Fotografia dels 1.300 participants (Autor: Ajuntament de la Seu d'Urgell)

La Seu d'Urgell celebra amb èxit l'acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física 2017

Unes 1.300 persones han participat en la macro jornada lúdica i esportiva al Rafting Parc del Parc Olímpic del Segre

query_builder   6 abril 2017 16:59

event_note Nota de premsa

La Seu d'Urgell celebra amb èxit l'acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física 2017

Unes 1.300 persones han participat en la macro jornada lúdica i esportiva al Rafting Parc del Parc Olímpic del Segre


  • El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, han assistit a l’activitat
Fotografia dels 1.300 participants 
(Autor: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
Fotografia dels 1.300 participants. (Autor: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
Una macro jornada lúdica i esportiva al Rafting Parc de la Seu d’Urgell ha mobilitzat més de 1.300 persones en l’acte central del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), que se celebra avui a tot el món. El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras; el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, i l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, han assistit a una jornada que ha estat un èxit de participació i que ha servit per fer arribar a la població el missatge “Gent Activa, Gent Feliç”, el lema de la campanya d’enguany.
 
La celebració, impulsada per la Generalitat de Catalunya a través del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) –desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport (SGE)-, vol promoure l'activitat física com a instrument de salut i benestar i ha tingut aquest any la Seu d’Urgell com a seu de l’acte principal a Catalunya, organitzat pel Servei d’Esports de l’Ajuntament de la capital de l’Alt Urgell amb el suport d’un centenar de joves voluntaris.
 
Els protagonistes de la jornada han estat 1.200 alumnes urgellencs -de P5, primària i primer i segon d’ESO de tots els centres educatius de la capital alturgellenca-, i un centenar de persones majors de 60 anys, que han practicat al llarg de dues hores més d’una de les 18 activitats físiques previstes: atletisme, zumba, body combat, orientació, piragüisme, escalada, slackline, bitlles catalanes, petanca, tir amb arc, malabars, coordinació, acrosport, freestyle, karate, hip hop, bàdminton i golf. També han fet una coreografia conjunta ballant la cançó del club Súper 3 “M'agrada l'esport”, amenitzada des d’un escenari per quatre joves estudiants de primer de curs de batxillerat. 
 
En la inauguració de l’acte central, l’alcalde de la Seu d’Urgell s’ha felicitat que el seu hagi estat enguany “municipi de referència” del DMAF. “Això no és una casualitat, perquè la Seu és una ciutat abocada a l’esport, a l’activitat física i a la qualitat de vida gràcies a un entorn natural que facilita l’adquisició de tots aquests valors”. Batalla ha destacat també la feina que realitzen els clubs, el consell esportiu i els centres educatius urgellencs que treballen des de la base la pràctica de l’activitat física, i alhora ha volgut recordar que la Seu d’Urgell és una ciutat olímpica que compta amb esportistes d’elit de piragüisme, esquí nòrdic o bàsquet. 
 
Per la seva banda, el secretari general de l’Esport, que ha felicitat la Seu per l’organització dels actes, ha expressat que la voluntat del Govern és “tenir més gent, si poden ser els 7,5 milions de catalans, fent més activitat física i esport per tota la vida” i que això serà possible si “entre tots fem una petita revolució” que englobi institucions, entitats esportives i l’escola. En aquesta última “és on s’agafen els hàbits, al costat de la família, i hem de potenciar que es facin 60 minuts d’activitat física cada dia en totes les etapes educatives”, ha dit Gerard Figueras, que ha animat tothom a fer el pas “del sofà a la felicitat”.
 
Finalment el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha alertat de l’existència de “l’epidèmia formada pel sedentarisme, la dieta i l’obesitat”, causant de diverses morts i malalties als països avançats, i ha assegurat que practicar activitat física de manera regular “pot reduir en un 40 per cent el risc de mortalitat entre les persones de més 65 anys”. “No estar més de dues hores assegut, caminar, baixar de l’autobús abans de la parada, pujar escales o ballar fa funcionar el cor i manté la musculatura en bon estat”, ha dit Joan Guix, que ha recordat que a través del PAFES “als centres d’atenció primària ja receptem activitat física enlloc de pastilles en certs casos”.
 
El Dia Mundial de l’Activitat Física se celebra des del 2002 a tot el món i Catalunya hi està participant per vuitè any consecutiu amb diverses iniciatives de promoció arreu del territori sota el lema “Gent Activa, Gent Feliç”, amb l’objectiu de promoure l'activitat física com a element fonamental de salut i benestar, així com remarcar els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica sobre l’esfera emocional, tot acumulant 30 minuts d’activitat física cada dia en adults i gent gran, i 60 minuts en infants i adolescents.
 
El sedentarisme, l’enemic a batre
 
A banda de l’activitat realitzada avui a la Seu d’Urgell, des del passat dia 1 i fins al 30 d’abril, tindran lloc múltiples activitats programades arreu de Catalunya per sensibilitzar la ciutadania de la importància de ser actiu i adquirir hàbits saludables per combatre el sedentarisme. Es pot trobar tota la informació i materials de la campanya del DMAF a la pàgina web específica esport.gencat.cat/gentactiva, i es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través del twitter @GentActiva i el facebook GentActiva amb l’etiqueta #gentactiva.
 
El sedentarisme és el segon factor de risc de mort als països occidentals, causa més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya i està vinculat a molts casos de càncer i diabetis. A més, segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és 150-300 euros superior a la d’una persona activa.
 
El PAFES, que forma part del Pla Interdepartamental de Salut Pública i del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física de la SGE, pretén millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física. Aquest pla actua capacitant professionals de la salut i de l’esport de tots els centres sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on el moviment pot ser una eina més de caire terapèutic. Des del PAFES, es col·labora amb els municipis per al disseny d’entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) per tal que les persones que reben un consell de realitzar activitat física –ja ho han fet més de 800.000- trobin un entorn on poder realitzar-la.  El Pla s’ha estès a les 370 ABS (Àrea Bàsica de Salut) de Catalunya (100% del territori) i s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres de rutes saludables.