Nano

Inauguració de la 28a edició del Saló de l'Ensenyament

Els consellers Ruiz i Baiget destaquen la importància de l'orientació als estudiants com a clau per garantir l'èxit en l'accés als estudis superiors

Ensenyament presenta un recorregut d'orientació i xerrades informatives als estudiants que visitin el Saló

query_builder   22 març 2017 20:39

event_note Nota de premsa

Inauguració de la 28a edició del Saló de l'Ensenyament

Els consellers Ruiz i Baiget destaquen la importància de l'orientació als estudiants com a clau per garantir l'èxit en l'accés als estudis superiors

Ensenyament presenta un recorregut d'orientació i xerrades informatives als estudiants que visitin el Saló

  •  Es posa en marxa el nou web Canal Universitats que ofereix el llistat de tots els estudis universitaris, incloses les noves titulacions per al curs 2017-2018
Els consellers Ruiz i Baiget al Saló de l'Ensenyament
La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han destacat la importància de l’orientació als estudiants com a clau per garantir l’èxit en l’accés als estudis superiors. Els consellers han fet aquestes declaracions durant la inauguració de la 28a edició del Saló de l’Ensenyament, que fins diumenge se celebra al Palau número 2 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona.
 
En l’edició d’enguany, el Departament d’Ensenyament reforça el paper de l’orientació amb dues novetats: un recorregut d’orientació recomanat i 35 xerrades informatives sobre els diferents ensenyaments postobligatoris. La consellera Ruiz ha subratllat com a novetat més important la nova estructura que ha implementat el Departament per a l’orientació: “l’any passat vam tenir més de 500 alumnes que van venir a demanar orientació als despatxos d’atenció individualitzada per saber com afrontar els seus estudis postobligatoris i és aquí on hem posat la incidència més important”. “Som molt conscients que l’orientació educativa i professional és la clau i enguany hem dedicat un esforç a potenciar aquest punt”, ha afegit Ruiz.
 
Per la seva part, el conseller Baiget s’ha referit al nou web Canal Universitats “com a una eina per oferir una orientació completa i integral per als futurs estudiants universitaris”. El Canal Universitats (universitats.gencat.cat) ofereix el llistat de tots els estudis universitaris, incloses les noves titulacions, que es podran cursar a Catalunya el curs 2017-2018. Baiget ha destacat que “el nou portal facilita als estudiants i a les seves famílies accedir a la informació ja que recull en un únic lloc tota la informació referent a l'accés a la universitat, l'oferta oficial d'estudis universitaris permanentment actualitzada, així com de totes les beques i ajuts disponibles”.
 
Espai d’FP industrial

Durant el Saló, Ensenyament també presenta l’oferta per al proper curs 2017-2018 dels estudis de formació professional, batxillerat, escoles oficials d’idiomes (EOI), Institut Obert de Catalunya (IOC), centres de formació de persones adultes, Programes de Formació i Inserció (PFI), ensenyaments artístics i ensenyaments esportius.
 
El Departament continua potenciant la formació professional dins del Saló. Enguany, com a novetat, habilita un espai de formació professional en què s’informarà dels cicles formatius vinculats al sector industrial. En referència a la formació professional, la consellera Ruiz ha dit que “el nostre país necessita tècnics d’FP i enguany hem fet una aposta molt forta per donar a conèixer tots els estudis d’FP, que són uns estudis amb un grau d’inserció de més del 50% i, en FP dual, tenim el 70% d’alumnes que quan acaben el cicle han trobat feina”. “Som conscients que l’orientació l’hem de fer des de ben petits, tenim diferents estratègies com l’STEM, que és una estratègia de Govern per potenciar les vocacions científiques i tecnològiques”, ha conclòs la consellera.
 
L’espai destinat a l’FP industrial disposa de maquinària relacionada amb els diferents cicles, que permet fer demostracions als assistents. Així, hi ha una maqueta de cotxe elèctric seccionat per veure tots els components de la indústria de l'automòbil relacionats amb els diferents cicles formatius. La maqueta d'automatització industrial permet la interacció amb una maqueta electro-pneumàtica. També es disposa d’una impressora 3D per al disseny i impressió 3D; i robots col·laboratius per a la demostració i programació d'una trajectòria de treball.
 
D’aquesta manera, el Departament d'Ensenyament vol motivar als alumnes per a què descobreixin la vessant digital i creativa de la indústria del futur. Alhora, es pretén que els joves aprenguin a interpretar el seu entorn, siguin capaços de generar innovació, i poder canalitzar el seu talent per posar-lo a disposició de la indústria.
Pel que fa al recorregut d’orientació recomanat, aquest s’inicia a l’espai de recepció Estudiar a Catalunya, on el visitant pot veure un vídeo-tutorial de com cercar, al web Estudiar a Catalunya, informació relacionada amb els estudis i els centres on s’imparteixen. Seguidament, pot fer la visita guiada començant per la paret del Sistema Educatiu, on s’explicaran les diferents sortides i itineraris formatius. Finalment, a l’Espai d’Orientació, els orientadors informen i adrecen els alumnes a les taules d’acompanyament d’itinerari i continuïtat formativa, o als despatxos d’orientació per a consultes d’atenció personalitzada.
 
Sota el nom d’El Departament informa, Ensenyament proposa als visitants 35 xerrades informatives sobre els diferents ensenyaments postobligatoris, amb experts del Departament, que inclouen continguts clau d’orientació útils a l’hora de triar els estudis i en què els participants podran resoldre els seus dubtes. Les xerrades tenen una durada de 30 minuts i es fan en grups de 40 a 50 persones. Per poder-hi participar, cal fer la inscripció.
 
Els títols d’algunes d’aquestes xerrades són “3 claus d'orientació: què cal tenir en compte a l'hora de triar els estudis”, “Batxillerat”, “El món de la formació professional, una oportunitat” i “Professions creatives i artístiques”. En destaca “EOI Idiomes experience!”, en què les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI) ofereixen sessions d’introducció a diversos idiomes, que van a càrrec de professorat d’escoles oficials d’idiomes i  tenen una durada de mitja hora. L’objectiu és donar l’oportunitat als visitants del saló de fer un tast de les llengües següents: alemany, àrab, coreà, èuscar, francès, grec modern, italià, neerlandès, portuguès, rus i xinès.
 
Espai oficial de l’Accés la Universitat

L’estand que el Departament d’Empresa i Coneixement té al saló a través del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) es transforma, enguany, en l’espai oficial de l’Accés a la Universitat i té com a gran novetat el nou web Canal Universitats, que recull l’oferta de graus i màsters per al curs 2017-2018. Inicialment, el sistema universitari català oferirà més de 450 graus i uns 500 màsters universitaris. El llistat de noves titulacions correspon a les demandes realitzades per les universitats i encara està pendent de la ratificació per part de la Junta del CIC que se celebrarà el pròxim 29 de març.
 
Així mateix, a l'estand es distribuiran publicacions d'interès per als estudiants per ajudar-los en la tria dels estudis: notes de tall i ponderacions per accedir a estudis de grau, i s'ofereix informació d'aplicacions mòbils i d'eines que els permeten que es posin a prova en les matèries d'examen de les PAU, aprendre idiomes per a les estades internacionals o consultar el calendari universitari, entre moltes funcions pràctiques.
 
La segona gran novetat d’enguany és l’espai específic que es posa a disposició dels estudiants per informar de totes les beques i ajuts disponibles. En aquest sentit, especialistes de l’Agència d’Ajuts Universitaris i de Recerca, l’AGAUR, atendran de forma personalitzada als estudiants. Per al conseller Baiget, aquest assessorament “permet que els alumnes coneguin el seu dret a obtenir una beca o ajut abans de formalitzar la matrícula als estudis universitaris”. Així, els futurs estudiants coneixeran les beques Equitat i la resta d’ajuts que garanteixen l’accés a la universitat, des de la gratuïtat dels estudis fins a rebaixes mínimes d’un 10%. Actualment, més del 40% dels estudiants de grau de les universitats públiques reben algun tipus d’ajut.
 
Fer atractiva la recerca als estudiants

Finalment, l’EspaiCiència, que impulsa la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) per novè any consecutiu, mostra en directe la ciència que es fa a Catalunya d’una manera pràctica, atractiva i propera amb l’objectiu de captar l’interès dels joves per la ciència. El conseller Baiget ha subratllat “l’aposta del Govern per fomentar futures vocacions científiques i tecnològiques que repercuteixin en el benefici de la societat”.
 
Aquest espai de divulgació científica per a joves de 15 a 18 anys, integra 14 estands de 39 institucions: universitats, centres de recerca i d’altres organitzacions catalanes vinculades a la ciència, que ofereixen un programa d’activitats divulgatives i experiments científics lúdics i interactius. L’EspaiCiència es planteja com una eina per als joves estudiants d’ESO i Batxillerat que han de decidir el seu futur professional per tal que puguin tenir un primer contacte pràctic amb el món de la ciència i la tecnologia que els motivi a escollir una carrera en l’àmbit de la ciència, la tecnologia o les matemàtiques.
 
Com en anteriors edicions, el físic i divulgador científic Dani Jimenez, responsable del programa Dinàmiks, del Canal Super 3 de TV3, oferirà espectacles amb experiments científics en directe. Els joves que visitin l’EspaiCiència també podran participar en el concurs fotogràfic a Instagram Viu la ciència a #expaiciencia2017, que s’organitza per segon cop en el marc del Saló.

2  

Imatges

Foto dels consellers Ruiz i Baiget al Saló de l'Ensenyament-1

Foto dels consellers Ruiz i Baiget al Saló de l'Ensenyament-1 4173

Foto dels consellers Ruiz i Baiget al Saló de l'Ensenyament-2

Foto dels consellers Ruiz i Baiget al Saló de l'Ensenyament-2 3024

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en format PDF

Nota de premsa en format PDF
PDF | 82