblioteca de Ciències de la Salut de Catalunya del Departament de Salut, i al “Sistema de gestió de la Seguretat Viària” de la Subdirecció General de Seguretat Viària del Servei Català del Trànsit.
 
D’altra banda, el jurat també ha concedit tres premis especials als projectes següents: “Projecte de millora de gestió de subvencions. TAIS”, de la Direcció de Serveis del Departament de la Presidència; “#FonsUECat”, el projecte integrador dels fons europeus a Catalunya que han desenvolupat conjuntament la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea i la Delegació del Govern davant la Unió Europea del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, i la construcció d’un centre de biomassa forestal per a la producció d’energia tèrmica, de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa.
 
Alfons Ortuño
 
Coincidint amb el centenari de la institució, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) va crear els Premis Alfons Ortuño l’any 2012 per reconèixer honoríficament les actuacions innovadores i de bones pràctiques que es duen a terme en les administracions públiques catalanes.
 
Els premis tenen també un segon objectiu, que és reconèixer la trajectòria, l’obra i la manera de fer de la persona que els dóna nom. Alfons Ortuño (Oriola, 1948 – Barcelona, 2004) va dedicar la seva vida professional al servei públic, vinculat principalment al Departament d’Economia i Finances i a la Sindicatura de Comptes.
 
Entre el 1980 i el 1994, Alfons Ortuño va exercir de director general de Pressupostos i Tresor de la Generalitat, i també va ser membre de la part catalana de la Comissió Mixta de Valoracions Estat-Generalitat. Durant aquesta etapa, va crear l’estructura i els fonaments del que serien les finances de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb les competències assumides i amb les aspiracions de l’autogovern. Posteriorment, va exercir com a secretari general del Departament d’Economia, i el 2003 es va incorporar a la Sindicatura de Comptes.

4  

Imatges

3a edició dels Premis Alfons Ortuño

3a edició dels Premis Alfons Ortuño 2568

3a edició dels Premis Alfons Ortuño

3a edició dels Premis Alfons Ortuño 1454

3a edició dels Premis Alfons Ortuño

3a edició dels Premis Alfons Ortuño 2320

3a edició dels Premis Alfons Ortuño

3a edició dels Premis Alfons Ortuño 2361