Fira Bolonya

Més de 200 professionals del sector editorial en català participen a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya

query_builder   1 abril 2017 10:25

event_note Nota de premsa

Més de 200 professionals del sector editorial en català participen a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya

  • Seran presents a l’estand que Catalunya i les Illes Balears, a través de l’Institut Ramon Llull, organitzen com a convidats d’honor a la fira
  • L’esdeveniment, que tindrà lloc del 3 al 6 d’abril, és el de major projecció internacional del sector del llibre infantil
Bolonya
Més de 200 professionals i 60 entitats relacionades amb el sector del llibre infantil en català seran presents a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya (Bologna Children’s Book Fair), que tindrà lloc del 3 al 6 d’abril i que enguany té Catalunya i les Illes Balears com a convidat d’honor. Editorials, il·lustradors, agents, associacions i institucions hi participaran un estand col·lectiu. Amb més de 50 anys de trajectòria, la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya és la que té major projecció internacional del sector del llibre infantil i el lloc on els professionals van a comprar i vendre drets i també descobrir nous talents.
 
Sota el lema “Books in Catalan”, l’estand oferirà un espai de 176 metres quadrats als professionals perquè desenvolupin les seves activitats amb comoditat i donarà una imatge global del sector a la fira. L’estand, organitzat amb la col·laboració de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, acollirà un total de 60 entitats: 44 editorials (33 catalanes, 5 balears, 4 valencianes i 2 andorranes); 8 associacions; al voltant de 120 il·lustradors, i 4 institucions.
 
La presència de Catalunya i les Illes Balears com a convidat d’honor a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya persegueix un doble objectiu: la promoció exterior dels escriptors i il·lustradors i potenciar i incrementar la internacionalització del sector del llibre infantil i juvenil amb el conseqüent augment del seu volum de negoci. La participació a la Fira de Bolonya representa una fita cabdal en el procés d’obertura de nous mercats estratègics pel sector editorial. Com a convidats d’honors, Catalunya i Balears també tindran presència a diferents espais de la ciutat de Bolonya amb diverses activitats culturals.
 
Catalunya i les Illes Balears tindran dues exposicions a la fira, comissariades per Paula Jarrin. D’una banda, “Sharing a Future”, situada a l’espai central del recinte firal, s’hi exposaran els treballs de 42 il·lustradors majoritàriament menors de 40 anys. La tria inclou creadors de Catalunya, les Illes Balears i València, tots ells amb, com a mínim, una obra publicada. L’exposició s’ha concebut com una gran llibreria que sigui també un espai de repòs al bell mig de la fira. Seguint la proposta de la comissària, es defineixen 42 hamaques, cadascuna d’elles dedicada a un il·lustrador, que es distribueixen en tres àmbits: primers lectors, narrativa i àlbum il·lustrat. Aquestes teles allargades conviden el visitant a seure-hi i aprofundir en la lectura dels llibres que el projecte curatorial proposa i que es podran trobar també a l’estand. A l’exposició es podrà veure l’obra de Marta Altés, Armand, Albert Arrayás,Albert Asensio, Màriam Ben-Arab, Aina Bestard, Pep Boatella, Rocio Bonilla, Mariona Cabassa, Roser Calafell, Mercè Canals, Zuzanna Celej, Agustín Comotto, Bernat Cormand, Luís Demano, Víctor Escandell, Àfrica Fanlo, Lluís Farré, Liliana Fortuny, Mercè Galí, Alba Garcia Puig, Pere Ginard, Maria Girón, Francesc Grimalt, Christian Inaraja, Òscar Julve, Anna Llenas, Mercè López, Cristina Losantos, Rebeca Luciani, Oriol Malet, Pep Montserrat, Roger Olmos, Sergi Portela, Gustavo Roldán, Xavier Salomó, Gabriel Salvadó, Bàrbara Sansó, Júlia Sardà, Sebastià Serra,Jordi Sunyer i Jordi Vila Delclós.
 
L’altra exposició serà “Vet aquí una vegada... / C’era una volta...”. Si a la fira s’hi podran veure il·lustracions de la nova fornada de creadors, a l’exposició de l’Archiginnasio, també de la mà de Clara Solà-Morales, s’hi mostrarà com s’ha arribat fins aquí. Al claustre d’aquest històric edifici s’hi podran veure treballs dels il·lustradors que han obert camí i que tenen una trajectòria ja ben consolidada. Seguint el ritme de les pròpies arcades del claustre, el visitant trobarà unes banderoles suspeses amb les il·lustracions i els textos que les acompanyen. A terra, marcant la cadència dels continguts, es presentaran les dades més rellevants sobre els il·lustradors exposats a les banderoles. A l’exposició es podrà veure l’obra de Mercè Arànega, Arnal Ballester, Pilarín Bayès, Ignasi Blanch, Roser Capdevila, Joma, Lluïsa Jover, Montse Ginesta, Valentí Gubianas, Gusti, Mercè Llimona, Max, Fina Rifà, Francesc Rovira, Carme Solé Vendrell, Josep Antoni Tàssies i Montse Tobella.
 
L’Institut Ramon Llull, consorci integrat pels governs de Catalunya i les Illes Balears i l’Ajuntament de Barcelona per a la projecció internacional de la llengua i la cultura catalanes, és el responsable de coordinar la presència a la fira com a convidat d’honor de Catalunya i les Illes Balears.
 
La participació d’editorials, il·lustradors i agents literaris catalans en aquesta fira s’emmarca en la línia d’accions que el Departament de Cultura duu a terme per impulsar la literatura catalana i la internacionalització dels editors i il·lustradors. Amb aquest objectiu, el Departament de Cultura assisteix regularment a les grans cites professionals del sector del llibre, que a més de Bolonya inclou les fires de Frankfurt i de Guadalajara (Mèxic).
 
Les entitats assistents a l’estand “Books in Catalan” (Hall 29 / Estand D-22) a la Bologna Children’s Book Fair 2016 són:
 
Editorials catalanes, balears i valencianes:
9 Grup Editorial, Aloma Editors, Andana Editorial, Barcelona Multimedia, Coco Books
 
Associacions:
Associació d’Editors en Llengua Catalana
Gremi d’Editors de València
Gremi d’Editors de les Illes Balears
IL·LUSTRA –Professionals de la Il·lustració Catalana Associats
 
Institucions:
 

2  

Fitxers adjunts

Programa d'actes a la fira

Programa d'actes a la fira
PDF | 139

Programa d'actes a la ciutat

Programa d'actes a la ciutat
PDF | 200