El conseller Jané inaugura el I Simposi Internacional en Social Media, Seguretat i Emergència

Ha destacat que "les xarxes socials ens aporten agilitat i eficàcia, però hi ha una cosa important a tenir en compte; el rigor i la seguretat".

query_builder   20 abril 2017 14:01

event_note Nota de premsa

El conseller Jané inaugura el I Simposi Internacional en Social Media, Seguretat i Emergència

Ha destacat que "les xarxes socials ens aporten agilitat i eficàcia, però hi ha una cosa important a tenir en compte; el rigor i la seguretat".

Foto
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha inaugurat el I Simposi Internacional en Social Media, Seguretat i Emergència, que ha tingut lloc avui a la Universitat Pompeu Fabra i s’ha centrat en la comunicació en cas de grans emergències i terrorisme.
 
Jané ha destacat la importància del rigor i la seguretat a l’hora de comunicar qualsevol emergència, "les xarxes socials ens aporten agilitat i eficàcia,  però hi ha una cosa important a tenir en compte; el rigor i la seguretat”.
 
El conseller ha explicat també, que el risc d'expandir-se rumors falsos existeix i l’administració té la responsabilitat de ser extremadament cautelosa de la informació "no ens podem permetre errors" ha dit. "Els responsables de seguretat no sempre ho podem explicar tot perquè podríem posar en risc l’eficàcia policial".
 
El titular d’Interior ha posat en valor la importància de les xarxes socials per les emergències tot dient que “avui dia  no es pot concebre una comunicació en emergències sense tenir-les en compte". Jané ha explicat que són una eina per donar informació, per donar consells d'auto protecció i per fer l’avís quan hi ha l’emergència. "Les xarxes ens han de permetre informar bé del què està passant i del què s’ha de fer, això ens reclama la societat" ha insistit.
 
Jané ha acabat el seu discurs reivindicant el paper dels mitjans de comunicació com a essencials, assegurant que les xarxes socials no els podran substituir.
 
El simposi, organitzat per la UPF amb la col·laboració de la Direcció General de Protecció civil del Departament d’Interior, ha reunit en el Campus de Poblenou de la universitat a especialistes en comunicació d’emergències i seguretat, que han ofet conferències i han debatut sobre la comunicació de grans emergències i seguretat, incloent la xacra del terrorisme.
 
S’ha analitzat, amb especial èmfasi, el paper de les administracions i les xarxes socials en la informació al ciutadà davant riscos i emergències greus com una epidèmia (Èbola), un accident químic (Igualada, 2015), una catàstrofe aèria (Germanwings) o bé una situació d’amenaça i atemptat terrorista (Bèlgica).
 
Així, Benoit Ramacker, portaveu de la Direcció General del Centre de Crisis del Servei Públic Federal del Departament d’Interior de Bèlgica, ha explicat la seva experiència davant els atemptats de Daesh patits a Bèlgica, i la situació de tancament d’infraestructures, transports i edificis públics que es va viure a Brussel·les, i l’important paper que els xarxes socials van jugar en la informació de servei.
 
El simposi ha servit per presentar les conclusions del projecte europeu “Comunicar en situaciones de emergencia. Herramientas 2.0 y nuevos protocolos en la gestión eficiente de la emergencia” liderat pel Dr. Carles Pont del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, que ha estudiat la comunicació a la població en tres crisis: Èbola, Germanwings i l’accident químic a Igualada de 2015.
 
També han intervingut l’ex Community Manager del Cuerpo Nacional de Policía, Carlos Fernández, que va impulsar el perfil a twitter @policia, que té més de dos milions de seguidors, de Luis Serrano, director de l’àrea de Crisi de la consultora LLorente & Cuenca.
 
Una taula rodona ha reunit a responsables de comunicació de diversos cossos d’emergències i membres de VOST, els voluntaris digitals que cerquen i desactiven els rumors maliciosos que circulen en xarxes socials com whatsapp o twitter.
 
A la inauguració a càrrec del conseller Jané, també hi ha assistit el director del Departament de Comunicació de la UPF, José Fernández Cavia, el director de Protecció Civil de la Generalitat, Joan  Delort, i els subdirectors de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado i Núria Gasulla, entre d’altres d’autoritats.