EMBL

El Laboratori Europeu de Biologia Molecular obre a Barcelona la primera nova seu en 20 anys

La seu catalana realitzarà recerca en biologia de teixits, una de les claus per entendre el càncer, les malformacions congènites o les malalties del sistema immunitari

query_builder   10 abril 2017 18:57

event_note Nota de premsa

El Laboratori Europeu de Biologia Molecular obre a Barcelona la primera nova seu en 20 anys

La seu catalana realitzarà recerca en biologia de teixits, una de les claus per entendre el càncer, les malformacions congènites o les malalties del sistema immunitari

EMBL
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha participat avui en la presentació de la subseu que el Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL, en les sigles en anglès) obrirà a Barcelona. La seu catalana és la primera que l’EMBL obre en gairebé 20 anys i se suma a les ja existents a Grenoble (França), Hamburg (Alemanya), Hinxton (Regne Unit) i Monterotondo (Itàlia).
 
En l’acte també han estat presents el ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luís de Guindos; el director general de l’EMBL, Iain Mattaj; el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro; la secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Competitivitat, Carmen Vela; i el director del Centre de Regulació Genòmica (CRG), Luís Serrano.
 
El conseller Baiget ha destacat que “acollir la nova seu de l’EMBL a Barcelona significa una fita històrica per a l’ambiciós i exitós sistema de recerca desplegat a Catalunya, ara fa més de 15 anys”. La subseu catalana de l’EMBL s’ubicarà en el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), gràcies a la cessió d’espais concedida pel Govern de la Generalitat, que assumirà els costos del lloguer i del manteniment de les instal·lacions amb una aportació de 400.000 euros anuals. Baiget ha reiterat “el compromís econòmic i polític” de Catalunya amb l’EMBL. “El PRBB i totes les institucions dedicades a la recerca a Catalunya acullen a una comunitat científica entusiasta, que fa investigació pionera i innovadora, així que sens dubte l’emplaçament al nostre país és perfecte per a l’EMBL”, ha afegit el conseller.
 
La relació de l’EMBL amb Catalunya es remunta al 2006, any en què es crea una unitat mixta entre l’EMBL i el CRG enfocada en avançar en la comprensió de sistemes biològics complexes. L’entorn científic creat a Catalunya fa  més15 anys, que ha facilitat la creació de centres capdavanters en el seu àmbit d’investigació com ara el CRG, ha permès l’establiment de relacions de partenariat amb institucions mundials líders en recerca, com ara l'EMBL. En aquest sentit, el CRG ha estat clau perquè finalment l’EMBL hagi obert la subseu a Barcelona.
 
Aplicacions pràctiques en el terreny de la salut
En la subseu de l’EMBL a Barcelona, hi treballaran entre 8 grups, 7 dels quals de recerca que centraran les seves investigacions en el desenvolupament de la biologia de teixits i modelització de les malalties, per tal de contribuir a l’avanç científic amb tecnologies d’avantguarda i afavorir la conversió del nou coneixement en aplicacions pràctiques en el terreny de la salut.
 
Els investigadors comptaran en el nou laboratori de l’EMBL amb les tecnologies més avançades en imatge i modelatge de malalties que els permetran obtenir informació complexa en 4D sobre teixits i òrgans. Concretament, comprendre com s’organitzen i interactuen les cèl·lules a nivell dels teixits és clau per abordar diversos aspectes relacionats amb la salut com, per exemple, el càncer, les malformacions congènites, les malalties del sistema immunitari o la regeneració de teixits i òrgans, entre d’altres.
 
Principal laboratori europeu en ciències de la vida
L’EMBL és el principal laboratori europeu en ciències de la vida, un organisme intergovernamental, amb seu a Heidelberg, establert el 1974 i format per 20 Estats membres. Les contribucions dels Estat a través de quotes anuals establertes en funció de la renda nacional, dóna accés als investigadors a participar en totes les activitats organitzades per l’EMBL.
 
L’EMBL realitza activitats d’investigació bàsica en biologia molecular en el sentit més ampli. Ofereix serveis per a la comunitat científica, formant a la pròxima generació de científics i esforçant-se per integrar les ciències de la vida per tota Europa.
 
És un organisme internacional, interdisciplinari i amb una alta capacitat innovadora. Actualment, treballen 1.600 persones de 80 països repartits entre Barcelona, Grenoble, Hamburg, Heidelberg, Hinxton i Monterotondo. Els científics de l’EMBL actuen en grups independents, realitzant les seves investigacions i oferint els seus serveis en totes les àrees de la biologia molecular. Els investigadors de l’EMBL impulsen el desenvolupament de noves tecnologies i mètodes en ciències de la vida, i treballen per transferir el coneixement per al benefici de la societat.
 
Un centre català, referent mundial en investigació biomèdica
El Centre de Regulació Genòmica (CRG), creat al 2000 per la Generalitat de Catalunya, és un institut de referència mundial en investigació biomèdica. Està participat pel Govern de la Generalitat, la Universitat Pompeu Fabra, el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (Mineco), i l’Obra Social “la Caixa”. El CRG està acreditat com a centre d’excel·lència Severo Ochoa i forma part del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).

3  

Imatges

FOTO1

FOTO1 1241

FOTO2

FOTO2 2117

FOTO3

FOTO3 1826

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 50