El Govern posa en marxa els "Pressupostos interactius" per apropar els comptes públics del 2017 a la ciutadania

Una nova secció del web de pressupostos permet al ciutadà creuar informació sobre més de 12.400 partides d'ingressos i despeses, i fins a 1.582 projectes d'inversió

query_builder   20 abril 2017 16:54

event_note Nota de premsa

El Govern posa en marxa els "Pressupostos interactius" per apropar els comptes públics del 2017 a la ciutadania

Una nova secció del web de pressupostos permet al ciutadà creuar informació sobre més de 12.400 partides d'ingressos i despeses, i fins a 1.582 projectes d'inversió


  • L’objectiu és presentar els comptes públics d’una forma més transparent, dinàmica i accessible
Fotografia d'un mapa interactiu

Quina inversió té previst fer el departament d’Ensenyament a Vilafranca del Penedès aquest 2017? Quants alts càrrecs té el departament de Justícia? Quina és la despesa prevista per a les vacunes del CatSalut? Quants diners destina el Govern a internacionalitzar la cultura catalana? Quants funcionaris per cada 1.000 habitants treballen a l’Anoia? Quins ingressos genera el patronat de la Muntanya de Montserrat? La resposta a aquestes preguntes és més a l’abast del ciutadà que mai gràcies als ‘Pressupostos Interactius’, un nou espai que es pot consultar des d’avui al Portal dels Pressupostos de la Generalitat 2017.
 
El nou espai incorpora prop de 22.000 registres, incloent-hi 12.425 partides d’ingressos i despeses i 718 indicadors de programes. A més de recollir les dades, l’aplicació permet creuar-les per obtenir informació més acurada sobre les característiques de cada despesa, els territoris on aquesta s’efectua o la seva evolució en el temps.
 

Els ‘Pressupostos Interactius’ també permeten conèixer la composició de les 227.578 dotacions de personal actuals, així com el volum d’ingressos i despeses que generen les 203 entitats compreses dins dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya.
 
L’objectiu d’aquesta iniciativa és presentar els comptes públics al ciutadà d’una forma més transparent, dinàmica i accessible, amb continguts que van des del nivell més bàsic i agregat fins a informacions molt detallades que, gràcies a la possibilitat de creuar dades, es poden obtenir en només uns segons.
 
 
La informació d’aquest espai s’organitza en tres blocs:
 
-       Trets bàsics dels pressupostos: el ciutadà obtindrà una visió general dels pressupostos (ingressos i despeses) i del context que els condiciona (evolució de les principals variables macroeconòmiques, objectius de dèficit, etc.). Aquest apartat, entre altres coses, també inclou una classificació de les dotacions de personal i una eina que permet accedir al pressupost de totes les entitats compreses dins dels pressupostos de la Generalitat.
 
-       Mapa interactiu: el ciutadà veurà sobre el mapa de Catalunya la distribució per comarques de les dotacions de personal i les inversions, en valors absoluts i relatius, tant pel que fa al 2017 com a l’acumulat dels darrers anys.
 
-       Navega pel pressupost! és la eina amb major potencial analític del pressupost interactiu, i posa en relació centenars de diferents dades del pressupost que permeten obtenir informació molt detallada sobre cada concepte pressupostari, amb gran diversitat de perspectives i visions.
 
 
Bústia ciutadana
 
Els pressupostos de la Generalitat per al 2017, aprovats el 28 de març passat, són els primers que incorporen eines de navegació interactiva. L’objectiu és que aquesta iniciativa tingui continuïtat en el futur i que l’espai web vagi incorporant progressivament informació més exhaustiva. És per això que el portal dels pressupostos compta amb una bústia (dgpressupostos.eco@gencat.cat) on els ciutadans que consultin els comptes poden formular dubtes sobre les dades presentades o fer suggeriments per incloure nova informació.
 
 
Compromís amb la transparència
 
La posada en marxa dels ‘Pressupostos Interactius’ s’emmarca en el procés de millora de la transparència dels comptes públics que ha portat a terme el Govern en els darrers anys, i amplia els recursos existents sobre el pressupost i la seva execució. La finalitat és que, amb aquests materials, el ciutadà pugui conèixer amb detall com es preveu gastar els seus diners, que pugui analitzar les dades en profunditat i que, en conseqüència, tingui més eines per valorar l’acció de govern.
 
 
Enllaços als pressupostos interactius:
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 135